Adaptör Pil Ters Voltaj Koruma

smyomekatronik

Aktif Üye
Merhaba, pil şarj etmek için kullandığım d3806 güç kartı modülü, pilin ters bağlanması sonucu bozuldu. Nasıl bir koruma yaparım diye araştırırken resimdeki devreyi buldum, devreyi yaptım fakat devrede şöyle bir sıkıntı var. Devrenin çıkışına pil ters bağlanınca devre çalışıyor, mosfet iletime geçmiyor güç kaynağını koruyor. Pili normal takınca mosfet iletime geçiyor fakat pili sökersem mosfet iletimde kalıyor, giriş voltajını kesiyorum tekrar veriyorum mosfet hala iletimde. Transistörün beyzini sökersem mosfet iletimden çıkıyor. Bu sorunu nasıl çözerim? devreyi akü şarj içinde kullanmak istiyorum, 14.5 voltta çalışması için devrede değişiklik yapmaya gerek var mıdır?
battery_protection_low_rdson_mosfet_simpler_clean.png

Devrede pil söküldüğünde iletimde kaldığı için güvenlik görevini tam yerine getirmiyor. Akü şarjı için kullanacaksanız, mosfeti korumak için bir Zener diyot eklenebilir ya da daha güvenilir olan diyotlu koruma yöntemi seçilebilir.

Eğer 0.7V'luk voltaj kaybı sorun olmayacaksa, D3806 çıkışına seri MBR20100 gibi yüksek akımlı bir Schotky diyot bağlanabilir.

Ya da D3806 14.5V yerine 15.2 V a ayarlanır ve 0.7V diyot üzerinde düşer, pil yine 14.5V ile şarj olur.
Pil ters takılsa bile diyot akımı tamamen keser hem basit hem güvenlir olur.

Devrede pil söküldüğünde iletimde kaldığı için güvenlik görevini tam yerine getirmiyor. Akü şarjı için kullanacaksanız, mosfeti korumak için bir Zener diyot eklenebilir ya da daha güvenilir olan diyotlu koruma yöntemi seçilebilir.

Eğer 0.7V'luk voltaj kaybı sorun olmayacaksa, D3806 çıkışına seri MBR20100 gibi yüksek akımlı bir Schotky diyot bağlanabilir.

Ya da D3806 14.5V yerine 15.2 V a ayarlanır ve 0.7V diyot üzerinde düşer, pil yine 14.5V ile şarj olur.
Pil ters takılsa bile diyot akımı tamamen keser hem basit hem güvenlir olur.

Diyot ısındığı için aliexpresten ideal diyot almıştım, hiç bi işe yaramıyorlar, ters voltaj koruması yapmıyorlar.

IMG_5366.JPG

Resimdeki devreyi yaptım, mosfet olarak irf4905 kullandım, devre görevini yapıyor, pil ters bağlandığı zaman güç kaynağını kısa devreye düşürmüyor. koradı güç kaynağını iyiki almışım taş gibi.

P-mosfet_m.jpg

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,038
Üyeler
3,650
Son üye
klax

Son kaynaklar

Back