Mikro Step
Kıdemli Üye
Yavas mi?
Yavas mi?
Beni 5110 ekranına düşüren sistem utansın.
Birincisi cep telefonu ile çektiğim için. İkincisi de daha önce bozup tamir etmiştim. Ondan olabilir.Neden karanlık duruyor ekran?
Gerçi @Gokrtl fotoğrafta öyle göründüğünü belirtmiş. Yine belirtelim belki başka birinin işine yarayabilir. Nokia 5110 lcd diye tanınan bu lcd lerde dışarıdan kontras ayarı bulunmamakta. Yanlış hatırlamıyorsam Hex80 adresi kontras ayarı için kullanılıyordu.Neden karanlık duruyor ekran?
Dirençlerin tam değerini yazmak yerine deneysel olarak gain i tespit etmek daha doğru olabilir. Ne demek istediğimi şöyle anlatayım, girişi kısa devre et ADC nin kaç okuduğuna bak(0 ise şanslısın), sonra girişe bildiğin bir voltaj ver mesela 10V. Eğer giriş kısa devreyken 0 okuyorsa adc, o zaman 10V un kaç adc birimine denk geldiğinden bir birim adc kaç V a geliyor bulur çevririrsin. Eğer boş durumda 0 vermiyorsa okunan değerden 0 da olanı çıkar, sonra bir birimin kaç volta denk geldiğini bulup hesapla. Tam direnç değerlerini girsen de denk gelmemesinin sebebi ADC nin örnekleme esnasında biraz akım çekmesi, ve diğer adc hataları. Biz burada ADC nin lineerliğinin bozuk olmadığını varsaydık ama lineerliğinde de hata olabilirElektronik yüke bir pil bağladım.
Multimetre ile okuduğum değer 6.95V, yazılımla okuduğum değer ise 6.89V
Devre üzerindeki bölücü dirençlerin değeri ne ise tam onu yazdım. Yazılım üzerinde bu değerler ile oynayarak belki tam 6.95V'u yakalarım ama bunu yapmak doğru olur mu?
38504 eklentisine bak
Direnç yerine ADC yi kalibre et diyorsun yani.Dirençlerin tam değerini yazmak yerine deneysel olarak gain i tespit etmek daha doğru olabilir. Ne demek istediğimi şöyle anlatayım, girişi kısa devre et ADC nin kaç okuduğuna bak(0 ise şanslısın), sonra girişe bildiğin bir voltaj ver mesela 10V. Eğer giriş kısa devreyken 0 okuyorsa adc, o zaman 10V un kaç adc birimine denk geldiğinden bir birim adc kaç V a geliyor bulur çevririrsin. Eğer boş durumda 0 vermiyorsa okunan değerden 0 da olanı çıkar, sonra bir birimin kaç volta denk geldiğini bulup hesapla. Tam direnç değerlerini girsen de denk gelmemesinin sebebi ADC nin örnekleme esnasında biraz akım çekmesi, ve diğer adc hataları. Biz burada ADC nin lineerliğinin bozuk olmadığını varsaydık ama lineerliğinde de hata olabilir
Devre üzerindeki bölücü dirençlerin değeri ne ise tam onu yazdım.
Çok küçük bir eksikle doğru ölçmeye çok yaklaşmışsın. Dirençlerin değerlerine ilaveten adc nin referans gerilimini de hesaplamaya alırsan ölçüm hatası yok sayılacak düzeyde ortadan kalkacak. Eğer adc referans gerilimin Vcc ise bunu ölçüp hesaplamaya dahil et. Yani direkt 5 volt veya 3,3 volt olarak hesaplama, ölçülen gerilim değeri ne ise onu hesaba al.Devrede kullandığım dirençler 18K ile 3.24K
18K olan %1 toleranslı, 3.24K olan %0.1 toleranslı.
3.24K olan direnci yazılımda 3.21K olarak tanımlarsam, Tam olarak pilin değerini multimetredeki ile aynı okuyorum.
Eğerki bu şekilde kullanılırken voltaj değişimlerinde yanlış ölçmeyecekse benim için sıkıntı yok.
Adc referansı ölçmeyi bilmiyorum şuanÇok küçük bir eksikle doğru ölçmeye çok yaklaşmışsın. Dirençlerin değerlerine ilaveten adc nin referans gerilimini de hesaplamaya alırsan ölçüm hatası yok sayılacak düzeyde ortadan kalkacak. Eğer adc referans gerilimin Vcc ise bunu ölçüp hesaplamaya dahil et. Yani direkt 5 volt veya 3,3 volt olarak hesaplama, ölçülen gerilim değeri ne ise onu hesaba al.
//Akım Değişkenleri //////////////////
const int akimRead = A7;
const float shuntDirenci = 0.88;
int akimDeger = 0;
float voltajDususu = 0.0;
float akim = 0.0;
/////////////////////////////////////
akimDeger = analogRead(akimRead);
voltajDususu = (akimDeger * 5.0) / 1023;
akim = voltajDususu / shuntDirenci;
Şon şema ve devre görselleri aşağıda. 4 Şöntten opamp girişine ayrı ayrı kablo çektim.Voltaj kısmını bence çözdün. Ekrana bastır adc okumasını direkt, sırasıyla multimetre ike doğruladığın 5-10-15-20V u ver artışlar aynı mı gör, ona göre kodu yazarsın. Boşta ve kısa devre iken 0 okuman mantıklı, ufak da olsa bir kapasite varsa üstünde voltaj kalma ihtimaline karşı kısa devre etmeni söylemiştim.
Akım işinde şu her shuntten kablo çekme işini mi yaptın? Onun uyguladığın şemasını bir koyabilir misin oradan yorum yapalım. Amplifier kazancın neymiş kontrol edelim
Şema şöyle. Sana şemayı da geri gönderebilirim ama benim versiyon en son bıçak sırtı versiyon. Kaynak koddan derledim, bazı uyumsuzluklar olabilir.
4 şöntten voltajı alıp toplayıcı opamp'e veriyoruz. Aslında çıkışın tam olarak toplama eşit olması için opamp kazancının tam 4 olması lazım. Ama o kombinasyonu standart dirençlerle yakalamak için kendini paralayacağına, ADC ile okuduğun değeri bir düzeltme katsayısı ile çarpman yeterli olacak.
38475 eklentisine bak
Bu gecelik te bu kadar. Sabaha yazılım işi var.
38481 eklentisine bak
38482 eklentisine bak
38480 eklentisine bak
Yoo. Öyle bir bilgi yok bende.Son şemadaki akım ölçüm bir toplar yükselteçte toplanıyor. Bunun yaklaşık kazancı 2,6 bunu hesaplamaya dahil ediyor musun?