Mikro Step
Kıdemli Üye
iyi de 500uW gucle yayin yapan 700mil uzaktaki vericiden sinyal aliyoruz.
soruyu tam anlamadım diyot switchlerle mi ilgili bu kısım ?iyi de 500uW gucle yayin yapan 700mil uzaktaki vericiden sinyal aliyoruz.
Elektronige ilk basladigimda diyod cesitlerini ezberlerken PIN diyod adini da ezberlemistim.
Ne ise yaradigini ogrenmek bugune nasip oldu. Hic isim olmamisti.
Peki 500uW vericiden gelen sinyalin hic yukseltilmeden dogrudan demodule edilmesine ne diyorsun?
bu pdf'e bakarsanız adım adım tüm tasarımı anlatıyor. orada tayloe detector dediği aslında IQ mixer.RF amplifier yok, Mixer yok, IF yok.
Blokta yok oyle seyler.
Antenden alinan sinyal hoop dedektore giriyor.
burada daha net anlatmış mixer ve ıf amplifier kısmını :RF amplifier yok, Mixer yok, IF yok.
Ne semada ne de blok cizimde yok oyle seyler.
Antenden alinan sinyal hoop dedektore giriyor.
Edit tamam anladim sanirim.
Antenden alinan sinyal Dogrudan Qaudrature dedectore giriyor. RF sinyal uzerindeki modulasyon cozuluyor.
Sinyal frekansi cok dusuk oldugu icin cok dusuk genlikli sinyal audio amplifier ile yukseltiyor.
Alinan sinyalden asil veriyi tasiyan sinyali ayiklama ADC sonrasinda yazilimsal yapiliyor.
Gene de anten sinyalinin RF amplifikatorle yukseltilmesini beklerdim. Hatta mixer ve IF kati olsun isterdim.
0 ve 180 aslında aynı bilgiyi taşıdığı için bir faydası olmuyor. burada mixer çıkışını giriş sinyalinin 0-90-180-270 faz farklısı gibi düşünmek yanlış.0 ve 180 i zaten bobin veriyor bu ikisi yeterli degilmi.
24 bit adc ve IF katındaki kazanç yeterli geliyor olmalı.90 ve 270 de lazim.
RF amplifikator olmamasi ni halen garipsiyorum.
Atiyorum Tasiyicimiz 7Mhz bile olsa eger, band genisligimiz 100Hz ise 7Mhz sinyalden 200 Hz de sample almak yeterli. Dolayisi ile IF frekansimiz cok dusuk oluyor ve IF sinyali basitce audio opmaplarla bile yukseltilebiliyor.
bu sdr alıcılarda bir iki denemem oldu ama pek bişey olmadı. ben Arduino nanolu olanı denemiştim adana radyosunu çok zayıf duymuştum başkada bir şey duymadım.. bu devrelerde çok iyi antene ihtiyaç var. iş anten kotarıyor video da da 10metre anten demiş.Konuyla ilgili bu video güzel. Tayloe detector ve ses kartı ile SDR yapımı.
Kısa dalga hâlâ devam ediyor. Türkiye'nin Sesi Radyosu adıyla yayın yapılmakta. Frekans ve yayın saati bilgileri internet sayfasında mevcut.