Ağaç şerit testere ile metal kesmek

Aslında bu durumda VFD nin dinamik frenlemesini denemek lazım. Bundan daha iyi sonuç verebilir.
fikriimce yanlış yaklaşım. elektrikler gidince makina kendi kendine durması gerekiyor.. vidanın girdiği küçük boruya benzer elemanın yükselkliği ayar rölünü oynayabilir. Net bir şey söyleyemiyorum, çalışma presibini paylaştığınız bilgilerle kafamda canlandıramıyorum.

Son düzenleme:
Surucu cikisina bir kontaktor eklesen kontaktor calistirildiginda surucu ile motor baglantisini kesse ve motor uclarini kisa devre etse.

Bu yontemle de cok iyi frenleme yapiliyor. Daha guclu frenleme isteniyorsa motora DC voltaj veriyorsun.

Fakat surucuye danismadan cikisindaki yuku ayirmak surucunun hosuna gitmeyebilir.

6 mm bimetal şerit kullanabilmek için makinanın üst şerit yönlendiricisinde biraz modifikasyon yapmam gerekti. Yönlendirici ayarı yeterince geriye gitmediği için bimetal şeridin dişleri arada kalıyordu. Bu şekilde kullanınca da şerit kısa zamanda körelecekti.

Yönlendiriciyi söküp yüzeyinden 3 mm kaldırdım.

IMG_20250426_174533.jpg

IMG_20250426_174754.jpg

IMG_20250426_175035.jpg

Bunun dışında tabla altında da bir şerit yönlendiricisi var. Onun ayarını değiştirmek için de tablayı yerinden kaldırmak gerekiyor ... Vidanın birisi arka tarafta ve erişilemiyor.

IMG_20250504_141918.jpg

Oradaki vidayı söktüm. Alttaki dişli deliği 8mm olarak genişlettim. M8 somuna bir kuyruk kaynattım ve alttan M8 vida kullandım. Böylece cırcırlı anahtar ile rahatlıkla söküp takabiliyorum.

IMG_20250504_141440.jpg

IMG_20250504_142245.jpg

IMG_20250504_142259.jpg

IMG_20250504_142848.jpg

10 mm lama demiri çok az bir tork kaybı ile 5 Hz de kesebiliyorum. Hatta bu tip düşük karbonlu çelik için biraz devri arttırabilirim gibi duruyor.

Fren konusunu da düşündüm. Sanırım bunun freninin böyle gevşek olmasının bir mantığı var. Eğer fren, makinayı çok kısa zamanda durduracak şekilde yapılmış olsa idi, o zaman makina kapalı iken şerit değiştirmek mümkün olmazdı. Şeridi değiştirirken, yeni şeridi kasnaklara geçirip elle çevirmek ve şeridin ortalanmasını sağlamak gerekiyor. Bunu makinayı çalıştırarak yapamazsın çünkü kapaklar açık, oradaki limit switch makinanın çalışmasını engelliyor. Bunu bypass etsen de riskli, şerit iyi oturmadı ise, dönmeye başladığı anda yerinden çıkıp tehlike yaratabilir.

Şu anda sorunsuz devir ayarı yapabiliyorum, kendi freni ile 20 saniye gibi bir zamanda duruyor. Bu şekilde kullanacağım. Belki ileride frenleme direnci bağlayıp VFD nin dinamik frenlemesini deneyebilirim.

10 mm lamayı bu şekilde kesmesi süper.Sadece merakımdan soruyorum motor freninin beslemesi 110VDC ilemi.bu şekilde bir motor var elimde.2.2KVA.ilerde kullanabilirim neden olmasın

Motor freni köprü diyot ile doğrultulmuş 230VAC ile besleniyor.

10 mm lama demiri çok az bir tork kaybı ile 5 Hz de kesebiliyorum. Hatta bu tip düşük karbonlu çelik için biraz devri arttırabilirim gibi duruyor.
hafif yağ olsa iyi olur ama sonra yağ kalıntıları ahşapa geçer. Çok ısınırsa havayla kesmeyi deneyebilirsin. Alköl diyemiyorum - pahalı. :)
Şunu da ekleyim - Keresteciler SS'de yıllar önce bir usta ahşapı kesmeden önce şerit sıkışmaması için şerit yüzeyine hafifçe yağ sürmüştü. Tabii şerit işlemi sonrası plaka kalınlık makinadan geçince yağ tabakası talaşla beraber kayboldu. Yağ kalsa verniğe kesin sorun çıkarır.

Forum istatistikleri

Konular
7,703
Üyeler
3,112
Son üye
wyzt

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back