Asenkron motor yıldız üçgen bağlama etiket bilgisi.

Asenkron 3 fazlı motorlara Yıldız mı, Üçgen mi, Yıldız/Üçgen mi yol verilmeli?

Motorlarin ilk kalkınma anında çektikleri akım nominal akımlarinin 5-7 katı olabileceğinden ötürü güçlü motorlarda şebeke ihtiyaç duyulan gücü genellikle karşılamayacak olmasından dolayı ilk kalkınmada daha düşük akımla yol verilmesi tercih edilir.
Bunu sağlamak icin farklı metodlar olup bunlardan biri de Yıldız/Üçgen yol verme şeklidir.
Bu yazıda bu metodlardan Yıldız/Üçgen tarzına etiket bilgisine göre nasıl karar vermemiz gerektiği hakkında çok detaya girmeden tanıtım hedefliyorum.
Motorların etiketlerinde motorun özellikleri, çalışma rejimine ait bilgiler yer almaktadır. Bunlardan biri de motorun şebekeye nasıl bağlanması gerektiği bilgisidir.
4 kw'a kadar olan motorlarda etiket bilgisine uygun üçgen veya yıldız baglanti ile direkt yol verilebilmektedir.
Şebekemizde kullanılan faz-faz voltajı 400 volttur. Buna göre;

Etiketteki voltaj değerleri :
U/Y 220/380, Y 380, U/Y 240/400, Y 400 gibi değerler varsa bağlantımız Yıldız olacaktır.
U 380, U 440, U/Y 380/660, U/Y 400/690 degerlerindeki bağlantılarımız Üçgen olmalıdır ancak gücü yüksek olan, U/Y 380/660, U/Y 400/690 değerindeki motorlar şebekeye Yıldız-Üçgen olarak bağlanmalıdır.
Yukarıda bahsedilen voltaj değerlerinin şebekedeki faz-faz arası voltaj olduğu, unutulmamalıdır.

Son düzenleme:
Boşta ya da kısmi yükte kalkış yapan motorlar için (örneğin demir testeresi) uygun bir yol verme yöntemi.

Her ikisi de duruma gore.

Derin su pompasinda pompanin ardindaki boruda buyuk su sutunu kaliyorsa motora cok fazla yuk binebilir.
Santrifuj pompa bir nebze ama her iki pompa icin de cek valf benzeri bir tertibat gerekir. Bu bile garanti etmez.

Olay sadece elektrik muhendisligi degil akiskanlar mekanigi problemlerini de goz onune alip makine muhendisliginin ortaklasa kafa yormasi gereken bir problem.

Sonucta motor kalkis aninda motoru zorlayacak bir yuk olmamali. Yildiz ucgen yol verme demek esasen motoru dusuk voltajla baslatmak anlamina geliyor.
Dusuk voltajda motor kalkti kalkti kalkamadi mecburen yanacak.

Son düzenleme:
1762817275796.png

Cekvalf ile iki parcaya donusen A,B borusunda B kisminda kalan su vs C valfi ile bosaltilirsa Bu durumda pompa bosta kalir ve yildiz baslatilabilir.

Pompa motorlarında motorun susuz çalıştırılması yanma nedenlerinden biridir. Sayın @kocamanusta 'nın pompa motorlarının çalışma koşulları hakkında derin saha tecrübelerinden yararlanmak isterim.

santrifüj veya derin kuyu pompası
Santrifüj pompa ise pompanın çalışma noktasına bağlı. Çıkışta debi az ise (pompa vanası uygun açıklıkta ise) çekilen akım da daha az olacaktır. Pompanın ataleti de yüksek değilse yıldız üçgen kalkış yapabilir diye düşünüyorum.

Derin kuyu pompası dediğiniz ejektörlü pompa mı? Yoksa dalgıç pompa mı?

yüksek siloya su basan santrifuj pompalar durdurulduğunda çekvalf yok ise su geri gelerek çıkış hattını boşaltır. derin kuyu pompalarında dikey kademe yapısı gereği eğer hatta çekvalf yok ise aynı durumun geçerli olduğunu tahmin ediyorum.

Santrifüj pompa ise pompanın çalışma noktasına bağlı. Çıkışta debi az ise (pompa vanası uygun açıklıkta ise) çekilen akım da daha az olacaktır. Pompanın ataleti de yüksek değilse yıldız üçgen kalkış yapabilir diye düşünüyorum.

Derin kuyu pompası dediğiniz ejektörlü pompa mı? Yoksa dalgıç pompa mı?

derin kuyu dediğimiz sondaj diye tabir edilen pompa.
dalgiç pompa dediğimiz ise zincir, halatla havuza saldığımız seyyar pompalar.
tabii piyasada kavramlar adamına göre değişiyor.

yüksek siloya su basan santrifuj pompalar durdurulduğunda çekvalf yok ise su geri gelerek çıkış hattını boşaltır. derin kuyu pompalarında dikey kademe yapısı gereği eğer hatta çekvalf yok ise aynı durumun geçerli olduğunu tahmin ediyorum.

Şu makara anımı anlatmadan duramayacağım . Yüksek kotlara su basan bir pompa devreye alıyoruz . Devreye aldık , gayet normal çalışıyor . Tamam artık kapatalım dedik . Ben pompaya uzak bir kontrol yerindeyim . Kapattık pompayı bir süre sonra . Uzaktan hemen pompayı kapatın , pompa tersine dönüyor diye deli deli bağırıyorlar . Zaten enerjiyi kestik , pompayı kapattık , daha neyi nasıl kesmem gerekiyor bir anda dumur oldum . Bozuk olan çekvalf yüzünden borudaki basılan su komple pompaya geri dönüp , pompayı da son hız tersine çeviriyor . Mevzuyu anlayınca çekvalfin de değerli bir eleman olduğunun farkına varmıştım .

Son düzenleme:

Derin kuyu pompası kuyu içinde ejektör bulunduran özel bir santrifüj pompa tipi hocam. Dalgıç pompa da santrifüj pompadır (çalışma karakteristiği olarak).

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,525
Üyeler
3,379
Son üye
Engineer_84

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back