besleme 12 volt gerilim bölücü ile 6 volta düşürüyorum. bazı sebeplerden dolayı 6 volt olmalı.Neden 6v ile tetikleme ihtiyacı duyuyorsun? 6v ile tetiklersen bir anda da bozulabilir, bir süre sonrada bozulabilir.
Benim bildiğim maksimum bir değer yok.besleme 12 volt gerilim bölücü ile 6 volta düşürüyorum. bazı sebeplerden dolayı 6 volt olmalı.
maksimum kaç volt ile tetikleme imkanı veriyor?
gerilim bölücü ile 6v a düşürüp oradan da zener diyor ile 4.7 volta çeksem sorun olur mu?Böyle verileri ilgili MCU nun datasheet'inden bakman lazım. Orada her pin için limitler verilmiş. -0.5 V ... +VCC + 0.5 V
Şimdi, sen gerilim bölücü üzerinden o pine 6V verirsen, teknik olarak limitleri aşmış oluyorsun. Ama gerilim bölücü üzerinden gelen o voltaj da akım verme kapasitesi düşük bir voltaj olacaktır. Neticede eğer gerilim bölücüde kullandığın dirençler 10k gibi yüksek değerli dirençler ise muhtemelen bozulmaz.
Ama başın ağrımasın istiyorsan, böyle bıçak sırtı işler yapmaman lazım. Bağla oraya bir transistör, Transistör bazını 12V devreden sür, Kollektörü de bağla arduinoya ve o pini de 4.7k gibi bir dirençle pullup yap.
29755 eklentisine bak
çok teşekkürlerEğer 12V temiz bir voltaj ise olur. Ama dediğim gibi, böyle varsayımlar yapmak hep sorun kaynağıdır. Transistör ile tetiklemek veya optokuplör ile yapmak garantili çözümler.
Timur bey 3.3 voltla çalışan bir MCU ya 12 volt vermek sakıncalı değil mi .Biraz açıklarmısınız?Eğer 12V temiz bir voltaj ise olur
Timur bey 3.3 voltla çalışan bir MCU ya 12 volt vermek sakıncalı değil mi .Biraz açıklarmısınız?
4.7 volta düşürmekten bahsediyor. yinede 1,4 volt daha yüksek.
Hmm doğru söylüyorsun ben standart Arduino (5V) diye düşünmüşüm.
veya 3.3 volt zener kullanırım mantık açısından sormuştum aslında olur mu diye.4.7 volta düşürmekten bahsediyor. yinede 1,4 volt daha yüksek.
veya 3.3 volt zener kullanırım mantık açısından sormuştum aslında olur mu diye.
tamam hocam teşekkürler.Ama önce kontrol et. Mesela 2.2 k direnç üzerinden 12V ver zenere ve üzerindeki voltaja bak. Düşük voltajlı zenerlerin dizi daha yumuşak oluyor, 3.3V un biraz üzerinde bir voltaj olacaktır. Ama ne kadar üzerinde gör.
Bir de zenerle yapınca 12V dan sürekli akım çekip duracak. Pilli bir sistem ise boşuna pile yüklenecek.
veya bende şöyle sorayım. neden voltaj regülatörleri kullanılıyor. zener var nasıl olsa demez mi insanO zaman bende bir soru soracağım. Direnç ile voltajı 3.3v a düşürmek ile zener ile 3.3v a düşürmek arasındaki fark nedir?
Voltaj regülatörleri bildiğim kadarıyla ripple'siz temiz bir voltaj sağlıyor. Zener aynı işi yapıyor mu bilmiyorum.veya bende şöyle sorayım. neden voltaj regülatörleri kullanılıyor. zener var nasıl olsa demez mi insan