Analog Osiloskop tamiri

bu sorun yaşatır mı 7ba4
 

Ekler

  • EE6208BB-9708-4058-BF03-3D9F55AF38F3.jpeg
    EE6208BB-9708-4058-BF03-3D9F55AF38F3.jpeg
    254.2 KB · Görüntüleme: 271
  • E02CF182-4CDD-47C7-8609-15896DAC070A.jpeg
    E02CF182-4CDD-47C7-8609-15896DAC070A.jpeg
    269.8 KB · Görüntüleme: 260
Multimetre ile olmaz bozarsın multimetreyi. Kontrol kalemi ile de risk almış olursun, devre bozulabilir.

Eğer yeterince sabırlı isen kendin bir yüksek voltaj probu yapabilirsin. 178.6 M[CHAR]Omega[/CHAR] ve 1.8 M[CHAR]Omega[/CHAR] dan oluşan bir gerilim bölücü, voltajı 100'e böler. Yani 15000 V varsa, multimetrede 150 V ölçersin. Ama probu çok iyi izole etmen lazım.
Hocam böyle bir prob yapmak için buji kablosu nasıl olur sizce?
 
Hocam böyle bir prob yapmak için buji kablosu nasıl olur sizce?

Özel kabloya gerek yok. Gerilim bölücüden sonra voltaj 100 de birine inmiş oluyor ve normal kablo da iş görür. Gerilim bölücünün yüksek gerilim tarafının çok iyi izole edilmesi lazım.
 
bu probe yapmadın bir basit led ve direnç kombinasyonu bir devre yapıp test etmek çok daha pratik degil mi elimdeki en yüksek dirençler 1m, 510k ve 470k dirençler probe yapmak için sipariş vermem lazım bir kaç gün beklemek istemiyorum
 
bu probe yapmadın bir basit led ve direnç kombinasyonu bir devre yapıp test etmek çok daha pratik degil mi elimdeki en yüksek dirençler 1m, 510k ve 470k dirençler probe yapmak için sipariş vermem lazım bir kaç gün beklemek istemiyorum

Orada binlerce volt olması lazım. Tam olarak değeri ne tüpe göre değişiyor. Ayrıca o kaynağın akım verme kapasitesi çok düşük, bir LED'yi yakamaz. Eğer yakabilecek akım olsaydı bile, belki arıza voltajın düşük olmasıdır ve birkaç volt olsa bile LED yanardı.
 
Bende 100x osiloskop probu var. Böyle durumlarda osiloskopa bağlamaya cesaret edemem ama multimetre için kullanılabilir mi?
 
Bende 100x osiloskop probu var. Böyle durumlarda osiloskopa bağlamaya cesaret edemem ama multimetre için kullanılabilir mi?

Osiloskop probları 1 M[CHAR]Omega[/CHAR] giriş empedansına göre yapılıyor. Ama multimetrelerin giriş empedansı 10 M[CHAR]Omega[/CHAR] ve üzeridir, o yüzden yanlış voltaj ölçer.

Bir de probun voltaj dayanımı da önemli. Multimetre yüksek voltaj probları 15 kV ve üstü voltajlarda çalışıyor. Osiloskobun 100x probu bunun çok daha altındadır.
 
İzalosyon trafosu varsa 100x ile osiloskop şebekeye gönül rahatlığı ile bağlanır. Şebekeye ölçmeyi denerim ama bu ayrı bir durum...
maalesef ne izolasyon trafosu ne kaçak akım koruma rölesi ne topraklama hiçbiri yok bizim evde o yüzden doğru düzgün voltaj ölçümü yapmaya bile korkuyorum
 
devre şemasını buldum
ama maalesef ki sınavlarım başladı ve ara vermek zorunda kaldım
 

Ekler

  • 478AC238-2F8E-459F-ADA7-1578ED6CB8F7.jpeg
    478AC238-2F8E-459F-ADA7-1578ED6CB8F7.jpeg
    489.2 KB · Görüntüleme: 273

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,556
Mesajlar
140,123
Üyeler
3,399
Son üye
Cosef

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back
Top