Kendim kullanmak için giriştim bu projeye. Herhangi bir ticari amacım olmadı hiç. Ama ortaya sorunsuz, iş gören bir cihaz çıkarsa neden ticari olmasın? Zaten mecbur çinde bastıracağım pcb yi. Elime adetli kart ulaşacak. Zamanı geldiğinde durum değerlendirmesi yaparız.@Gökhan projeyi ticari ve seri üretim olarak düşünüyor musun? Adetli mi üreteceksin? Aklındaki üretim adedi kaç adet?
Benim sorunum triyak, opto veya röle değilki. Ben acaba yerden kazanabilir miyim diye moc entegreleri teke düşürmeye çalıştım. Yoksa devrenin çalışmasına engel bir ayrıntı değil.Tek soru bu iş röle ile yapılsaydı fazın geçiş açısı yine bu kadar önemli olacakmıydı?
Ya Gökhan sen yap bu işi bir proje bitsin. Bu şekilde proje uzadıkça uzuyor. Saniyenin 100 de birinde bir tık sesi için ( Röleli sistemlerde sorun olmuyor ) kırk dereden su getiriyoruz. Bu iş bu kadar zor değil.
Sen yap Gökhan bence ama yinede uğraşmak istiyorsan uğraş.
kademe ayarı pass transistör ısıyla doğrudan etkili.anlamadığım neden sıfır geçişe bu kadar önem verildiği bu triaklar süreklimi farklı farklımı tetiklenecek sonuçta bu triak girişteki trafo ucunu seçmek için değil mi. ayarladığınız volt uygunsa zaten hiç trafo ucu değişmeyecek belkide çalışırken bir iki kez değişecek.
ben mi yanlış düşünüyorum.
buraya kadar tamam benim sorduğum bu triak kaç kez tetiklenecek ki bu kadar sorun oldu.
Gökhanın projesinde kullanılan triyak sadece anahtarlama olarak çalışacak. Triyakı Gökhan röle yerine kullanıyor. Yani trafo sekonder çıkışını triyak ile anahtarlayıp zaten çıkışındaki köprü diyot ve kondansatörle filtreleyecek. Sonrasında transistörlerle regüle edecek.
Ortada 50 hz kalmıyor. Böyle bir gürültü olmayacak. Zaten 50 hz lik bir gürültü güç kaynağının çıkışında var ise o güç kaynağı olmamış demektir. Bu nedenle önemli değil.
Yine tekrarlıyorum. Triyak burada kıyıcı değil anahtar görevi görüyor sadece AC voltajı açıp kapatacak....
Aşağı taraftaki AC voltajların yukarı taraftaki DC leri etkilememesi için. Bunun tam bilimsel açıklamasını yapacak kadar bilgili değilim.28579 eklentisine bak
Bu açıklığın sebebi nedir?
Edit: Bir de simetrik iki katman arası bakır yoğunluğu biraz aşırı fazla, iki katman kartın doğası biraz böyle ama fırınlama sonucu sıkıntı çıkabileceği gibi uzun süreli kullanımda özelikle SMD paket MLCC tipi kapasitörlerin bozulması ile sonuçlanabilir, ileride belki işinize yarar diye ekleme yapmak istedim
Şematiği incelemeden yorum yapmam aslında çok doğru değil ancak sanıyorum ki o AC taraftaki bütün GND plane i kesip atabilirsiniz zaten orada GND ye bağlanan bir şey yok gibi, o kesik tam izolasyon için gibi olmuş(yanlardan bağlanmasını gözardı edersem) ama zaten yanlardan falan plane tamamlanıyor, kısacası bir etkisi yok gibi şu anki halinde. Sponsorlukta sanırım daha ucuza değilde doğrudan ücretsiz yaptırılıyor, bir ara bir sistem vardı projeni yazıyordun beğenirsen onaylıyorlardı(PCBWAY de olabilir bu emin değilim), bence o seçeneğe bir bakın. Bu arada PCB çizmek için mühendis olmaya gerek yok, sabır, öğrenme azmi, bolca okuma lazım. Büyük firmalarda bazen layout u çizen kişi gerçekten mühendis olmuyor ama çok güzel iş çıkarıyor. Yüzlerce yorum yapılabilir tasarım üstüne ancak bence amacınızı görecek bir tasarım olmuş, yalnız mikrostep haklı 4 katta 100*100, iki katta 100*100 ü geçen kartlardan ucuza geliyor gibi günümüzde(bundan 15-20 sene önce 4 katlı bu boyutlardaki kartların fiyatlarına dolar cinsinden binli rakamlar konuşulduğunu duymuştum). Çizmeden bence fiyata bakmak lazım gibi, inanılmaz hızlı ucuzluyor bu sektörAşağı taraftaki AC voltajların yukarı taraftaki DC leri etkilememesi için. Bunun tam bilimsel açıklamasını yapacak kadar bilgili değilim.
