Mikro Step
Kıdemli Üye
Bizim band genisligimiz 1Hz in cok altinda olacakti. Bir biti bir kac saniye boyunca yollamayacakmiydik?
Bizim band genisligimiz 1Hz in cok altinda olacakti. Bir biti bir kac saniye boyunca yollamayacakmiydik?
Ben bu vericilerin çıkış katlarının güç hesabı nasıl yapılıyor anlamıyorum.aslında pixie qrp isimli 40 metre çalışan ve şeması çok basit bir alıcı verici var. içinde stm32 yok ama birşeyler denemek için güzel.
tüm şema bu kadar 40 metre bandı hem alıcı hem de verici:
33806 eklentisine bak
Pixie 1/2 Watt CW 40 Meter Transceiver Kit - W5NOR - SCARS
The Pixie radio is a very simple 1/2 watt 40 meter CW transmitter / receiver. This page documents how to build the SCARS kit.w5nor.org
doğru ama gözle fark etmek güç olabilir bu yüzden alıcıyı cw moduna alıp o bölgeye zoom yaparak takip etmek gerek. çünkü hem alıcı hem de vericideki ufak kayıklıklar nedeniyle sinyal birkaçyüz hz kayabilir.33807 eklentisine bak
Mesela 7.2Mhz sinyalimi 1sn araliklarla acip kapadigimda verdiginiz linkte yukaridaki ekran goruntusunde 7.2Mhz lik kisimda 1sn araliklarla renk degisimi (cizgi oolusup olusmadigina bakacagim) degil mi?
evet ama yakınlaştır iyice. Böyle göremezsin.33807 eklentisine bak
Mesela 7.2Mhz sinyalimi 1sn araliklarla acip kapadigimda verdiginiz linkte yukaridaki ekran goruntusunde 7.2Mhz lik kisimda 1sn araliklarla renk degisimi (cizgi olusup olusmadigina bakacagim) degil mi?
emiterinde 47nf var. o frekanslarda nerdeyse kısa devre. yanılmıyorsam bunun çıkış katı zaten class E gibi çalışıyor. ama 5w çıkamaz 1-1.5w belki olabilir.Ben bu vericilerin çıkış katlarının güç hesabı nasıl yapılıyor anlamıyorum.
Bunun emiterinde direnç yok gene.
Adam 1 k direnç bağlamış.9-12 volt ile 1 watt- 5watt çıkış yaptığını iddia ediyor.
Şemada olan mg nedir?emiterinde 47nf var. o frekanslarda nerdeyse kısa devre. yanılmıyorsam bunun çıkış katı zaten class E gibi çalışıyor. ama 5w çıkamaz 1-1.5w belki olabilir.
mg buzzer. maniple ile gönderme yaparken duyman için. şemayı tam incelemedim ama bir şekilde o modulasyonu da yapıyordur mutlaka. çünkü çalışan çok örnek var.Şemada olan mg nedir?
Birde mors alfabesi gönderirken 500hz civarında ses module edip göndermek gerekiyor.
Modulesiz vericiyi alıcı ile dinleyince sessizlik oluyor sadece.
Normalde var olan gürültü bile kayboluyor.
Buzzer ise o sesi kendisi oluşturur.mg buzzer. maniple ile gönderme yaparken duyman için. şemayı tam incelemedim ama bir şekilde o modulasyonu da yapıyordur mutlaka. çünkü çalışan çok örnek var.
evet ama yakınlaştır iyice. Böyle göremezsin.
direkt 10 metre telden rf yayın yapmak mümkün olmayabilir. o telin 7 mhzde giriş empedansı 4-5 kohm gibi olacaktır yani transistör sürebilecek bir yük bulup akım akıtamayacak.10 metre anten icin ne yapayim. Elimde bu uzunlukta sadece emaye bobin teli var. Balkon demirin iki bas ucuna iki sopa baglayip arasina tel germekten baska cozumum yok.
Oneriniz var mi?
Anten kısa olursa empedans uyumu sağlamak için seri bobin bağlıyorlar ama hesabını bilmiyorum.10 metre anten icin ne yapayim. Elimde bu uzunlukta sadece emaye bobin teli var. Balkon demirin iki bas ucuna iki sopa baglayip arasina tel germekten baska cozumum yok.
Oneriniz var mi?
O zaman bu is bir tel cekip sinyal basmak kadar basit. (Devre anlaminda basit, iyi bir anten basit olmayabilir)
33808 eklentisine bak
Denemeyi 7.2Mhz ile yapacagim ve cikisa xtal baglamayacagim. Elimdeki BC237 transistor bile bu frekansda calisir.
Devre basit bir C sinifi amplifikatorden ibaret. Cikisa akort bobin ve kondansatorleri eklemek isterdim fakat ugrasmak istemiyorum. Gerekirse transistoru degistirip besleme voltajini 30 volta kadar cikartirim.
Duty degerini degisitirip transistoru isitmayacak max akim akisini saglayacak degerleri de belirleyecegim.
MCU icin hesap | Yayin frekansi (Mhz) | Dalga boyu (m) | 10 Balkon icin anten tipi |
72*10^6 / 10 | 7.2 | 41.6 | Ceyrek Dalga |
72*10^6 / 9 | 8 | 37.5 | Ceyrek Dalga |
72*10^6 / 8 | 9 | 33.3 | Ceyrek Dalga |
72*10^6 / 7 | 10.2 | 29.4 | Ceyrek Dalga |
72*10^6 / 6 | 12 | 25 | Ceyrek Dalga |
72*10^6 / 5 | 14.4 | 21 | Ceyrek Dalga / Yarim Dalga |
72*10^6 / 4 | 18 | 16 | Ceyrek Dalga / Yarim Dalga |
72*10^6 / 3 | 24 | 12.5 | Ceyrek Dalga / Yarim Dalga |
72*10^6 / 2 | 36 | 8.3 | Ceyrek Dalga / Yarim Dalga / Tam Dalga |
Onların çıkış gücü 10 mw çok altında.Bu baslikta daha onceki yazismalarda dusuk voltajli basit bir osc cipin cikisina anten baglaniyordu ve bunlarla binlerce km oteye yapilan yayinin yakalandigindan bahsedilmisti.
Elektronige basladigim yillarda bir kac yuz metreden yayinlari yakalanabilen vericiler yapmistim. Simdiki derdim uzaklara cok uzaklara cok dusuk hizda veri iletimi.
Dediniz ya mW mertebesinde guclerle iletisim yapilabiliyor. Yoksa bu saatten sonra RF cilige soyunamam.
yanlış değerlerde seçilirse gücü düşürebilir ama.33809 eklentisine bak
Burada cikisa eklenen filitrelerin amaci yayin yaptigimiz frekans disindaki frekanslara sarkma yapmamak degil mi? Yoksa yayinlacak guc acisindan bir onemi yok.