Astable Multivibrator nasıl çalışır ?

Saygıdeğer hocalarım aşağıda resmi bulunan Astable Multivibrator diğer bir isimle bilinen kare dalga osilatörünün çalışma mantığı ile alakalı kafama takılan bazı anlayamadığım durumlar var. Bunun sebebi elektronik devrelerin nasıl çalıştığını doğru biçimde anlayamadığımdan dolayı olabilir. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz ?
astablemult.png

C1 ve C2 kondansatörlerin polaritesi + ve - uçlarının devredeki görevi ve bağlanış şekline baktığımda , şu ana kadar öğrendiğimi zannettiğim bilgiler eşiğinde Kutuplu kondansatörler + ve - kutuplarına göre devreye doğru bir şekilde bağlanmalıdır. Eğer bu bilgi doğruysa örneğin Q1 base ucuna - kutbundan bağlanan C2 kapasitörü nasıl oluyor da +0.7 volt civarına şarj olabiliyor. Kutuplu kondansatörleri ters bağladığımızda zarar göreceğini öğrendiğim bilgilerle yukarıdaki bağlantı türü pek uyuşmuyor gibi duruyor. Kesinlikle bir şeyi yanlış anladığımı biliyorum ama cevabı bulamadım.

Bu durumu nasıl yorumlayacağımı anlamış değilim. Bu konuda bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Saygıdeğer hocalarım aşağıda resmi bulunan Astable Multivibrator diğer bir isimle bilinen kare dalga osilatörünün çalışma mantığı ile alakalı kafama takılan bazı anlayamadığım durumlar var. Bunun sebebi elektronik devrelerin nasıl çalıştığını doğru biçimde anlayamadığımdan dolayı olabilir. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz ?
41734 eklentisine bak

C1 ve C2 kondansatörlerin polaritesi + ve - uçlarının devredeki görevi ve bağlanış şekline baktığımda , şu ana kadar öğrendiğimi zannettiğim bilgiler eşiğinde Kutuplu kondansatörler + ve - kutuplarına göre devreye doğru bir şekilde bağlanmalıdır. Eğer bu bilgi doğruysa örneğin Q1 base ucuna - kutbundan bağlanan C2 kapasitörü nasıl oluyor da +0.7 volt civarına şarj olabiliyor. Kutuplu kondansatörleri ters bağladığımızda zarar göreceğini öğrendiğim bilgilerle yukarıdaki bağlantı türü pek uyuşmuyor gibi duruyor. Kesinlikle bir şeyi yanlış anladığımı biliyorum ama cevabı bulamadım.

Bu durumu nasıl yorumlayacağımı anlamış değilim. Bu konuda bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.
https://tinyurl.com/27nhwv4d

Çok kısa süre -308mv civarında oluyor. Sebebini anlamış değilim. :)
Ters polarite çok kısa sürdüğü için kondansatörün oksit tabakası zarar görmüyor galiba.
Opera Anlık Görüntü_2025-05-01_184533_www.falstad.com.png

Elektrolitik kondansator ters polarmali sekilde baglanip bu sekilde bekletilirse bir sure sonra iceride elektrokimyasal olaylar ceryan eder ve gaz cikisi olur nihayetinde kondasator patlar belki de kisa devreye duser.

Fakat ayni kondansatoru ayni voltajla 1 sn duz polarma 1 sn ters polarma yaparsan daha dogrusu

Kondansatorde bir plakada gunlerce, periyodik olarak, 1 sn boyunca +Q 1sn boyunca da -Q biriktirirsen bu durumda kondansator ortalama sifir yuke maruz kalir.

Dolayisi ile ayni durum yukaridaki devrede de gerceklesiyor dert etmene gerek yok.

Q2 iletimde Q1 yalitimda durumu ile olayin basladigini varsayalim. Q1 yalitimda oldugu icin C1 + ucu R1 L1 uzerinden Q2 beyzine dogru akim akitarak sarj olur. Yaklasik degeri de 9 - 0.6 - 1 = 7.4v

Bu esnada C2 + ucu GND ye bagli - ucu daR3 uzerinden +9v'a bagli. Ters polaritede sarj oluyor. ne zamanki 0.6v'a ulasti o zaman Q1 iletime gecer.
C1 + ucu GND ye baglanir. C1- ucu da Q2 Beyz ucuna. Q2 derhal kesime gider. C2 + ucu bu kez R4, L1 uclarindan +9v uzerinden sarj olmaya baslar ve Q1 beyz akimi daha da artar Q1 daha da iletkenlesir.

Bu esnada C1 + ucu GND ye - ucu da R2 uzerinden +9v'a baglidir. Bir onceki sarjini sifirlayip ters yonde sarj olacak. Ne zaman 0.6v'a ulasti be kez Q2 iletime gecer ve roller tersine doner.

Isin ozu elektrolitik kondansatoru ne kadar sure ile ters yonde voltaja maruz birakiyorsun?

Evet ters yonde sarj oluyor ama biraz sonra da diger yonde sarj oluyor. Elektrolitik kondansatore ters voltaj verdin diye o an hemencecik bozulmuyor.

İnternette bu konuyu açıklamaya çalışan yazılarda Mikro Step hocamın dediği gibi kondansatörlerin bir süreliğine ters yönde şarj olduğunu yazmışlar. Biraz garip bir durum benim açımdan anlaşılması biraz zor bir konu.

Okumaktansa görmek her zaman daha üstün. :)
kondansatör kapalı kutuda muhafaza edilerek (patlamaya karşı) masada deney yapılabilir.

Forum istatistikleri

Konular
7,702
Üyeler
3,112
Son üye
wyzt

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back