Evde mini işler için mini kaynak cihazı var mı?

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Şu çelik çivinin başını elektronik mıknatısa iyi otursun diye yarım kesip 90 derece bükmeye çalıştım koptu. Sonra kalın lehimle belki sağlam tutar dedim ama tutmadı. Böyle küçük işler için bir kaynak cihazı var mıdır?

20250718_130600.jpg

Daha önce kullanılmış, beğenilmiş, öneri olabilecek, f/p ürünü var mıdır acaba?

İşin içine çelik girince ucuz kaynak metotları pek yok. İki seçenek var:

1) MAPP gaz tüpü ve mikro torç alıp SERT LEHİM yapmak.
1752843458817.png

2) Minyatür oksi asetilen seti. Bütün metallerin kaynağında kullanılabilir. Isıtma (tavlama) da yapar. Kaynak için F/P şampiyonu. Ama kullanımını iyice öğrenmen lazım!
1752843364567.png

Bir bakayım abi.

Çiviler sertleştirilmiş çelikten yapılır. DIN filan hatırlamıyorum, belki modele göre sertlik fark gösterebilir. Yani bükünce kırılma ihtimali yüksek.
Sertlerştirilmiş (aka yüksek karbonlu) çelik olunca kaynatılma tekniknikleri inşaat çeliğe göre bir az farklı. Ö küçüklükte parçalar için argon tig kaynağı lazım. Yukarıda tavsiye edilmiş kuyumcular için spot welding punta ile argon kaynak karışımı, ama füzyon kaynak yapıyor, sonra çatlayabilir.
En ekonomik çözüm Taydın'in önderdiği gaz balon. gümüş ve s. kaynak yapılabilir. Bauhause'dan almıştım bir kere gümüş kaynak için.
Asetilenden uzak dur. :)

Uygun flux/acid ille çeliğin normal lehimlenmesi mümkündür.

Oksi asetilende ustalaşınca TIG kaynağı gibi temiz kaynak işi çıkarabiliryorsun. Benim takım dolabının kapaklarına sürgülü kilidi oksi asetilen ile kaynatmıştım :tamam2:

scaled_img_2469.jpg

scaled_img_2471.jpg

Ama günveli çalışabilmek için kullanımını ve güvenlik tedbirlerini öğrenmek lazım. Mesela çimento zemin üzerinde oksi asetilen kaynağı yapılmaz. Yaparsan çimento yüzey suratına patlar (uygulamalı olarak öğrenmiş oldum :tamam2:) Onun yerine zemine ateş tuğlası yerleştirip onun üzerinde yapmak lazım kaynağı. Veya metal tezgah olacak.

2) Minyatür oksi asetilen seti. Bütün metallerin kaynağında kullanılabilir. Isıtma (tavlama) da yapar. Kaynak için F/P şampiyonu. Ama kullanımını iyice öğrenmen lazım!
1752843364567.png
"Evde mini işler için mini kaynak cihazı var mı?"

100 bar üstünde basınçlı oksijen tüpü ile aşırı yanıcı asetilenin evde bulunması ne kadar doğru olur bilemiyorum.
Memlekette yiğit/delikanlı varken ben korkak olmayı tercih ederim. :)

Gökhan,

Şu projeden bir tane yapabilirsin. Ben yapmak isterdim ama bilgim bu projeyi yapmaya yetmiyor.

Ayrıca o çiviyi istersen oksijen kaynağı ile 90° olacak şekilde kaynatabiliriz. O büküme kuvvet biniyor mu? Ne kadar kuvvete maruz kalıyor? Kaynatma basit bir işlem.

Ful Stm kontrollü smps proje geneli.
Doküman resimler videolar can sıkıcı. Şemalar paint idi galiba. Smps değil kaynak makinesiymiş

Çok kuvvete maruz kalmıyor. Sarı Tel ile bakır yada gümüş kaynak teli ile oksijen kaynağıyla rahat kaynatılır.

100 bar üstünde basınçlı oksijen tüpü ile aşırı yanıcı asetilenin evde bulunması ne kadar doğru olur bilemiyorum.

Benim oksijen tüpünü en son yenilediğimde basınç 180 bar idi :)

Ama gereken güvenlik önlemleri alındıktan sonra, tüp de bariz bir şekilde sorunlu değilse bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. Geleceğin araba teknolojisi olan hidrojen yakıtlı arabalarda tank basıncı 300 barın üzerinde.

Tüpü zincirle duvarda bağlı tutuyorum. Regülatör de normalde tüpten ayrı duruyor, tüpün valf şapkası da takılı. Yıkılsa bile sorun olmaz. Eğer tüpün valfi giderse ne olur merak edenler varsa, tüp bir cruise füzesine dönüşür ...

Tüpü zincirle duvarda bağlı tutuyorum. Regülatör de normalde tüpten ayrı duruyor, tüpün valf şapkası da takılı. Yıkılsa bile sorun olmaz. Eğer tüpün valfi giderse ne olur merak edenler varsa, tüp bir cruise füzesine dönüşür ..
Sanayide iş güvenliği mevzuatına esasen yapılan önlemler. Peryodik bakım ve basınç testleri de var. Ömrleri sınırlı olur. Şimdi baktım - 20 yıl diyor tüp ömrü için. Daha az bilirdim.

Geleceğin araba teknolojisi olan hidrojen yakıtlı arabalarda tank basıncı 300 barın üzerinde.
Hidrojeni baya eskiden uygulamaya çalışıyorlar. 30 sene kesin vardır. Ama henuz ortaya bir şey çıkaramadılar. Belki akülerden umutlular.

Ama gereken güvenlik önlemleri alındıktan sonra, tüp de bariz bir şekilde sorunlu değilse bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.
Kuyumcukent'te küçük olan atolye odalarında bulunduruyorlar. Kendim görmüştüm.

Kaldığım apartmanda bir kere yangına yakalandık, allahtan bir şey olmadı. Şimdi düşünüyorum, o tüpler orada olsaydı sonuç ne olurdu.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,009
Üyeler
3,191
Son üye
iclal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back