CRT TV'lerin Radyasyon Etkisi

Havaalanlarinda malmulk ortadaymis.

1731743481567.png

@Dede beyaz led icin onunde fosfor olan UV led gerekiyor diyince merak ettim. Beyaz isigin da diger ledler gibi uretildigini saniyordum.

UV degil de mavi led kullaniliyormus. Cok ilginc. Aslinda dusununce beyaz isigin dogrudan elde edilememesi cok mantikli.
Mavi değil aslında maviye kaçan UV dir. Ben bizzat siemens renkli ekran ilk telefonların arka plan aydınlatmasından biliyorum.
İlk temasım öyle oldu onlarla.
Arka plan plastiği floresant maske ve ledler mavimsi zor görülen UV idi.
Ama her nasılsa beyaza dönüştüren film LCD nin arkasındaydı.
Modelini şimdi hatırlayamıyorum.

Beyazın sıcak soğuk ilişkisini verende aslında o maske.
Soğuk beyazdan aşırı rahatsız oluyor gözlerim. Zira göremediğim ama gözlerimi yakan bir görünmeyen ışık saçıyorlar sanki.
Floresant ampul öyle değil mesela. Ama soğuk beyaz ledler öyle. Hatta ekonomik tasarruflu floresant ampullerdede benzer sıkıntım wardı. Yeterince aydınlatmıyor ama gözümü alıyordu.

Mavi değil aslında maviye kaçan UV dir. Ben bizzat siemens renkli ekran ilk telefonların arka plan aydınlatmasından biliyorum.
İlk temasım öyle oldu onlarla.
Arka plan plastiği floresant maske ve ledler mavimsi zor görülen UV idi.
Ama her nasılsa beyaza dönüştüren film LCD nin arkasındaydı.
Modelini şimdi hatırlayamıyorum.

Beyazın sıcak soğuk ilişkisini verende aslında o maske.
Soğuk beyazdan aşırı rahatsız oluyor gözlerim. Zira göremediğim ama gözlerimi yakan bir görünmeyen ışık saçıyorlar sanki.
Floresant ampul öyle değil mesela. Ama soğuk beyaz ledler öyle. Hatta ekonomik tasarruflu floresant ampullerdede benzer sıkıntım wardı. Yeterince aydınlatmıyor ama gözümü alıyordu.
şimdi okuyunca fark ettim, aynı sorun bende de var. bazı tasarruflu ampullerde sanki ışık var ama aydınlatmıyor.

muhtemelen maskesi zayıf ve ışığın büyük kısmı UV olarak saçılıyor. göz konileri bu UV ışınları fark edip elektrik sinyallerine çeviremiyor olsa da demek ki bir şekilde o konilerin thresholdunu aşıyor ve sature ediyor. güneş ışınlarındaki gibi parlaklıktan dolayı diyafram da kısılmadığı için iyice etkili oluyor.

Lcd tvlerin panel aydınlatmaları bazen bozulmuyor ama mavi ışık yaymaya başlıyor,tv ekranı resmen mavi oluyor.Ledleri değiştirmkten başka çare kalmıyor.

LCD ekranlardaki mavi ışığın göz sağlığı için hiç iyi olmadığı biliniyor. Ürün reklamlarında göz sağlığı için bu zararlı tonu azaltacak filtre ya da ayarlardan bahsediyorlar. Bahsedilen mavi tabi doğrudan gördüğümüz mavi değil, panel aydınlatması için cayır cayır yanan soğuk beyaz ledlerin yaydığı mavi bileşen. Işık spektrumda UV sınırına kaydıkça dalga boyu küçülüyor ve daha küçük dalga boyu daha yüksek enerji taşıması demek oluyor. Mavi zaten hemen UV sınırında.

Aynı soğuk beyaz ledlerle yapılan ortam aydınlatmaları gözlerimize neler yapıyor kim bilir? Özellikle sokak ve parklara taktıkları led spotlar tam bir felaket. Doğrudan bakmasam bile beni çok fena rahatsız ediyor.

insanlara bile isteye radyasyon vermiyorlar mi, bu hakki nerden buluyorlar, surekli seyahat edenler yandi o zaman.

Birim zamandaki dozaj onemli. Yapmislardir hesabini.

Diyelimki sinir yillik 100 birim. Her havalanindan gectiginde 0.5 birim.

Dis doktorlari xray filmini disimize kendimizin bastirmasin isterdi. Sebebi bu. Her defasinda kendisi bastirsa limiti asacak.

insanlara bile isteye radyasyon vermiyorlar mi, bu hakki nerden buluyorlar, surekli seyahat edenler yandi o zaman.
Bu kullanılan Xray ışını deriden geçemediğine göre dalga boyu büyük morötesine yakın olmalı.
Doktorların kullandığı Xray ışınında deriler kaslar siyah sadece kemikler beyaz görünüyor.

Bu kullanılan Xray ışını deriden geçemediğine göre dalga boyu büyük morötesine yakın olmalı.
Doktorların kullandığı Xray ışınında deriler kaslar siyah sadece kemikler beyaz görünüyor.
diz kemikleri degilse gozuken haklisin, sanki yuzeysel fotograf cekiyor gibi.

Birim zamandaki dozaj onemli. Yapmislardir hesabini.

Diyelimki sinir yillik 100 birim. Her havalanindan gectiginde 0.5 birim.

