Basit Elektronik Yük Devresi V2

Mosfetleri 4 taneye çıkarmak istersem şu bağlantı doğru mu?

1731014957303.png

Ama mosfeti bu şekilde çoğaltmak sağlıklı olur mu bilemedim genelde tasarımlar da her mosfetti ayrı opamp ile sürüyorlar

Ve akım arttırmak için beklenen modifikasyon geldi. Fakat mevzu bu kadar basit değil. Lineer bölgede çalışan mosfetleri böyle kolayca paralelleyemiyoruz. Aynı gate geriliminde aralarından bir tanesi kapıyı daha fazla aralıyor ve akım ona hücum ediyor.

Opamp - Mosfet - Şönt yapısını tekrar ederek paralellemek gerek. Yani eşit akım dağılımı için her mosfetin kendi kontrol döngüsü olmalı. Daha basit bir çözüm var mı uygulanmış devre şemalarına bakalım.

• Beğen
Reactions: clc
Mosfetleri 4 taneye çıkarmak istersem şu bağlantı doğru mu?

37916 eklentisine bak
Teoride bu bağlantı doğru, birebir aynı mosfet olduğu için aynı akım geçmesi gerekir. Ama gerçekte hayır. Birincisi üretim farklılıkları, ikincisi sıcaklık farklılıkları akımı tek mosfete yığacak. Ayrı shunt u ve opampı olsun her mos un. Referansı tek yerden gir

LM358 dual olduğu için 4 mosfete 2 tane kullansam olur her halde?

Sanırım olay şu:

1731018477810.png

• Beğen
Evet bu, eğer elinde varsa 12V dan bölmek yerine bir voltaj referansı da kullanabilirsin. Ama bu da gayet çalışır, akımları tam eşit paylaşmazlar ama bence sıkıntı yaratacak bir farklılık da olmaz. Yalnız hepsinin soğutduğundan emin ol

Voltaj referansım sadece 5V var. 12V yok maalesef. İdare ederiz böyle.

O iş bende :)
5V yeter ki 220lik shunt kullanıyorsun, senin opampın + bacağına(buna aslında non-inverting input diyoruz, türkçesi evirmeyen giriş sanırım ama yanlış olabilir) girdiğin değer ile shunt üstündeki voltajın aynı oluyo. 5A olsa mosfet başı senin ref değerin 1V oluyo. O yüzden başka ref de olur ama değmez 12V u kullan ufacık bir akım ripple ı çözmek için o parayı harcama. Benim mantığım ölçemeyeceksen ve çok bir şeyi değiştirmeyecekse para ve zaman harcamak lüx. Şu an iş çözüyoruz lüx peşinde değiliz

Şu R1 in 39 Ohm olması yanlış. Potansiyometrenin ayarlayabileceği akım aralığına göre R1 değerini hesaplamamız gerekiyor. 39 Ohm olursa potu biraz çevirince devrenin kaldıramayacağı bir akım değerine bir anda zıplayabiliriz.

Diyelim ki her bir mosfetten maks. 3A akım akıtmak istiyoruz. Bu durumda 3A akarken şönt direnç üzerine düşen gerilim (V=I*R) V=3A*0.22R den 0.66V olacak demektir.

Yani bizim karşılaştırıcı olarak kullandığımız opampın + girişine 0 ile 0.66V aralığında ayarlayabildiğimiz bir gerilim girmemiz ve bunun üstüne çıkmamamız gerekiyor. 0-0.66V karşılığında mosfetimizden 0-3A arası akım akıtabileceğiz.

Şimdi referans olarak 7812 den gelen 12V u aldık. Bunu basit bir gerilim bölücü yapısı ve potansiyometre ile 0-0.66V aralığına oturtmamız lazım.

Şu linke gidiyoruz. ---> https://ohmslawcalculator.com/voltage-divider-calculator

Elimizde kaynak gerilimi (12V), istediğimiz çıkış gerilimi (0.66V) ve R2 yani bizim potun maks. omajı var. Bunları ilgili yerlere girip hesaplatınca bize R1 için 171.818k değerini veriyor. En yakın standart değeri kullanıyoruz. Potansiyometreyi minimuma alınca 0V, maksimuma alınca yaklaşık 0.66V değerini orta ucunda görebiliriz. Böylece potansiyometreyi tam istediğimiz skalaya oturtmuş oluyoruz.

• Beğen
Şu R1 in 39 Ohm olması yanlış. Potansiyometrenin ayarlayabileceği akım aralığına göre R1 değerini hesaplamamız gerekiyor. 39 Ohm olursa potu biraz çevirince devrenin kaldıramayacağı bir akım değerine bir anda zıplayabiliriz.

