Otomobil kaporta düzeltme işlemine teknolojik bir dokunuş.

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri

İlk başta klasit çekiç balyoz kaporta düzeltme videosu sandım ama değilmiş.

bu çin çok yakında geleceğin japonyası olacak. ancak japonyadan farkı amerikan kontrolünde değil ve hem kaynakları hem de nüfüsu dev. bizimkiler de sıvacı gibi doldursun macunu.

Bilgisayarlı kısım dışında bizde yapılan işlemler de benzer aslında.

Bilgisayarlı kısım dışında bizde yapılan işlemler de benzer aslında.
Hocam sıkıntı da burada zaten. Bizim insanımız bir işi yaparken uzmanlaşma, teknolojiyi kullanma yoluna gitmiyor.
Ustaya bakıyorsun elinde çekiç balyoz tamir yapıyor. Cebinde son model iPhone var.
Soruyorsun hangi özelliğini biliyorsun/kullanıyorsun diye. Cevap "en kalitelisi buymuş, ondan aldım" diyor. Teknolojiye bakış açımız maalesef bu.

Hocam sıkıntı da burada zaten. Bizim insanımız bir işi yaparken uzmanlaşma, teknolojiyi kullanma yoluna gitmiyor.
Ustaya bakıyorsun elinde çekiç balyoz tamir yapıyor. Cebinde son model iPhone var.
Soruyorsun hangi özelliğini biliyorsun/kullanıyorsun diye. Cevap "en kalitelisi buymuş, ondan aldım" diyor. Teknolojiye bakış açımız maalesef bu.
Memlekette bu işleri genellikle çekirdekten yetişen elemanlarla küçük atolyelerde yaparlar. Nedeni ise fiyat. Müşteriler genellikle orta ve büyük servis merkezlerinin işletin masraflarından dolayı şişmiş fiyatlardan yana değiller.
Videodakı teknoloji ise yatırım ister - donanım, eğitim. Meslek lisesini bitirmemiş elemanları çalıştıran ve yetersiz finansman sıkıntısı çeken küçük işletmeler böyle yeniliklere net bir getirisine emin olmadan olumlu yanaşmaz.

Benim de demeye çalıştığım bu zaten. Vizyonsuzluğumuz. ₺80K verip iPhone alırız ama ₺50K verip tarayıcı / 3d yazıcı almayız.

Bir kaç ay önce bir işletmeciye teklifle geldim - plastik enjeksyondan çıkan malları kutulara yerleştiren ve s. otomasyon düzeyi.
İki elemanla çalıştırdığı makinayı bire indirecekti otomasyon sayesinde. Ayrıca adama "ödemeyi yarım yıl bir sene taksitle bir elemana verdiğin maaşla aylık yap ve boşta kalan elemanı ise farklı yerde çalıştır" söyledim. İkna edemedim. :)

İlk defa yapılacak projede başarısızlık kesin gibidir. Çok fazla revizyon gerekir.
(Çita 10 defa avlanır, 2 defa yakalar)

Referans var mı? Kâğıt üzerinde mi ikna edilecek? Yapılacak işin başarılı olup olmayacağını kestirememiş, bu yüzden kabul etmemiştir. Başarı veya başarısızlık konusunu da içerecek şekilde teklifi güncelleyebilirsiniz.

"Beğenmezsen veya vadedilen şekilde çalışmazsa para yok" gibi madde eklenir.

Bu mekanda kabul edilmese de malzemeyi (?) söküp başka mekanda geliştirmeye devam edebilirsiniz

Adamdan para istemedim hiç. Normalde piyasada bu işler için önceden paranın 1/3-1/2 tahsil ederler. Yani riski tamamen bana ait - 100 bine yakın parayı ben yatıracaktım. Referans için yapacaktım zaten.
Şunu söyledi - ben en iyisi iki elemanla devam edeyim bir makinada. Yani ilgisini çekmedi bile. :)
Belki tipimi beğenmedi. :gulus1:

Evet siz bunu yazdıktan sonra düşündüm de bazı oto elektrikçileri multimetre, pensampermetre bile kullanmazdı yakın zamana kadar.

En iyisi kendiliğinden bulmuş ve akıl etmiş gibi olmalı
Belki yanlış olabilir, ama bende piyasa şöyle biz izlenim bıraktı - endüstride faaliyet gösteren küçük işletmelerin önemli bir kısmı kendi emeği ile yapmış olduğu düzene ulaşması için yıllarını harcamış liseyi bitirmemiş insanlar tarafından idare ediliyor. Bu düzenin bozulmasını hiç istemezler, dışarıdan teklifle gelenlere şüpheyle yanaşırlar, komşularının neyle uğraştığını meraklı Melaat gibi bulmaya çalışırlar, "eğer birisi yapıyorsa taleb var" mantığıyla kopya çekmekte tereddüt etmezler. :)
Piyasa Santa Barbara dizisine çok benzer, hatta işlere duygusal yaklaşmayınca eğlenceli buluyorum. :)

Bazen (?) vizyonsuzluk büyük şirketlere kadar varıyor. Tecrübeme dayanarak, Fido arkadaşımıza hak veriyorum.
Bu şirketler genellikle inovasyon konularında Batı'yı takip ederler, yeni ürünlerin piyasaya sürmesi için önce diğer pazarlarda kanıtlanmasını beklerler. Nasıl olsa para parayı kazandırır. Onlar için sanat bir şey ifade etmez.

Videoya şüpheyle yaklaşmak lazım. Keskin kenarlı katlanma ve göçmelerin düzeltilmesi zor. Çatlaklar oluşur. Sacı ısıttıklarınıda görmedim.

Videoya şüpheyle yaklaşmak lazım. Keskin kenarlı katlanma ve göçmelerin düzeltilmesi zor. Çatlaklar oluşur. Sacı ısıttıklarınıda görmedim.
YouTube'da tamirhane diye bir kanal var. VAG grubu araçların servisini yapan Aslan usta buna güzel bir örnek.
En basitinden yağ/sis motoru ile kaçak bulma, komparatör ile piston üst ölü nokta tespiti gibi sürüyle teknik videosu var. Basit ve 3000~5.000₺ ye alınabilecek cihazlar. Videoda gösterilen araç fakedir/değildir bu değil konu. Önemli olan teknolojiye yaklaşma biçimleri. İşlerini daha verimli yapmak için teknolojiden yararlanma düşünceleri.

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,713
Üyeler
3,115
Son üye
Ömer şahin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back