Agilent DSO9104A tamir

Hmm tamam şimdi gözlükleri silip tekrar baktım. 4 tane DC/DC converter görüyorum şimd. +5V, +3.3V, +1.2V, +1.8V. Sanırım ilave akım kapasitesi elde etmek için +1.8V ve +1.2V için iki tane DC/DC çıkışı paralel bağlanmış.

Voltaj durumları:

+1.8V = 0V
+1.2V = 0V
+3.3V = 0.3V
+5.0V = 1.3V

Sadece meraktan soruyorum bilgisayar ile aradaki haberleşme nasıl sağlanmış?

İki tane SATA kablosu ile PC anakarta bağlı. Yani acquisition board, PC için yüksek bant genişlikli bir harddisk gibi görünüyor. Sürekli veri okuyup işliyor ve ekrana yazıyor.
 
  • Beğen
Reactions: clc
Ve acaba bilgisayar açılınca acaba hadi sende şu kısımlarını devreye sok mu diyor acquisition board a, yoksa ikisi de doğrudan ayağa kalkıyor mu?

Bununla ilgili konnektörlerin görevini yazayım. Şu resme bakalım.

Burada mavi olan konnektörde anlamlı 4 tane sinyal var. iki tanesi soft power için. Diğer ikisinin görevini bilmiyorum ama acquisition board ch12 ve ch34 enable olabilir. Veya sıcaklık sensörü olabilir.

Lacivert olan ATX konnektörü.

Sari olan +12V besleme.

Yeşil olan da front panele gidiyor. oradaki butonlar ve rotary encoder'lar muhtemelen getiriliyor karta.

IMG_20231001_202358.jpg
 
  • Beğen
Reactions: clc
zaten baktığınızı düşünüyorum ama atx konnektörde beslemeler-gnd arası bir kısa devre var mı? Ya da mosfetlerde g d s arasında herhangi bir kısa devre?

Voltajlarla şase arasına bakmadım. Ama 3.3 ve 5.0 da artık voltaj var, o yüzden orada kısa devre yoktur zaten. MOSFET'ler üzerinde de ölçüm yapmadım. Bakacağım şimdi.
 
Hmm tamam şimdi gözlükleri silip tekrar baktım. 4 tane DC/DC converter görüyorum şimd. +5V, +3.3V, +1.2V, +1.8V. Sanırım ilave akım kapasitesi elde etmek için +1.8V ve +1.2V için iki tane DC/DC çıkışı paralel bağlanmış.

Voltaj durumları:

+1.8V = 0V
+1.2V = 0V
+3.3V = 0.3V
+5.0V = 1.3V



İki tane SATA kablosu ile PC anakarta bağlı. Yani acquisition board, PC için yüksek bant genişlikli bir harddisk gibi görünüyor. Sürekli veri okuyup işliyor ve ekrana yazıyor.
Zaten supervisore bağlı ise 1.2v ve 1.8v i enable etmiyordur supervisor. 5V hattında bir şey olmalı bence, termal kamera varsa termal kamera ile bakılabilir sanıyorum ki çok güç tüketmiyor ama bir ihtimal kendini belli edebilir. Bir ihtimal ise tamircilerin "voltaj enjeksiyonu" dedikleri bir yöntem var, bence riskleri çok yüksek ama eğer çok çıkmaza girilirse 5V hattına 2-3V dışarıdan uygulanıp suçlu aranabilir. 3.3V hattı da aynı şekilde sanki ayağa kalkmaya çalışıyor gibi, garip bir durum umarım short a düşmüş bir seramik vardır da çözülür.

Edit: 5V hattından ciddi akım çıkar 15A vardır o DC DC yani 0.1 ohm ile falan gnd ye bağlasanız current mode olarak kalkıp akım limitine yapışır, oralara da mutlaka kısa devre testi yapın bence
 
Sanıyorum mor demek istedin. Standart bir ATX güç kaynağında 3.3V ve 5V olur. Buraya güç bağlamadığın için DC/DC de sonuç alamıyor olabilir misin?

