Darlington pair tasarlama

Peak2Peak

Aktif Üye
Merhaba darlinton pair tasarlamıyı deniyordum.Bazı yerlerde kafam karıştı
ilk transistörün Q2 transistörün akan akımı bir türlü kafamda oluşturamıyorum.550mA gerekli ana akım gerekli baseden 100mikro akıtıyorum.ikinci transistörde 7mA alıyor.Son olarak 550mA civarı olarak ana akımı alabiliyorum.Bu gelen akımın transistörlerden dağılım mantığını kavrayamadım.Q2 transistörü Q1 gibi davranmıyor.Emitöründe yük yani Q1 olduğu için tam çözemedim.
Ana akım için 2 aynı dirençli yol var ama farklı akımlar akıyor?
Q1 yolu için
Q1deki gerilim düşümü 1V
(12-1)/20=550mA
Q2 yolu için
Q2 düşüm 0.04V
Q1 base emetör 1V
0.04+1V=yaklaşık 1V
(12-1)/20=550mA
aynı gerilim düşümlerin sahipler ama üzerlerinden farklı akımlar geçiyor.

1630005222914.png

Son düzenleme:
Simulasyon ile ilgili bir sıkıntı var herhalde. Q1 ve Q2 kollektör akımlarının toplam Q1 emiter akımına neredeyse eşit olması lazım. Tek fark, zaten çok düşük olan Q2 baz akımı.

Simulasyon ile ilgili bir sıkıntı var herhalde. Q1 ve Q2 kollektör akımlarının toplam Q1 emiter akımına neredeyse eşit olması lazım. Tek fark, zaten çok düşük olan Q2 baz akımı.
Güncellendi düzeldi gibi toplamlar eşit ama benim anlamadığım Q2de 20ohm görüyor Q1de 20 ohm yüke sahip ama Q2 daha az akıyor biliyorum base akımı çok düşük diyeceksiniz ama Q2deki gerilim düşümü 0.1V
Baya doyumda gözüküyor.Anlamadım.

Q2, sadece Q1'in baz akımını üstleniyor. Yük akımının neredeyse tamamını Q1 üstleniyor. Zaten böyle olmazsa darlington kullanmanın bir faydası olmazdı. Darlington'da amaç ne? Çok düşük bir akım ile çok yüksek bir akımı kontrol etmek.

Bir de transistörün doyumda olup olmadığını anlamak için kollektör emiter voltajına bakmak doğru bir yöntem değil. Doyumda olmayan bir transistörün de kollektör emiteri arasında çok düşük bir voltaj olabilir.

Q2, sadece Q1'in baz akımını üstleniyor. Yük akımının neredeyse tamamını Q1 üstleniyor. Zaten böyle olmazsa darlington kullanmanın bir faydası olmazdı. Darlington'da amaç ne? Çok düşük bir akım ile çok yüksek bir akımı kontrol etmek.

Bir de transistörün doyumda olup olmadığını anlamak için kollektör emiter voltajına bakmak doğru bir yöntem değil. Doyumda olmayan bir transistörün de kollektör emiteri arasında çok düşük bir voltaj olabilir.
Ozmn akım farklı iki dirençden geçerek dağılıyor Q2 doyumda değil yüksek dirençli bir durumda olduğundan daha azı üstünden geçiyor.

Transistörde satürasyon dendiği zaman, baz akımını artırmaya devam ettiğin halde kollektör akımının kayda değer bir artış göstermemeye başladığı durum anlaşılır.

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,741
Üyeler
3,124
Son üye
adnancoskun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Back