Akım kaynağında "compliance" kavramı nedir?

BetülCan

Üye
Katılım
18 Ekim 2019
Mesajlar
33
Strain gauge ve sabit akım kaynakları ile çalışıyor ve compliance kavramını görüyorum sürekli yabancı kaynaklarda ve bir voltaj aralığından bahsediliyor. Sabit akım kaynağı ile bunu ilişkilendiremiyorum. Tam olarak bu "compliance" olayı nedır?
 
Başlığı düzelttim.

Sabit voltaj kaynağı, kendisine bağlı olan yükün üzerindeki voltajı sabit tutar. Bunu da nasıl sağlar? yük direnci azaldıkça, artan akım talebini karşılayarak. İdeal bir sabit voltaj kaynağı, akım talebi ne kadar artarsa artsın, bu talebi karşılayabilir ve böylece voltajı hep sabit tutar. Yani sonsuz derecede yüksek bir compliance (uyumluluk) sahibidir. Gerçek bir sabit voltaj kaynağının ise artan akım talebini ancak belli bir seviyeye kadar karşılayabilir. Bu seviyeden sonra artık daha fazla akım veremez ve voltaj düşmeye başlar. Yani sınırlı bir compliance (uyumluluk) vardır.

Sabit akım kaynağı, kendisine bağlı olan yükten geçen akımı sabit tutar. Bunu da nasıl sağlar? yük direnci arttıkça, artan voltaj talebini karşılayarak. İdeal bir sabit akım kaynağı, voltaj talebi ne kadar artarsa artsın, bu talebi karşılayabilir ve böylece akımı hep sabit tutar. Yani sonsuz derecede yüksek bir compliance (uyumluluk) sahibidir. Gerçek bir sabit akım kaynağının ise artan voltaj talebini ancak belli bir seviyeye kadar karşılayabilir. Bu seviyeden sonra artık daha fazla voltajı artıramaz ve akım düşmeye başlar. Yani sınırlı bir compliance (uyumluluk) vardır.

İki kaynak türü arasındaki simetriyi görebiliyor musun? İşte "compliance" kavramı her iki kaynak için de geçerli olmasına rağmen, endüstride sadece akım kaynaklarının ideale ne kadar yakın olduğunu belirtmek için kullanılır.
 
Açıklama için teşekkürler.O halde "high compliance constant current sorce" dendiği zaman akımı sabitleyebilmek için gerektiğinde çok yüksek voltaj verebilen bir akım kaynağı mı anlamalıyız?
 
Açıklama için teşekkürler.O halde "high compliance constant current sorce" dendiği zaman akımı sabitleyebilmek için gerektiğinde çok yüksek voltaj verebilen bir akım kaynağı mı anlamalıyız?

Evet. Sabit akım kaynağını direnç ölçümünde kullanıyorsan ve direnç değeri de büyük bir aralıkta değişiyorsa, sana high complience current source lazım olur. Veya mümkünse ölçümü farklı kademelerde yaparsın ve daha vasat bir sabit akım kaynağı da iş görebilir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,988
Mesajlar
102,167
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top