Desibel nedir

Sesden bahsederken bazen frekans değerlerine bazen db değerine bakarız. Tam olarak fark nedir? Yani ne zaman frekansdan ne zaman desibelden bahsederiz?

dB iki güç değeri arasındaki oranı ifade ediyor. Frekans ise güçten farklı bir kavram. Ama hem frekans hem de güç değerleri logaritmik olarak ifade edildiği oluyor. Örneğin aşağıdaki grafikte bir alçak geçiren filtrenin frekans tepkisi logaritmik eksenler ile ifade edilmiş. Dikkat edersen hem X ekseni (frekans) hem de Y ekseni (kazanç) logaritmiktir. Logaritmik grafikler, belli bir frekans değerindeki kazancın tam olarak ne olduğunu görme konusunda çok kullanışlı değillerdir, ama çok geniş bir değerler aralığında devrenin genel tepkisini göstermek için çok faydalıdırlar ve yaygın olarak kullanılırlar.
1604146614915.png
 
Logaritmik grafiklerin değerlerin geniş aralıklar içerisindeki değişimi ne kadar etkili bir şekilde gösterdiğini ortaya koymak için şöyle bir örnek vereyim:

1 kHz, 1 Vrms lik bir sinüs dalganın frekans spektrumunu logaritmik eksenlerle görüntülediğimiz zaman şöyle bir grafik alıyoruz. Burada X ekseni, 20 Hz ve 20 kHz arasındaki frekanslara karşılık gelirken, Y ekseni 10 nV (nanovolt, volt'un milyarda biri !!!) ve 10 V arasındaki voltaja karşılık geliyor. Yani belli bir frekans aralığında, çok büyük voltaj değişimlerini etkili bir şekilde görüyoruz.

1604147253356.png


Şimdi hiçbirşey değiştirmeden, eksenleri lineer hale getirelim. Ortaya çıkan sonuç çok hayal kırıcı değil mi? :D Sadece 1 kHz de 1 V luk bir tepe olduğunu görüyoruz. Diğer frekanslarda voltaj seviyesinin ne olduğu hakkında hiçbir çıkarımda bulunamıyoruz.

1604147287039.png
 

Forum istatistikleri

Konular
5,866
Mesajlar
100,057
Üyeler
2,487
Son üye
camandar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top