22 GHz sinyal jeneratör, yerli firma

atek midas bildiğim kadarıyla atennuator, switch vs. yerli RF chipler design ediyor.

- kasayı ve formu beğenmedim, ya da bu kasada olacakca çok ekonomik bir ürün olmalı.
- ekranda bir ip adresi görüyorum tahminen içinde esp32 wifi war.
- çıkış harmoniklerine bakarsak kesinlikle içinde bir frac-n pll var. LMX2820 olduğunu tahmin ediyorum.
- harici filter bank eklenirse çok daha kullanışlı olur.

videoyu izledim içinde filter bank varmış. erasynth'e göre bir avantaj olabilir.

muadil erasynth'de phase noise 10 db daha iyi. ama onda dual frac-n pll yapısı var.
atek:
1759318429449.png

Era:

1759318399578.png

videoda harogic isimli bir SA kullanıyorlar hiç duymamıştım ama güzel cihaza benziyor.

Son düzenleme:
İki üstadın arasında geçen konuşmayı, yaşlı amcaların iş makinesinin çalışmasını izlediği gibi izliyorum. Ne kadar cahilim..

Bu PLL bazlı üreteçlerde harmonik sorunu hep oluyor. ERA da da aynı durum var. Acaba böbrek dalak satmak gereken TEK ve HP sinyal jeneratörleri nasıl o kadar temiz sinyal elde edebiliyor?

Aşağıdaki youtube kanalı bu konulara ilgi duyanlar için ilginç ve faydalı olur düşüncesindeyim.

Bu PLL bazlı üreteçlerde harmonik sorunu hep oluyor. ERA da da aynı durum var. Acaba böbrek dalak satmak gereken TEK ve HP sinyal jeneratörleri nasıl o kadar temiz sinyal elde edebiliyor?
sorun pll değil. pll bütün üreteçlerde var yoksa vco frekansını kontrol edemeyiz. bunlar frac-n pll yani bir vco var ve bunun çıkışı bölünerek frekanslar elde ediliyor. bölücüler de doğal olarak kare dalga çıkış üretiyor. bu çıkışa bir filtre uyguladığında harmonikler belli oranda (30-40 db) bastırılabilir.

hp, agilent vs bu işi mixerler ile yapıyor. yani önce baz frekansı sentezliyor. bunu upconvert veya downconvert ediyor ve çıkışı bir filtreden geçiriyor. dolayısı ile sistem boyunca sinyal hep sinüs. kare dalga olan sadece mixerin lokal osilatör girişi. onun da kare dalga olması aslında faydalı.

Bir de eski sistemlerde (belki de pahalı olan yeni sistemlerde) YIG osilatörlerin kullanıldığını duymuştum. Bunların da çok temiz sinyal ürettiği belirtiliyor. Benim bozuk HP 8592A nın içinde var bir YIG osilatör, onu bağımsız olarak çalıştırma niyetim var günün birinde. Aleti tamir etmek çok zor, mikser arızası var ve Türkiye'ye getirmek bizim gümrükten dolayı hayal.

Bir de eski sistemlerde (belki de pahalı olan yeni sistemlerde) YIG osilatörlerin kullanıldığını duymuştum. Bunların da çok temiz sinyal ürettiği belirtiliyor. Benim bozuk HP 8592A nın içinde var bir YIG osilatör, onu bağımsız olarak çalıştırma niyetim var günün birinde. Aleti tamir etmek çok zor, mikser arızası var ve Türkiye'ye getirmek bizim gümrükten dolayı hayal.
yeni cihazlarda hiç yig görmüyorum. bildiğim kadarıyla avantajı çok geniş bir frekans aralığında çalışabiliyorlar ve çıkıştaki sinüs spektral olarak çok daha iyi. ama faz gürültüsü olarak dro'lardan kötü.

spektrum konusunda. kadıköyde rf cihazları tamir eden bir abimiz var çok beceriklidir ve elinde eski cihaz yedek parçaları da var. bu konuyu bir sorabiliriz.

Forum istatistikleri

Konular
8,342
Üyeler
3,310
Son üye
Sdt01

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back