Diyelim ki her bir mosfetten maks. 3A akım akıtmak istiyoruz. Bu durumda 3A akarken şönt direnç üzerine düşen gerilim (V=I*R) V=3A*0.22R den 0.66V olacak demektir.

Yani bizim karşılaştırıcı olarak kullandığımız opampın + girişine 0 ile 0.66V aralığında ayarlayabildiğimiz bir gerilim girmemiz ve bunun üstüne çıkmamamız gerekiyor. 0-0.66V karşılığında mosfetimizden 0-3A arası akım akıtabileceğiz.

Şimdi referans olarak 7812 den gelen 12V u aldık. Bunu basit bir gerilim bölücü yapısı ve potansiyometre ile 0-0.66V aralığına oturtmamız lazım.

Şu linke gidiyoruz. ---> https://ohmslawcalculator.com/voltage-divider-calculator

Elimizde kaynak gerilimi (12V), istediğimiz çıkış gerilimi (0.66V) ve R2 yani bizim potun maks. omajı var. Bunları ilgili yerlere girip hesaplatınca bize R1 için 171.818k değerini veriyor. En yakın standart değeri kullanıyoruz. Potansiyometreyi minimuma alınca 0V, maksimuma alınca yaklaşık 0.66V değerini orta ucunda görebiliriz. Böylece potansiyometreyi tam istediğimiz skalaya oturtmuş oluyoruz.
O zaman 2.5A üzerinden hesaplayalım. 4 Mosfette 10A olsun toplamda. Daha yüksek amperle çalıştığımı hiç hatırlamıyorum. Yada derseniz ki 4 mosfetten şu akımı rahat çekersin, boşuna kısıtlamayalım. Ona göre belirleyelim direnci.

O zaman 2.5A üzerinden hesaplayalım. 4 Mosfette 10A olsun toplamda. Daha yüksek amperle çalıştığımı hiç hatırlamıyorum. Yada derseniz ki 4 mosfetten şu akımı rahat çekersin, boşuna kısıtlamayalım. Ona göre belirleyelim direnci.
Mesela 1V giriş voltajında 5A çekse tanesi bence hiç zorlanmazlar. Ama bu durumu nadiren kullanırsın, burada seçimi senin yapman lazım 10A üstü bana kesin lazım değil dersen o zaman 2.5A yap.

Potun orta ucu ile GND arasına 100nf koy. Buradan opampların + girişlerine 1k direnç ile ayrı ayrı gir.

Mesela 1V giriş voltajında 5A çekse tanesi bence hiç zorlanmazlar. Ama bu durumu nadiren kullanırsın, burada seçimi senin yapman lazım 10A üstü bana kesin lazım değil dersen o zaman 2.5A yap.
Dediğim gibi boşuna kısıtlamayalım. Belki bir şey ile uğraşırken yanlışlıkla yüksek akım filan gönderirim. Sağım solum bellli olmaz. :)
Bir tane amfim var onu test etmek için de gerekebilir.
Tanesi 5A den 20A'e göre hesaplayalım o zaman.

Potun orta ucu ile GND arasına 100nf koy. Buradan opampların + girişlerine 1k direnç ile ayrı ayrı gir.
Bu neyi sağlayacak? Bir de 1k lar evirmeyen + mı, besleme + ya mı?

Kusura bakmayın ben işi bilmediğim için normalde Timur abi onay vermeden pek bir değişiklik yapmam. O yüzden soruyorum. Yanlış birşey yaparsak 20X10 PCB çöpe gidecek. O yüzden kesin adımlarla ilerlemeye çalışıyorum. Normalde o da önemli değil de bu ara çalışmıyorum masraflara dikkat etmem gerek. :D

Potun orta ucu ile opampın evirmeyen girişi arasındaki bağlantı direkt değilde 1K üstünden olsun diyor

Mosfet başı yaklaşık 5A için R1 100k olur.

Pot orta ucuna 100nf eklersek filtrelenmiş, görece daha iyi bir referans gerilim elde etmiş oluruz.

Opamp + girişlerini doğrudan birleştirmek yerine pot orta ucundan her birine ayrı 1k ile git. Buna neden diye sorarsan net cevabım yok. Opamp girişlerini direk birleştirmek ya da doğrudan voltaj uygulamanın sakıncalı olabileceğine dair bir önsezi diyeyim. :bilmem1:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,871
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back