Çelik işlemede spindle seçimi

Merhabalar. çelik işlemek için 50x50x35cmlik bir mini cnc tasarladım. spindle seçiminde kararsız kaldım. çelik işlemede önceliğim hava soğutmalı olması ve spindle'in verimli bir şekilde çeliği işlemesi için minimum kaç kw güç ve devirde olması gerekir. ayrıyeten spindle'da güç arttıkça orantılı bir ağırlık artışı oluyor. bu verilere dayanarak kaç kg ağırlığında spindle kullanmalıyım.

Ekler

• resim_2024-11-20_154159078.png
    resim_2024-11-20_154159078.png
    318.8 KB · Görüntüleme: 22
Çelik işlemek için bana göre en minimal makinalar Optimum BF16 veya bir büyüğü Optimum BF20. Bunlarda en az 0.5 kW spindle var ve devir sayısı da maksimum 3000 d/d.

1732109559788.png

1732109590965.png

BF16 ve BF20 ye bakarsak, demir döküm gövde olduğunu ve Z ekseninin de gene demir döküm bir sütuna bağlı olduğunu görürsün. Çelik işleyen makinanın son derece rijit olması lazım. Eklediğin gibi aluminyum sigma profilleri ile yapılmış bir CNC ile bırak çelik işlemeyi, aluminyumu bile verimli işleyemezsin. O tip CNC ler ile ancak lazer işi yaparsın veya plastik işlersin, PCB delersin. Hata oranı da EN AZ 0.1 mm olur.

bana sadece şu an spindle tek lazım. yataklanması için tasarımda oynamalar yaparım. anladığım kadarıyla 0.5 kw güçte bile çelik işleyebilirim.yoksa yanlış mı anladım.

anladığım kadarıyla 0.5 kw güçte bile çelik işleyebilirim

Evet işleyebilirsin. Ama iş kapasitesi kısıtlı olur. Yani kesme derinliğini ve ilerleme hızını düşük tutman lazım. Tarama kafası gibi büyük kesiciler de kullanamazsın.

Yerli AREL'in düşük devirli, 50 Hz de çalışan spindle'ları var, inceleyebilirsin. Üstelik hazır ER20 veya ER35 tutucu ile geliyor.

revo cnc'nin bu konuda çok iyi eğitim videoları vardı. kısaca hobi cnc ile çelik işlenmez noktasına geliyor. hatta kendiürettikleri yerı profesyonel cncleri bile çelik işlemeye uygun değil diye satıyorlardı.

kendi işimde kullansaydım dediğiniz gibi 0.5 kw ihtiyacımı görürdü. fakat bir fabrikada çalışıyorum. bu yapacağım cnc seri üretim yapabilecek kapasitede de olması gerekiyor. dolayısıyla ne kadar 0.5 kw iş görse bile zamandan kayıp olur. bildiğiniz gibi fabrikada saniyenin bile çok büyük bir kıymeti var.

kendi işimde kullansaydım dediğiniz gibi 0.5 kw ihtiyacımı görürdü. fakat bir fabrikada çalışıyorum. bu yapacağım cnc seri üretim yapabilecek kapasitede de olması gerekiyor. dolayısıyla ne kadar 0.5 kw iş görse bile zamandan kayıp olur. bildiğiniz gibi fabrikada saniyenin bile çok büyük bir kıymeti var
C60 için kesme kuvveti 160kg/mm2
a (ilerleme mm) hızı ve b (talaş derinliği mm) bilinirse güç hesaplanabilir.

P=Güç beygir
F=a*b*160kg/mm2
V=hız m/s=2pi*r*n
n=devir/s
r= tornada parçanın yarıçapı frezede kesici yarıçapı metre
P=F*V/75

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back