Ana sigorta atması.

Sigortadan göedüğüm kadarıyla sistem 3 faz. Karşı komşunun cihazlarının yanma sebebi gevşek ya da hiç bağlanmayan nötr hattı.

3 fazlı sistemde nötr giderse cihazlar faz-faz arası kalarak 380 volt gerilim alır.

Özetle sigorta değiştirirken bile dikkatli olmak lazım. Nötr hattında hata yapılırsa sizin cihazlar da gider.

@czorgormez in bahsettiği problemi çözen bir alet var, adını anımsayamıyorum ama aslında baya kritik bir alet. Söylediği noktada eksik olan bir şey var sadece nötr hattı koptuğunda cihazın L-L gerilimi göreceğinin garantisi yok. Aslında 3 faza yayılmış olan yüklerse göre kendi lokal nötr noktanız oluşuyor. Örnek olarak her faza birebir aynı ampulu takarsanız ve bütün yük buysa hiç sıkıntı olmaz. Ama fazların eşit yüklenmesi biraz düşük ihtimal, o yüzden bu durum oluştuğunda sizin nötr noktanız gerçek nötr e göre farklı bir yere gidecek. Ve maalesef o gittiği yer genellikle cihazlarınız için zararlı bir yer oluyor.

Her bir sigorta 25A verebiliyorsa ve tüm fazlar odalardaki buatlara eşit dağıtılmışsa, geriye kalan tek soru işareti sayaçtaki sigortalardaki gevşek bağlantı.
Evin içindeki 3faz+nötr kablosu acaba saatin sigortasına tek kablo olarak bağlanmış olabilir mi ya da tam tersi bir senaryo. Böyle bir işgüzarlığı yaparlar mı evet yaparlar. Kolay olsun diye her şeyi yaparlar.

Şimdi klimalar kapalı, sadece doğalgaz kombisi ve diğer standart elektrikli ev aletleri çalışıyor, saate iniyorum ve ısıya bakıyorum var mı?
Gevşek bağlantı varsa ısınması gerekir mi?
termal kameranız kutudan çıkmak için bugünleri bekliyor olmalı :)

Herhalde klima uzun bir aradan sonra çalışınca kalkışta fazla akım çekti. Bu mutlaka bir soruna işaret etmiyor.

Sorun daha karmaşık hale geldi.
Her iki klima farklı sigortalara bağlı.

Siğorta kutusunu içinin fotosunu yayınlamanız .

İlk kalkış akımı ölçen pensampermetre ile ölçüm yapılması .

Örnek : Varsayım montaj

Her iki klima farklı sigortalara bağlı.

Tesisat trifaze olduğu için her iki klima aynı faza bağlı olabilir .

8577cfd5-cf48-4bf1-8ea1-8fac45302f94.jpg

Evet bu olabilir . Nasılsa ayrı sigortalara bağlı deyip, bunu kontrol etmek hiç aklıma gelmedi. :) kontrol edeyim.

Hangi siğortalara bağlı olduğunu gösterip ( işaretleyip ) göstermeniz ve bu siğortalara bağlı hangi cihazlar kullanılıyor amper ve watt değerleri .

Ana sayaç siğortası attığı anında klima haricinde hangi cihazlar çalışyordu .

Yakın zamanda apartmanın saatlerini Gediz Elektrik komple değiştirdi, sigortaları değiştirdiler mi bilmiyorum, bu işlemlerden sonra karşı komşunun evinde elektriğe bağlı bütün cihazları yanmış.

Gediz Elektrik i de arayacağım ayrıca.

komşunun evinde elektriğe bağlı bütün cihazları yanmış.

3 adet video buldum .

Koruma mantığı diyelim .
Kullanılan ürünler değişir . Tartışılır vs .
Videoda açıklamalar ?

Panoyu tekrar söktüm, alt bağlantılara sigorta grubunun altına giren, gri, siyah ve kahverengi kablo var.

Fazlardan biri olan siyah kablo sağdan 4. sigorta 12.000 lik klimanın bağlı olduğu sigorta.
Salonda 18.000 lik klima da bu siyah faz kablosundan besleniyorsa sorunu çözmüş olabilim :D

WhatsApp Image 2026-01-13 at 13.45.50.jpeg
WhatsApp Image 2026-01-13 at 13.44.31.jpeg

Son düzenleme:
Not : Hatalı siğorta beyanları ( bu yorum geçersizdir )

Sağdan
4 Sigorta 12000 Btu . Siyah
1 Sigorta 18000 Btu Kahverengi
Faz ayrı

Screenshot_20260113_140459_Gallery.jpg

Son düzenleme:
Evet sorun olabilecek unsuru buldum galiba.
Sağdan 4. ve 5. Sigortalar klimaları kontrol ediyor. Bu sigortalar siyah kablo ile aynı faza bağlı.

Şimdi karar vermem gerekiyor. Sağdan 4. yada 5. sigortadan çıkan kabloyu hangi faza alayım? Dolayısıyla yer değişimi olacak :D
Kura çekimi mi yapsam :D

Son düzenleme:
Sagdsn 4 ve 5 sigorta ayni faz Siyah

Screenshot_20260113_140459_Gallery.jpg

Evet sorun olabilecek unsuru buldum galiba.
Sağdan 4. ve 5. Sigortalar klimaları kontrol ediyor. Bu sigortalar siyah kablo ile aynı faza bağlı.

Şimdi karar vermem gerekiyor. Sağdan 5. sigortadan çıkan kabloyu hangi faza alayım? Dolayısıyla yer değişimi olacak :D
Kura çekimi mi yapsam :D

Tüm sigorta kutusunun ne nereye bağlı cihazlar amper veya watt değerleri yazıp projesini yapmanız faz dengeli tesisat düzenlemesi.

Tüm sigorta kutusunun ne nereye bağlı cihazlar amper veya watt değerleri yazıp projesini yapmanız faz dengeli tesisat düzenlemesi.
10 senelik bir evde yaşıyorum. Şimdiye dek hiç problem olmamıştı, @taydin dediği gibi her iki klimayı aynı anda çalıştırmak ve sıcak moda almak ani kalkışta yüksek akım çekmesine sebep oldu bence de.

12.000 BTU klima, RTX 5090 lı bilgisayar ve hobi masam da sağdan 4. sigortaya bağlı hattan beslendiğini farkettim.

Sağdan 4 yada 5. sigortadaki ev içi tesisata giden kabloyu farklı siyah kablo fazı hariç gri ya da kahverengideki herhangi bir kablo ile değiştirmem sorunu çözecek diye dissediyorum.

Sağdan 4. sigortadan çıkan kabloyu kahveringi sigorta çıkışilarından birine takayım ve yerdeğiştirmiş olayımç.

Kahverengi kablo ile gelen faz ve bağlı olduğu sigorta grubu evin lambalarına bağlıymış.
Sağdan 3. sigorta bir odaya bağlı lambalara ait olan kablo ile 12.000 lik klimanın bağlı olduğu 4. sigorta çıkışındaki kabloların yerlerini değiştirdim sigorta kutusunun kapağını kapattım işlem tamamlandı.
Klimaları bulundukları aynı fazdan iki farklı faza dağıtmış oldum.

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,796
Üyeler
3,524
Son üye
askywalker0

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back