Serpentine Trace

Mikro Step

Kıdemli Üye
1754140190278.png

inceledigim devrede sinyaller sadece 8Khz civarinda fakat yollari bu sekilde yapmislar.

Anlamsiz bir calisma gibi geldi. Eagle ile bu tarz calismanin pratik bir yolu var mi?

Son düzenleme:
pcb'nin diğer tarafında kapasitif sensörün pikofaradlar düzeyde elektrotların yerleşmesinden dolayı olabilir.
trace'ler arası kapasitif değerlerin değişkenliğini düşürebilir.
resimlerin birinde gördüğüm trapez şekinde kapasitif sensör yetmiyor mu?

Detayli yorum yapamiyorum.

Sorumun tam cevabi degil ama via dril ve via diameter degerinin cok kucuk olmasi nedeniyle olusacak soruna care olsun diye oraya bir baklava dilimi yerlestirilmis. Fakat baklava dilimini koyduktan sonra duz bir yol cekmek varken neden boyle cizim yapilmis halen aklima yatmiyor.

her duruma bir bildikleri vardır diye yaklaşmamak gerekiyor. endüstride defalarca sadece alışkanlık ya da geçmişte biri öyle yaptı diye sürekli aynı tekniğin bilmeden tekrar edilmesine çok şahit oldum.

viaların olduğu yerdeki yüzeyi genişletirken aralardan geçen yol kalınlığını da çok düşürmemeye yönelik gibi sanki

Düz bağlayabilirsen de sorun olmaz ancak viların çevresinden geçerken zorunluluktan dolayı gene bükülmeler yapmak zorundasın.
Eğer hatları çok çok ince yaparsan belki kısmen düzleştirmiş olursun.
Çalışma sistemi yada empedansa bağlı olduğunu sanmıyorum.

1754218414394.png

1754218440335.png

Cizim acisindan sorun yok, duz isteyince de cizilebiliyor.
Fakat bit yenigi varsa bilmek isterdim. Gerci % olarak duz ve zigzag cizimin sonuca cok etkiyecegini sanmiyorum.
Belki zigzag cizimde vialarin bir birine olan mesafesine 0.707 katsayisi girebilir. Bu da belki baglanti yollarinin daha kucuk alana sigdirilmasini saglayabilir.

Son düzenleme:
43082 eklentisine bak

43083 eklentisine bak

Cizim acisindan sorun yok, duz isteyince de cizilebiliyor.
Fakat bit yenigi varsa bilmek isterdim. Gerci % olarak duz ve zigzag cizimin sonuca cok etkiyecegini sanmiyorum.
Belki zigzag cizimde vialarin bir birine olan mesafesine 0.707 katsayisi girebilir. Bi da belki baglanti yollarinin daha kucuk alana sigdirilmasini saglayabilir.
Tasarlayan ince hat kullanmaktan kaçındığı için böyle bir yola başwurmuştur bence.
Çok ta fazla şeetmemek gerek.
Zaten hatlar arası boşluklarda pek düzenli ve eşit değil gördüğüm kadarıyla.
Özensiz bir çalışmaya benziyor.

vialara teardrop atmak çin geleneği. neredeyse tüm çinli kartlarda görebilirsiniz. eskiden pcb kalitesi bu kadar yüksek değilken asit tuzakları sorunu veya via biraz kayarsa da sorun olmasın diye yapılıyordu. çinli mühendis arkadaşıma neden hala yaptıklarını sorduğumda biz böyle alıştık daha güvenli geliyor zararı da yok demişti.

Elektor dergisinde yayinlanan PCB cizimlerinde de siradisilik hemen goze carpiyor. Dedigin gibi gecmis yillarda asit tuzaklarina alinan onlemlerin modern teknolojiye de miras getirilmesi olabilir.

Elektor yorumu icin, duydugumun kisilerin yalansiyim, elektronikci personel once pcbyi cizer ardindan sanatcilar da PCByi susler demislerdi. Gecmis yillarda elektor prestijli bir dergiydi ve yeni sayisi ciksin diye dort gozle beklerdik.

Burdaki amac asit tuzagina onlem otesinde olsun olsun hat empedansini artirmak olsun. Fakat 8..10Khz gibi dusuk frekanslarda etkisini gozlemek bile zor.

Gene de insanin icini kemiriyor. Ya cok daha mantikli bir aciklamasi varsa diye.

Gunumuz firmalari oyle gelistiler ve oyle kadrolara sahipler ki doktorali calisanlari bile var. Artik ders kitaplarindaki bilgilerin otesindeki bilgilere sahipler ve malesef bunlari ticari sir olarak sakliyorlar.

Eskiden universiteler sanayiye onculuk ederdi artik bu vasiflarini kaybetmeye basladilar.

Son düzenleme:
Hattın uzunluğu dalga boyunun en az 1/10'u (λ/10) olmalı ki transmisyon hattı etkisi görülsün. yani 8-10 khz için empedans hesaplamış olamazlar. kaldı ki pcbnin arkası komple ground veya boşluk değil. yani transmisyon line oluşturacan bir coplanar ya da microstrip yapı da yok.

Transmisyon hatti degil de enduktif etki olabilir. Sonucta kapasitorlere dortgen voltaj palsleri uygulaniyor. Seri bagli minik enduktanslar voltaj darbelerinin akimda neden olacagi yukselen ve inen kenarlarindaki egimi bir miktar dusurur. Bu da ortamda ADC barindiran analog devrelerin bir miktar daha az gurultuyer maruz kalmasina neden olabilir.

Ama iste bu tip aciklamalar tasarimcinin agzindan soylenmedigi surece okuz altinda buzagi aramak durumunda kaliniyor.

Bu konuda cok guzel bir fikra var.

Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet bir araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakındaki bir arazi evine sığınırlar.

Ev sahibi onlara bir şeyler ikram etmek için biraz ayrılınca hepsinin dikkati soba üzerinde toplanır. Soba yerden 1 mt kadar yukarda, altındaki dizili taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair aralarında bir tartışma başlar.

Kimyacı, “Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış.” der.

Fizikçi, “Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş.” der.

Jeolog, “Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan herhangi bir deprem anında sobanin taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangin olasılığını azaltmayı amaçlamış.” der.

Matematikçi, “Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış.” der.

Antropolog, “Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarıya kurmuş.” der.

Bu sırada ev sahibi içeri girer ve ona sobanın yukarda olmasının nedenini sorarlar.

Köylü cevap verir: “Boru yetmedi ağam!”

evet tersine mühendislikte hep bir sebep aranıyor veya yapanın bilgili olduğu düşüncesi var. ama tecrübelerim bana bunun her zaman doğru olmadığını söylüyor.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,087
Üyeler
3,224
Son üye
ozi_

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back