Ardunio Uno ile saat Projesi

AtiAti

Yeni Üye
Katılım
24 Haziran 2024
Mesajlar
1
Herkese merhabalar. Önce kendimi tanıtayım müsaadenizle. Ben elektronik dışında bir işle meşgulüm ve elektronikten hiç anlamıyorum. Bu işle hobi çerçevesinde ilgileniyorum. Bir saat tasarımı yapmak istiyorum, yıllardır bu konu aklımda ve en sonunda üzerine düşüp çözmeye karar verdim.

Tasarımı Arduino kart ile yapmak istedim, sebebini tam bilmiyorum ama zamanında araştırmıştım ve Arduino Uno ile yapabileceğimi düşünerek bir Uno kartı satın almıştım.
İnternette birçok saat projesi var ama benim proje biraz farklı olacak ve benzerini de bulamadım. O yüzden tasarımını ve kodlamasını kendim yapmalıyım sanırım.

Saat şöyle olacak; 12 adet led olacak, o anki saat hangi saatse onu temsil eden led yanacak, 2 adet de 7 segment display olacak, dakika da bu displaylerde gösterilecek. Örneğin saat 7:42 ise 7'yi gösteren led yanacak ve displaylerde 42 görünecek.

Muhtemel sorulara cevaplar; 2'li 7 segment olmayacak iki ayrı tekli gösterge olacak çünkü 2'li göstergelerin boyutu istediğim boyda değil. İstediğim boyut gösterge sadece teklilerde var ( büyük gösterge istiyorum. 8-9 cm civarı )

Arduino uno kartı aldım, büyük boy breadboard aldım, deneme için 1 adet 7 segment display aldım, Jumper kabloları aldım falan filan.

Bu işlerin simülasyonunun yapıldığı wokwi sitesini biliyorum, orada bazı denemeler yaptım ama pek bi ilerleme kaydedemedim ( sıfır elektronik bilgisi yüzünden )

Bana yardımcı olabilecek birileri var mıdır acaba?

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Bu tasarımdaki en büyük zorluk, Arduino UNO da yeterince pin olmaması. O yüzden saat ledlerini kontrol etmek için "GPIO expander" denen entegreleri kullanman gerekecek. Aynı şekilde iki tane 7 segment displayi ayrı ayrı sürmek için de yeterince pin yok, o yüzden iki displayi de "taramalı" bir şekilde kontrol etmen gerekecek.

Yazılım bilgin ne seviyede belirtmemişsin, ama bu projede belli bir yazılım geliştirme bilgisi de gerekli olacak. GPIO expander entegreleri genelde I2C bus ile çalışıyor, I2C hakkında bilgi sahibi olman gerekecek. Taramalı 7 segment çalıştırmak için de kesme kullanman gerekecek, bu konuda da bilgi sahibi olman gerekiyor. Eğer yazılım bilgin de yoksa, bunların hiç birisi, birkaç sayfa forum mesajı ile anlatılabilecek, kolayca anlaşılabilecek konular değil. Elektronik bilgin de olmadığı için bir sorun çıktığı zaman sorun araştırması ve gidermesi de mümkün olmayacak.

Eğer elektroniği ve yazılım geliştirmeyi bir hobi olarak ele almak istiyorsan, öğrenmek istiyorsan, bunu da bu amaçla bir öğretici proje olarak yapacaksan, o zaman multimetre, osiloskop, havya gibi temel ekipmanları satın alabilirsin ve aşama aşama burada beraber ilerletiriz. Ama sadece bu projeyi yapmak için ne gerekiyorsa öğreneceksen ondan sonra da kurtulmak istiyorsan, o bakış açısı ile yapılabilecek bir proje değil bu, birisine yaptırmak çok daha ucuza malolur ve çok daha çabuk sonuç alınır.
 
Aşağıdaki konu, saniyeyi yazdırmak için 7 segment noktasında fikir verebilir.

Aynı şekilde saat kısmı için LED süreceğin için aslında bu beklentin için de çözüm olabilir.

 
Bizim sektörde pek sevilmeyen ama yavaş yavaş kullanılan chatgpt bu konuda bayağı yardımcı olacaktır. Özellikle Arduino gibi hazır kütüphanelerin kolay bulunabildiği bir ekosistemde sizi, doğru sorular sorarsınız, iyi bir şekilde yönlendirir.

Bunu yapmanın en pratik yollarından birisi i2c bağlantılı bir 7DS bulmak. Bu tip bağlantılı 4lü 7SDler mevcut ama istediğiniz gibi ikili pek yok ama sadece ikisini kullanacaksınız Burada bir örnek ürün var. Mevcut elektronik bilginizi biraz geliştirmeniz gerekecek bu proje için.
 
Büyük displayi arduino ile süremezsin daha fazla akım için çıkışını güçlendirmen lazım.
10 CM boyundaki bi display de segment başına en az 5 led kullanılır. Display başına 40 led eder.
O yüzden programdan önce displayleri nasıl süreceğini tespit etmeni öneririm.
MUX yöntemle transistör kullanabilirsin.
Ledleri de 12 çıkışı meşgul etmemek için iki adet 4017 yi seri (Kaskad) bağlayıp kullanabilirsin.
Arduino tarafı en son ilgilenmen gereken alan olacak.
 
İki adet HC595 saat ledlerini sürer. İki adet TPIC6B595 ile de displaylar sürülür. Bunlar için toplam üç kontrol pini yeterli olur.
İstenirse hepsi TPIC olabilir.
 
Son düzenleme:
1719416693388.png

Ek:
* Gösterim kodları tamam gibi.
* Sadece, saat artımı ve kontrolü kaldı. Onları da isteyen, kendine göre düzenleyebilir.
* Direnç değerleri izafi. Kullanacağınız gerilime ve lede göre yeniden hesaplayınız.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
6,191
Mesajlar
105,550
Üyeler
2,584
Son üye
ottomanwolf

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top