O konnektör güç sağlayıcı, orada bu voltajları görmemiz lazım.
 
Termal görüntüye bakınca, en keyifli bölgenin bu bizim 4 tane DC/DC konverter olduğu görülüyor :) RAM'ler de soğuk. uModule'ler 55-60 derecelerde. Ölçümleri yaparken onların uzerinde 120 mm bir fan çalıştırıyorum.

FLIR0072.jpg
 
  • Beğen
Reactions: clc
Ben o zaman şu supervisor'lara biraz odaklanayım. Dün yaptığım analizde "power good" sinyallerini işlemediğini değerlendirmiştim. Onu tekrar teyit edeyim. Supervisor girişinden geriye doğru gideyim bakalım.
 
Ben o zaman şu supervisor'lara biraz odaklanayım. Dün yaptığım analizde "power good" sinyallerini işlemediğini değerlendirmiştim. Onu tekrar teyit edeyim. Supervisor girişinden geriye doğru gideyim bakalım.
Supervisor un PG ye ihtiyacı yok aslında, kendisi ölçüp bakıyor doğru mu diye, buna bağlı olarak sırayla enable edebiliyor, enable ise zaten pass edebiliyor. Bu sayede hem voltajlar doğru mu kontrol ediyorlar hemde skewness ihtiyacı varsa o da sağlanıyor.

Umarım dikkatinizi yanlış yerlere çekip zamanınızı boşa harcatmıyorumdur. Keşke bir tamir dökümanı olsa şu aletin
 
Umarım dikkatinizi yanlış yerlere çekip zamanınızı boşa harcatmıyorumdur. Keşke bir tamir dökümanı olsa şu aletin

Başkalarını fikirlerini duymak ve bilgi paylaşımı yapmak için buradayız zaten :)

Şimdi elimizde kesin bir arıza var, o da +12V kaynağı bozuk. O tamir edilecek bir şekilde. Veya tamir edilmese de harici bir ATX power supply ile onu çözerim. Hatta belki daha iyi olur, gürültülü bir SMPS osiloskop içinde çalışacağına, osiloskoptan uzak bir SMPS den beslenmiş olur. Hatta cihaz mobil hale gelir, araba aküsü ile bile çalışır.

Ama tek arızanın bu olduğunu teyit etmem lazım. Eğer ADC veya onların çevresindeki FPGA lar bozuk ise, yapılabilecek hiçbir şey yok. Onlar Keysight tasarımı olan özel ASIC'ler ve firma onları son kullanıcıya satmaz. Veya gene bulunması mümkün olmayan başka birşey bozuksa, onu da anlamak isterim ki ona göre bununla fazla vakit kaybetmeyeyim.
 
Timur hocam daha önceden bakmışsınızdır muhtemelen. Sayfa 158 deki blok diyagramda USBHUB mevcut. Bu birime 5V(dijital), 5V(analog), 3V3(dijital), 3V3(analog) voltajlarda giriyor. FPGA de dahil olmak üzere birçok çevre birimi PIC Mcu tarafından kontrol edilip mcu nun usb portu üzerinden USBHUB a oradan da PC mother boarda gidiyor. Belkide PC tarafının acquisition board görememesinin yada aktif edememesinin nedeni bu kısımdaki bir arıza olabilir. USB portlar üzerinden (ESD hasarı veya başka bir kaza) istenmeyen bir hasar almış olabilir. Buradaki elemanlardan biri(leri) beslemede kısa devreye sebebiyet verebilir.
 
Konu ile alakalı değil ama @taydin Timur abinin bu skobu almadaki motivasyonunu merak ettim.
Anladığım kadarıyla skop sadece istenilen veriyi dijital sinyale çevirip bırakmıyor.

