Ayarlı Güç Kaynağı Denemem – Adaptör Yetersiz mi?

Herkese selam,
Amatör olarak laboratuvar tipi ayarlı bir güç kaynağı yapmak istiyorum. Şu ana kadar elimdeki parçalar şunlar:

Buradaki en kritik parça DC-DC konvertör ve onu besleyecek olan adaptör. Denemelerimde şöyle bir durumla karşılaştım:

12V 150W 11.5A adaptörü bağladığımda voltmetredeki ışık çok zayıf görünüyor ve DC matkap motorunu döndüremiyor.
Aynı sistemde adaptör yerine 16.2V (6'lı seri) 500F (Seri Bağlantıda 83 Farad) süper kapasitör seti bağladığımda, voltmetredeki ışık canlanıyor ve motor oldukça güçlü şekilde çalışıyor.

Bu da aklıma şu soruyu getirdi: acaba kullandığım adaptör Watt olarak yetersiz mi kalıyor, yoksa transient (ani akım) taleplerine mi yetişemiyor?

Yeni adaptör olarak şu ürünü düşünüyorum:
NOAS 12V 300W 20A Bakır Sargılı LED Trafosu

Sizce bu trafo iş görür mü? Ya da bu tarz projeler için tavsiye edebileceğiniz alternatif güç kaynakları var mı?
Her türlü öneriye açığım. Teşekkür ederim şimdiden

test için daha anlaşılır olması adına rezistif yük (ampül, direnç vs.) bağlamalısın. yükü bağladıktan sonra buck konvertörün girişini ölçüp düşüşün adaptörde olup olmadığına bak. ayrıca buck çıkışından 12v almak için 15 volt civarı girmen gerekiyor yoksa düzgün regülasyon yapamaz.

test için daha anlaşılır olması adına rezistif yük (ampül, direnç vs.) bağlamalısın. yükü bağladıktan sonra buck konvertörün girişini ölçüp düşüşün adaptörde olup olmadığına bak. ayrıca buck çıkışından 12v almak için 15 volt civarı girmen gerekiyor yoksa düzgün regülasyon yapamaz.
24v 10.4 amper bir başka led trafosuda kullandım. Yine çökme oluyor. Gerçekten kafam karıştı. Girişte 12v düşük ise sabit 24v 10.4 amper veren trafom var o'da aynı sorunu çıkardı. Bu aldığım ikinci buck konnektör diğeride aynısıydı iade ettim sorunludur diye ama şimdi bu'da aynı

Ekler

• IMG-20240331-WA0009.jpg
    IMG-20240331-WA0009.jpg
    53.1 KB · Görüntüleme: 7
24v 10.4 amper bir başka led trafosuda kullandım. Yine çökme oluyor. Gerçekten kafam karıştı. Girişte 12v düşük ise sabit 24v 10.4 amper veren trafom var o'da aynı sorunu çıkardı. Bu aldığım ikinci buck konnektör diğeride aynısıydı iade ettim sorunludur diye ama şimdi bu'da aynı
Regulatörlerde kayıp olur.
Girişe maksimum 40 volt dediğine göre 40 volt altında 20 amperden fazla verebilen adaptör bulmalısın.
Senin adaptörlerin hepsi 20 amperin altında kalıyor.
Trafoyu kendin sarsan daha iyi olur.
Piyasada o kadar güç verebilen adaptör bulmak zor olur.

ben de o buck konvertörden ayarlı güç kaynağı yaptım. synchronous topolojisini kullanıyor ve gayet iyi çalıştı bendeki. 10 amperde birkaç yüz milivolt falandır çökmesi. sen kaç amper çekmeye çalışırken çökme oluyor bunu ölçebiliyor musun. kabloların falan ona göre mi?
IMG_20230707_162803_N.jpg
IMG_20230704_090217_N.jpg

Son düzenleme:
ben de o buck konvertörden ayarlı güç kaynağı yaptım. synchronous topolojisini kullanıyor ve gayet iyi çalıştı bendeki. 10 amperde birkaç yüz milivolt falandır çökmesi. sen kaç amper çekmeye çalışırken çökme oluyor bunu ölçebiliyor musun. kabloların falan ona göre mi?42526 eklentisine bak42527 eklentisine bak
Daha hiç ölçüm alamadım. Ama zayıf güç veriyor. Internette var yukardada bahsettigim şu NOAS YL20 2500 Klemensli 20A Bakır Sargılı Led Trafosu 12V 300W olurmu. Olursa alayım barı onu.

Regulatörlerde kayıp olur.
Girişe maksimum 40 volt dediğine göre 40 volt altında 20 amperden fazla verebilen adaptör bulmalısın.
Senin adaptörlerin hepsi 20 amperin altında kalıyor.
Trafoyu kendin sarsan daha iyi olur.
Piyasada o kadar güç verebilen adaptör bulmak zor olur.
Şu olurmu
NOAS YL20 2500 Klemensli 20A Bakır Sargılı Led Trafosu 12V 300W

Şu olurmu
NOAS YL20 2500 Klemensli 20A Bakır Sargılı Led Trafosu 12V 300W
Özellikler:
Model: 300W-20A voltaj düşürücü
Giriş Gerilimi: 6V-40VDC (10V ile 40V arası önerilir.)
Çıkış gerilimi: 1.2V-36VDC
Çıkış Akımı: 20A (Maksimum), 15A (önerilen)
Verimlilik: %97 (24V-12V)
Çıkış Dalgalanması: ≤50mV
Bariyer konnektör giriş/çıkış
Çalışma Sıcaklığı: -10°C - +75°C
Dahili güç anahtarı
VO+ : Çıkış Pozitif
VO- : Çıkış Negatif
+IN : Giriş Pozitif
-IN : Giriş Negatif
CV potansiyometresi: Çıkış voltaj ayarı
CC potansiyometresi: Çıkış akımı ayarı

Olur. Ama konverterin %97 verimliliği 24-12volt aralığında geçerli imiş. Çıkış 24 volt üstünde 12 volt altında olursa ne olur bilemiyorum.

Forum istatistikleri

Konular
7,895
Üyeler
3,165
Son üye
Eyyüp Akyüz

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back