Hangisine Güvenmeli

Status
Yeni mesajlara kapalıdır.
ben yazılanı okumadan cevap vermedim
Okumuşsunuzdur da... yine anlamamışsınız.

ayrıca siz kimsiniz ki de benim arge laboratuvarında çalışıp çalışmadığımı biliyorsunuz.
ARGE laboratuvarında,
Kesinlikle bu bilginizle çalışmadığınızı,
bu üslupla, çalışamayacağınızı biliyorum.

yaptığınız yorumu önce tartıp sonra gönderin.
Foruma yardım istemeye gelen siz.
Yapılan yorumlara da, gider yapan yine siz.
Güzelmiş...

Son düzenleme:
Biraz ukalalık olacak; ama itraz etmessem çatlarım.
1987 yıllından itibaren Avrupa (Türkiye buna dahil) kademeli şebeke voltajını 220V dan 230V yükselti (ve Birleşik Krallık 240V dan 230V a düşürdü); ve 2009 yılında bu işlem tamamlandı.
Fazlar arası 380V'dan 400V'a çıkarıldı(belli bir toleans ile), faz-nötür arası ne gelirse.

Bu konuyu hatirlayan varmi?

Fazlar arası 380V'dan 400V'a çıkarıldı(belli bir toleans ile), faz-nötür arası ne gelirse.
Faz-nötr ne gelirse değil hocam, faz nötr ün de nominal değeri 230V a belirli bir tolerans ile sabitlenmiş olması lazım(bu büyük ihtimalle ana güncellemenin yan kalemi, yani sizin dediğinizi yapıp sonuç olarak bunları da getirmişlerdir diye düşünüyorum). Güncelde +%10 -%6 gibi bir şey aklımda ama emin değilim. Yoksa L-L 400 kalanı ne gelirseye çevirince dengesiz fazlara bir limit koymadan izin veriyorsunuz(faz dengesizliği standartlara göre test edilir inverter tarzı cihazlarda ve belirli limitler içinde operasyonun devam etmesi istenir) ve fazladan kayıplar oluşur.

Fazlar arası deyince, sadece iki faz mı anlaşılıyor?
%5 olursa, faz - nötr arası 196-240V arası olabilir.

Fazlar arası deyince, sadece iki faz mı anlaşılıyor?
%5 olursa, faz - nötr arası 196-240V arası olabilir.
L-L arasına bir tolerans tanımlamanız doğrudan L-N arasına da tanımladığınız anlamına gelmiyor. 3 fazında o şartı sağlaması için belirli limitler oluştuğunun farkındayım. Ancak şebeke ile ilgili tanımlamalar sadece L-L üstünden yapılmıyor. L-N gerilimin ne olacağı ile ilgili de gayet net sınırlamalar var çünkü insanlar bunu kullanıyor.

%5 L-L(400V nominal) sınırlaması ile bir fazı götürebileceğiniz min-max değer 195.5V ile 264.8V gibi gözüküyor yani dediğiniz aralıkta kalmadı. Bu voltajlar kısa süreli ve uzun süreli olarak belirli limitler dahilinde bulunması gerekiyor, bulunması gereken limitleri net bilmiyorum ama sadece L-L arası uygun mu diye bakılmıyor.

Anlaşamadığımız nokta neresi emin değilim, benim karşı çıktığım sizin faz-nötr ne gelirse gelsin sadece faz-faz 400V a çıktı şeklinde ifadeniz.

"Faz-faz arası ayrı ayarlanıyor, faz - nötr arası ayrı ayarlanıyor." gibi bir anlam çıkıyor.
Fazlar arasının ~400V da tutulması yeterli.

Tamam, siz fazlar arasını ve faz-nötr arasını ayrı ayrı kontrol edin.
Fazlar arası 400V iken 220V olsun mesela, benim için sorun değil.

transformatorlerdeki kademe ayarı ile sekonder gerilimi kısmi olarak yukarı veya aşağıya çekilebiliyor. üç fazlı sistemlerde hat gerilimi ayarlandığında dolaylı yoldan faz gerilimi de ayarlanmış oluyor.

Ufaz= Uhat/√3

formulde Uhat gerilimi 380 ve 400V üzerinden hesaplandığında aşina olduğumuz Ufaz gerilimlerini buluyoruz.

@clc nin bahsettiği fazlar arası gerilim normal iken, faz kopması, nötr kopması vb nedenlerle faz - nötr geriliminin beklenen değerlerde olmaması sanırım.

@clc nin bahsettiği fazlar arası gerilim normal iken, faz kopması, nötr kopması vb nedenlerle faz - nötr geriliminin beklenen değerlerde olmaması sanırım.
Sadece bunlar değil, asimetrik yüklenme sonucu da olabilir başka sebeplerden dolayı da. Standartlar gereği elektrik dağıtımı yapan firmalar L-N gerilimleri de izler.

Fazı kök3 ile çarparak line gerilimi bulma işinde bir varsayım var, o da sistemin dengeli olduğu. Yoksa fazlar 200,240,240 gibi de olabilir.

Sadece bunlar değil, asimetrik yüklenme sonucu da olabilir başka sebeplerden dolayı da. Standartlar gereği elektrik dağıtımı yapan firmalar L-N gerilimleri de izler.

Fazı kök3 ile çarparak line gerilimi bulma işinde bir varsayım var, o da sistemin dengeli olduğu. Yoksa fazlar 200,240,240 gibi de olabilir.
Asimetrik yüklenmeler de nötr hattı kesiti doğru ve yeterli boyutta değilse bu dediğiniz etki görülür.

Normalde hepsi ölçülüyor dediğiniz gibi.

monofaze ve hatta trifaze aboneler dahi nötr kullandığına göre dengeli bi sistem söz konusu olmuyor zaten.
dolayısıyla dağıtım şirketi monofaze kullanım için de toleransları korumak zorunda.
bunu becerdiği yerler olduğu gibi beceremediği yerler de var.

Status
Yeni mesajlara kapalıdır.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,198
Üyeler
3,261
Son üye
msrc

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back