Malum, bugün Anneler Günü. Birkaç gün önce "Anneler Günü yaklaşıyor, gül fiyatları arttı" diye bir haber okudum. Bana göre hemen fiyatlara yüklenmekte ahlaki bir sorun var.
Bu sadece özel günlerde değil, bizim toplumda deprem gibi felaketlerde de böyle oluyor. Bazı başka ülkelerde özellkle afet zamanlarında önemli malzemenin fiyatında indirim dahi olabiliyor...
Talebin artacağı belliyse, stok miktarını artırmak mantıklı bir yaklaşım olabilir. 100 liradan bin kişiye satacağına, 50 liradan iki bin kişiye satsa (tam tutar neyse), aynı karı elde edebilir.
Alternatif olarak, üretici doğrudan kargo ile perakende satış da yapabilir.
Böyle günlerde, iyi bir planlamayla herkes kazanabilirken, insanlar birbirini kazıklama derdine düşüyor.
Üretici, (habere göre) "5 TL maliyeti bile karşılayamıyorum" diyor; tüketici ise "çok pahalı" diyerek satın almaktan çekiniyor. İki kesim de mutsuz.
Toplumun genel anlayışı böyle olunca, sektör fark etmeksizin her alanda aynı tutumla karşılaşıyoruz. Bu da bence zamanla ahlaki bir zayıflamaya yol açıyor. Sebep eğitim mi, şartlar mı, artık bilemiyorum.
Sonuç çözüm üretme kabızı bir ülke...
Gerçek Gündem
www.gercekgundem.com