Android Cep telefonu uzerinde BASIC interpreter

Benim yaklaşımımın hatası şu, ben kısa yoldan çözüm düşünürken integralin tanımını karıştırdım gibi oldu.

[math]\int^a_b f(x)dx[/math]dediğimiz zaman bu aslında şöyle ifade edilebilir
[math]\int^a_b f(x)dx = \lim_{n\to\infty} \sum_{i=1}^{n} \Delta x*f(a+\Delta x*i)[/math][math]\Delta x = \frac{b-a}{n}[/math]
Şimdi böyle bakıldığı zaman Bize aslında lazım olan ne n i sonsuza götürmek yerine bir sayı koymak, zaten bu şekilde integralin çözdüğüne yaklaşabiliriz. Ama sıkıntı ne ben f(x) leri toplamak istiyorum, neden bir de deltax ile çarpıp alana gideyim? gitmemeliydim. Bizim çözmek istediğimiz sorun aslında şu

[math]\sum_{x=0°}^{180°}sin(x)[/math]
Madem hata yaptık integral ile max değeri bulmaya çalışıp hatamı fark ettim, düzelteyim de. Ancak bence geometriden bir incelemek lazım. Neyse elimizde bir toplam var, bunu integrale benzetmeye çalışalım.

[math]\sum_{x=0°}^{180°}sin(x) = \sum_{x=0}^{180}sin(x*\frac{\pi}{180})[/math]
Bunu yapmamın sebebi açı sembolü yazıp durma derdinden kurtulalım.

[math]\sum_{x=0}^{180}sin(x*\frac{\pi}{180}) = \frac{180}{\pi}* \sum_{x=0}^{180}sin(x*\frac{\pi}{180})*\frac{\pi}{180}[/math]
Şimdi ne oldu sum ın içinde hem f(x) içinde çarpım şeklinde olan bir terimi dışında da oluşturdum. Şöyle desek

[math]\Delta{x}=\frac{\pi}{180}[/math]
Toplam ne hale gelir?
[math]\frac{180}{\pi}* \sum_{x=0}^{180}sin(x*\Delta{x})*\Delta{x}[/math]
Baştaki terimi görmeyin şimdilik sadece toplama bakın, içerisi verdiğimiz integral tanımına uygun ancak sıkıntı ne bizim toplam sonlu, sonsuz değil. Ama şunu biliyoruz biz, bizim bu terimler hep pozitif, yani eksik toplama yapsak bulacağımız değer daha küçük olur. O zaman o kısmı alıp integrale çevirsek, gerçek sonuçtan daha büyük sonuç bulur muyuz? Bence evet.


[math]\sum_{x=0}^{180}sin(x*\Delta{x})*\Delta{x} < \int_{0}^{\pi}sin(x)dx=2[/math][math]\frac{180}{\pi}\sum_{x=0}^{180}sin(x*\Delta{x})*\Delta{x} < \frac{180}{\pi}\int_{0}^{\pi}sin(x)dx=\frac{360}{\pi}[/math]
O zaman ne diyebilirim artık. Bizim değer 360/pi den ufak.

Bu hesapta da hata vardır kesin, ama güzel bir ders aldım bir kaç şey hatırladım güzel oldu
 
İnternette çözüm buldum,


Çözümler içerisinde benim paylaştığımda var. Sorun aslında birebir aynı değil, içerik okunulunca farklı cevaplar gelmiş ama orada büyüktür değil de yakındır denilince matlabdan hesapladım, gerçekten tek tek sin(1°)+sin(2°)... şeklinde toplamak ile 360/pi arasındaki fark inanılmaz ufak çıktı.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,878
Mesajlar
100,183
Üyeler
2,488
Son üye
ilter

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top