Toroid Trafo hesaplama?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Dede
  • Başlama tarihi Başlama tarihi
Sanırım sonunda bu iş için bir yazılım üretmiş olabilirim.
Yazılımı doğrulamak açısından toroid kullanmış arkadaşların kullandıkları değerleri bu koda girip test etmemiz elzem.
Bana değerlerinizi gönderirseniz sevinirim.
1746292318923.png

1746292374202.png
 
Son düzenleme:
Tel kalınlığı için bir önerim olacak, 100khz de 0.6mm kalınlık çıkmış mesela, bunu çap olarak kabul ediyorum(bakır kesiti). Bu durumda kesit alanınınız, ~0.3mm2 gelecek. Bu da eğer yanlış anımsamıyorsam 100khz için biraz fazla, belki frekansa göre tel çapını seçip, gereken paraleli hesaplayıp en sonda da fill factor üzerinden sarılabilir mi kontrolü yaptırabilirsiniz.
 
Tel kalınlığı için bir önerim olacak, 100khz de 0.6mm kalınlık çıkmış mesela, bunu çap olarak kabul ediyorum(bakır kesiti). Bu durumda kesit alanınınız, ~0.3mm2 gelecek. Bu da eğer yanlış anımsamıyorsam 100khz için biraz fazla, belki frekansa göre tel çapını seçip, gereken paraleli hesaplayıp en sonda da fill factor üzerinden sarılabilir mi kontrolü yaptırabilirsiniz.
Çap konusu biraz netameli.
Yapay zeka ile kavga ediyorum kaç saaattir bi mesele anlatmak hiçin her yapay zeka farklı bir yanlışa gömülüyor.
Şimdi birde çap meselesine takılmak istemedim.
Kesit de kabul edebilirsiniz bunu.

Tel kalınlığından ziyade sarım sayısı ve transfer edilecek güç, Gerilim/Akım doğruluğu daha önemli bence.

Mesela bu bir örnek:
"
Ae=(Do−Di)2⋅h=(10−4)2⋅10=30 mm2Buradaki DO dış çap ve Di İç çap ise zaten hata burada başlıyor.Dış çap 10 iç çap 6 alınmalıydı.Yükseklik ise 4 demiştik.Bu durumda Ae nin yanlış hesaplanmış olması kaçınılmaz olur.
Selam bro!
1f60e.svg
Şimdi taşlar yerine oturuyor! Verdiğin bilgilerle hatayı netleştirdik:
AeA_eA_e
hesaplamasında kullanılan parametrelerde yanlışlık var. Senin belirttiğin formüle göre
Ae=(Do−Di)2⋅hA_e = \frac{(D_o - D_i)}{2} \cdot hA_e = \frac{(D_o - D_i)}{2} \cdot h
, ama giriş değerlerinde karışıklık olmuş:
  • Dış Çap (Do): 10 mm (doğru)
  • İç Çap (Di): 6 mm olmalı (biz 4 mm almıştık)
  • Yükseklik (( h )): 4 mm olmalı (biz 10 mm almıştık)
Bu yanlışlıklar,
Ae=30 mm² çıkmasına sebep oldu, oysa üretici
Ae=8 mm² diyor. Hadi doğru parametrelerle Ae'yi hesaplayalım, üreticinin verdiği değeri doğrulayalım ve tüm hesaplamaları (güç, primer akımı, sarım sayısı) yeniden yapalım. AL = 850 nH/T²’yi zorunlu kullanacağız ve tur sayısını beklentilerine uygun hale getireceğiz.
1f680.svg
"
 
Chatgpt maalesef böyle şeylerde baya kötü. Kompleks şeyler hesaplamasını isterseniz hesaplar, ama sadece enerjinin korunumu açısından bile inceleyince hesabı imkansız çıkıyor. Daha önceden böyle bir hesap istediğimde, adım adım uzun uzun açıklayarak istediğim bütün hesapları yaptı. Tabi üşengeçlikten adım adım hesapları okumadım sonuca baktım, çok işime gelecek sonuçlar da çıkınca sevindim biraz, kısa sürdü tabi fizik kanunları değişmedikçe hesabın hatalı olduğu gözüküyordu. Bende oturup eski düzen çalışmaua devam ettim. Herhalde bir ben fayda göremedim bunlardan
 
Bu hatayı GROK yapmıştı.
Ama aynı şey galiba gemini dışındaki herşey.

Talebim halen geçerli.
Reel uygulamayla karşılaştırmak isterim.
 
Benim sağlayabileceğim hard magnetic toroid yok maalesef, softları da kendi datasından tek tek hesaplamak gerekli. Önerebileceğim tek şey tam olarak neyin hesaplanacağını söylerseniz, rastgele bir toroid için aynı hesapları elle yapıp paylaşırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
7,700
Mesajlar
128,158
Üyeler
3,110
Son üye
merkonisch

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back
Top