Arkadaşlar. 4S korumalı ve balanslı BMS devresine 2 parelel 4 seri 3500 mAh 3C pil grubu bağladım. Pilin şarj akımının kendi üzerinde yazan akımın %10 ila % 30 arasında (350 mAh ile 1050 mAh arasında) bir akımla şarj edilmesi gerekir deniyor. Bu her pile göre farklılık gösterir mi? Balanslı BMS şarj akımını kontrol ediyor mu, ediyorsa pilin yapısını nasıl biliyor, etmiyorsa dışarıdan biz mi kontrol etmemiz gerekir. Yukarıda yazdıklarım yanlışsa bu batarya grubunu kaç volt ve kaç amperle şarj etmeliyim. Ayrıca 3500 mAh pili maksimum kaç amperle sağlıklı olarak şarj edebilirm. Cevaplarsanız çok memnun olurum.
Cevap için teşekkür ederim. Elimde bulunan ayarlı adaptörle 4S batarya grubunu 1 amper civarı şarj ediyorum. Akım ayarlı olmadığı için voltajı manuel olarak yükseltmem gerekiyor. 16.8 V verdiğim zaman akım 2.5-3 amperi buluyor. Sormak istediğim BMS devresi akım kontrolü yapıyor deniyor ama şarj akımını gerçekten kontrol ediyor mu? Değilse Akım ve voltaj ayarlı bir kart alacağım. Diğer konuBMS Battery Management System - Batarya yönetim sistemi, Lityum iyon pillerin güvenli ve verimli bir şekilde şarj ve deşarj edilmesini sağlayan devre sistemleridir. BMS devreleri pil gruplarını dengelemek aşırı şarja veya aşırı şarja veya aşırı deşarja karşı korumak hücre sıcaklığını izlemek şarj akımını kontrol etmek gibi fonksiyonları yerine getirir.
Şarj akımının %10 ila %30 arasında olması istenen değerdir ve her bir hücre veya pil için ayrı ayrı geçerlidir. Balanslı BMS devresi her bir pilin voltajını izler ve piller arası voltaj farkını dengeler. BMS pil grupları arasındaki voltaj farkını azaltıp sağlıklı bir şekilde şarj edilmesini sağlamak için şarj akımını kontrol eder.
BMS genellikle şarj kontrol entegresi ve güç transistörleri kullanarak şarj akımını kontrol eder. Şarj kontrol entegresi belirli bir şarj akımını algılar ve gerekli kontrol sinyallerini transistörlere göndererek akımı düzenler. Bu sayede pil gruplarındaki her bir pilin eşit şekilde şarj olması ve aşırı akımın engellenmesi sağlanır.