Keza pcb yi bir mühendis gibi sistematik dizecek kadar bilgim de yok. Yani bilinçli olarak dizilmiş bir sistem değil. Zaman içinde önerilere uyarak böyle bir yapı çıkardım ortaya. Kapasitörlerin etkileneceği konsunu kimse söylememişti şimdiye kadar, yada söylendi ama ben hatırlamıyorum.
Benim kafa biraz tuhaf çalışıyor. Öğrendiğim bilgi genelde üzerinden az bir zaman geçince bile geri gelmiyor
Bir parça değişmiş olsa da 1.mesajdaki gibi bir şeması var. Oradaki pcb çizimleride eski. Onlarıda güncelleyeceğim pazartesi günü.Şematiği incelemeden yorum yapmam aslında çok doğru değil ancak sanıyorum ki o AC taraftaki bütün GND plane i kesip atabilirsiniz zaten orada GND ye bağlanan bir şey yok gibi, o kesik tam izolasyon için gibi olmuş(yanlardan bağlanmasını gözardı edersem) ama zaten yanlardan falan plane tamamlanıyor, kısacası bir etkisi yok gibi şu anki halinde. Sponsorlukta sanırım daha ucuza değilde doğrudan ücretsiz yaptırılıyor, bir ara bir sistem vardı projeni yazıyordun beğenirsen onaylıyorlardı(PCBWAY de olabilir bu emin değilim), bence o seçeneğe bir bakın. Bu arada PCB çizmek için mühendis olmaya gerek yok, sabır, öğrenme azmi, bolca okuma lazım. Büyük firmalarda bazen layout u çizen kişi gerçekten mühendis olmuyor ama çok güzel iş çıkarıyor. Yüzlerce yorum yapılabilir tasarım üstüne ancak bence amacınızı görecek bir tasarım olmuş, yalnız mikrostep haklı 4 katta 100*100, iki katta 100*100 ü geçen kartlardan ucuza geliyor gibi günümüzde(bundan 15-20 sene önce 4 katlı bu boyutlardaki kartların fiyatlarına dolar cinsinden binli rakamlar konuşulduğunu duymuştum). Çizmeden bence fiyata bakmak lazım gibi, inanılmaz hızlı ucuzluyor bu sektör
El işçiliğiniz oldukça iyiymiş, maalesef o şemayla kafamda PCB deki parçaları eşleyemedim. Bu perçin işi bana pek pratik gelmedi, uygulayan birini de canlı görmedim belki ondandır. Bir keresinde böyle bir durumda şu mantıkla PCB çizmiştim, ne zaman diğer katmana geçiş gereken bi komponent gerekiyorsa DIP, aksi durumlar SMD olacak şekilde. Tabi bunu yapabilmek için şematiği çizerken bir noktaya kadar kafamda, bir noktadan sonra gerçekten eş zamanlı olarak layoutu çizmiştim. Kesinlikle tavsiye edilecek bir yöntem değil, ama ne perçin işini biliyorum ne de el işçiliğim bu seviyede değil. Umarım üretim işini çözersiniz.Bir parça değişmiş olsa da 1.mesajdaki gibi bir şeması var. Oradaki pcb çizimleride eski. Onlarıda güncelleyeceğim pazartesi günü.
Diğer görüşlerinize de katılıyorum. Yeterince ilgi gösteren biri diploması olmasa dahi evde oturup freelancer olarak iş yapabilir.
Pcblerimi genelde kendim yapıyorum. Yine 1.mesajda göreceğiniz pcb yi kendim çift taraflı yaptım. Geçişler için perçim kullandım. Ama maalesef o pcb de hatalı bir deneme ürünüydü. İlk defa çinde pcb yaptıracağım, o yüzden deneyimimde yok. Bir daha proje çizerken eğer çinde bastıracaksam 4 katlı seçeneğini değerlendireceğim.
Pcb ile şemayı eşleyemezsiniz çünkü o şema aslında 6 sheet den oluşuyor. Bu akşam yada yarın tüm sheetler ile birlikte ekleyeceğim. O zaman daha da netleşir.El işçiliğiniz oldukça iyiymiş, maalesef o şemayla kafamda PCB deki parçaları eşleyemedim. Bu perçin işi bana pek pratik gelmedi, uygulayan birini de canlı görmedim belki ondandır. Bir keresinde böyle bir durumda şu mantıkla PCB çizmiştim, ne zaman diğer katmana geçiş gereken bi komponent gerekiyorsa DIP, aksi durumlar SMD olacak şekilde. Tabi bunu yapabilmek için şematiği çizerken bir noktaya kadar kafamda, bir noktadan sonra gerçekten eş zamanlı olarak layoutu çizmiştim. Kesinlikle tavsiye edilecek bir yöntem değil, ama ne perçin işini biliyorum ne de el işçiliğim bu seviyede değil. Umarım üretim işini çözersiniz.