Dis doktorlari xray filmini disimize kendimizin bastirmasin isterdi. Sebebi bu. Her defasinda kendisi bastirsa limiti asacak.
geçmişte sürekli kendi parmağı ile bastıran dişçilerde ilerleyen yıllarda o parmaklarda kanserler ve parmak kayıpları çok sık görülüyormuş. bu sebeple artık diş hekimliğinde filmi hastaya tutturma yaygınlaşmış. artık dijital röntgen çıktı buna gerek kalmadı tabi.

geçmişte sürekli kendi parmağı ile bastıran dişçilerde ilerleyen yıllarda o parmaklarda kanserler ve parmak kayıpları çok sık görülüyormuş. bu sebeple artık diş hekimliğinde filmi hastaya tutturma yaygınlaşmış. artık dijital röntgen çıktı buna gerek kalmadı tabi.
Ağız içi film değilde röntgen war artık.
270 bilmemkaç derece dömerek kafa dışındaaki sensorlara ışınlama yapıyor.
Digital ortamda da anında görüntüye dönüştürülüyor.
1731924080597.jpeg

Bu bir yanlış bilgi.
Elektron tabancasının atımı ile röntgen ışınının alakası yok. Şehir efsanesi.
Kaldıki ekran yüzeyi floresant levha ile kaplı öncesinde de delikli renk maskesi war.

Elektronun tabancadan çıktıktan sonra tekrar hızlandırılması lazım ki yüksek enerji kazanıp röntgen ışınına dönüşebilsin.
Senin dediğin gibi olsa tüm floresant lambalar X ışını çıkarırdı. Xışını değil UV çıkarır ancak UV maskelendiği için UV özelliği kalmaz.
Beyaz ledlerin aslı da UV ledlerdir. Ancak önüne maske konarak beyaza dönüştürülür. Maskeyi kazıyabilirsen Ağır-Mavimsi UV ışık çıkardığını görebilirsin.
Bu konu daha önce burada tartışıldı zaten.

Ben de özellikle monitör ve TVlerin özellikle arka tarafı için yoğun zararlı radyasyon emisyonu olur diye biliyordum.
Bu mesajları okuyunca araştırdım. Sehir efsanesiymiş gerçekten.

Güzel bir araştırma var şurada:

Özet kısmının çevirisini aşağıya yapıştırıyorum:

------------------------------------------------------------
VDT'lerden yayılan radyasyon ya hiç mevcut değildir ya da dünya genelindeki hiçbir standart bu tür emisyonları tehlikeli olarak sınıflandırmayacak kadar düşüktür.
Bu belgenin vurguladığı ana noktalar aşağıda özetlenmiştir:

1. VDT'lerden yayılan radyasyon üzerine dünya genelinde birçok saygın bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar, neredeyse tüm VDT marka ve modellerini kapsamış ve X-ışını, mikrodalga, radyo frekansı, son derece düşük frekans, ultraviyole, kızılötesi ve görünür ışık emisyon ölçümlerini içermiştir.
  2. VDT'lerde mikrodalga radyasyonu üretebilecek hiçbir bileşen yoktur ve şimdiye kadar mikrodalga radyasyonu tespit edilmemiştir.
  3. Bazı VDT'lerin yüzeyine çok yakın bir yerde düşük frekanslı (150 kilohertz'e kadar) radyo frekansı radyasyonu tespit edilmiştir. Ancak, bu seviyeler mesafeyle o kadar hızlı düşmektedir ki operatörün bulunduğu pozisyonda ya tespit edilemez hale gelir ya da dünya genelindeki en kısıtlayıcı standarttan bile önemli ölçüde düşüktür.
  4. İnsan vücudu, 200 kilohertz'in altındaki frekanslarda radyo frekansı radyasyonuna karşı oldukça yansıtıcıdır ve vücut tarafından emilen radyasyon miktarı minimaldir.
  5. VDT'lerdeki X-ışını emisyon ölçümleri, doğal arka plan seviyelerinin üzerinde tespit edilebilir bir emisyon olmadığını defalarca göstermiştir.
  6. Radyasyon Koruma Bürosu, 150 farklı modelden oluşan 250'den fazla VDT üzerinde X-ışını ölçümleri yapmıştır. Doğal arka plan seviyelerinin üzerinde X-ışını tespit edilmemiştir.
  7. VDT'lerin, arka plan seviyesinin altında X-ışını yaydığı iddialarının doğruluğunu değerlendirmek için 48 farklı model, Radyasyon Koruma Bürosu'nun düşük seviyeli ölçüm tesisinde incelenmiştir. Bu tesis, VDT'ler için zorunlu standardın (0,5 mR/h) 500.000 kat altında enerji seviyelerinde X-ışınlarını tespit edebilir. Hiçbir X-ışını emisyonu tespit edilmemiştir.
  8. VDT'de görünür ışık üretilir ve cihazın çalışması için gereklidir. Ancak ışık seviyesi oldukça düşüktür — bulutlu bir günde dış ortam ışık seviyesinin yaklaşık 200 katı ve mesleki maruz kalma sınırlarının yaklaşık 100 kat altındadır.
  9. Ultraviyole ve kızılötesi radyasyon ya tespit edilememiştir ya da mesleki radyasyon maruziyeti sınırlarının 10.000 kat altındadır.
  10. Son derece düşük frekanslı emisyonlar, diğer yaygın elektrikli ve elektronik cihazlardan yayılan emisyonlarla karşılaştırılabilir şekilde çok düşük yoğunluktadır.
VDT'lerin yaydığı radyasyonun sağlık üzerindeki etkileri konusunda, kadın, erkek, genç, yaşlı, hamile ya da değil, hiçbir bireyin endişelenmesi için bir neden yoktur.

------------------------------------------------------------

Arka tarafında yapılan bir ölçüm paylaşılmamış burada ama sanırım atlamazlardı. 4. madde de ilginçmiş.

Forum istatistikleri

Konular
6,938
Üyeler
2,820
Son üye
Tuncay

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back