@Yasin. paylaştığı dökümanda Matlab ve MathCad programları kurulabildiği yazıyor.
Windows/(ya da alternatif olarak linux) işletim sistemi kullanmanın avantajını topladığı verileri kendi üzerinde çalışan bir işletim sistemi ve programlar sayesinde işlemek/kaydetmek yada yarı mamul olarak internet üzerinden başka bir noktaya göndermek oldukça mantıklı. Tabiki skobu üretenler bunu sadece fantazi olarak eklenmemiştir. Bu alanda açık/eksik gördükleri için bu şekilde bir ürün ortaya çıkmış. Hem de 14 sene önce. Sbc yada soc sistemlerin yada gömülü işletim sistemlerinin skobun çıktığı dönemlerde emekleme aşamasında olması belki skop üzerinde kullanılan itx anakart ve işlemciyi açıklar ama full size Windows kurmak belki o dönem için alternatifsiz idi.
Bu yüzden @taydin skobun spesifik kullanım alanı yada alma motivasyonu Hk bilgi verirsen sevinirim.
 
Bunu 2013 de aldım. O zamanlar derin belleğe sahip bir osiloskop bakıyordum. Bu cihazı da takip ediyordum, ama derin bellek ve seri protokol opsiyonları ile beraber fiyat 50 bin dolarlara çıkıyordu. Sonradan derin bellek (1Gbps) ve seri protokol çözümleme kampanya kapsamında fiyata dahil edildi, ben de hemen üstüne atladım. 25 bin dolar gibi bir fiyata aldım. 10 yıl boyunca da derin bellek özelliği çok işime yaradı. Bir trigger oluştuğunda çok uzun süre geçmişe bakma olanağı veriyor ve gömülü yazılım geliştirmede bu bulunmaz nimet. Muhtemelen bunu tamir edemezsem bu kadar hafızaya sahip yeni bir cihaz alamam, fiyatları bütçemi aşar. O durumda 12 bit osiloskop bakarım herhalde. LeCroy'un 12 bit modelleri fena değil.
 
hdd imajını alıp, ssd e gecmen sistemin sağlığı acısından iyi olabilir.
daha önce çin malı bir Windows Xp makinede yaptık bunu çok geç açılıyordu (10 dakika sürüyordu sistemin boot olup kullanıma hazır hale gelmesi)
söktük hdd klonladık ssdye bırak Xp logosu gelmeyi hiç start bile almıyordu sadece kendi hddsi ile çalışıyordu
 
Boyle bir konu buldum, belki isinize yarar. Konuda servis manuali de var. Bu arada HDD'nin de mutlaka imajini alin. Tam cihaz calisti derken onun bozulacagi tutar.


Evet artık bunların yaşı kemale erdi, sorunlar çıkmaya başladı. İnşallah tamir ederiz de ileride birileri de bizim sayfalardan yararlanır :)
 
Şimdi DC/DC converter'lere tekrar baktım. Bir tane SI7658ADP MOSFET var, diğer bilgi bulamadığım R462 nin de PWM controller olduğunu düşünmüştüm ama şimdi bakınca onun da MOSFET olduğunu düşünüyorum. SI7658ADP nin source'u şasede. Drain'i de diğer MOSFET'e bağlı, onun da diğer ayağı +12V a bağlı. Bobin de ortadan çıkıyor. Yani burada bir half bridge yapısı var.

Bunların hepsini söküp dışarıda ölçeceğim.
 
+1.8V da iki tane DC/DC converter paralel bağlı. Her birisinde SI7658ADP ve R462 çifti ile half bridge yapısı var.

+1.2V da iki tane DC/DC converter paralel bağlı. Her birisinde SI7658ADP ve R462 çifti ile half bridge yapısı var.

+3.3V da bir tane DC/DC converter var. R468 ve R462 çifti ile half bridge yapısı.

Half bridge'de SI7658ADP/R468 low side switch, R462 high side.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Mesajlar
118,794
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top