Devre çalışma prensibi - 2

Tanıdıkça mı sevdiniz?
Sevdikçe mi tanıdınız?
Yoksa biraz ondan, biraz bundan mı?
Babam tamir etmeye calisirdi evde bazi seyleri, parcalar ama toplayamazdi, iyice bozulurdu, annem de soylenirdi :gulus2: , annem kizmasin diye ben toplamaya calisirdim. Kocaman bir weller lehim tabancasi vardi. Oyle basladi tum hikaye, sadece hobi olarak birakmayi tercih etmeme ragmen, annemin reklami sayesinde mahallenin tum teyzeleri bozuk olanlari getirirdi.Kablo kopugu , ufak tefek seyler tamam, ama bu seferde basit olmayan bozukluklarin sebebini ararken bende ogrenmek zorunda kaliyordum.

Sorunuzun cevabi, zorla sevme + biraz ondan biraz bundan :gulus2:
 
FM Kardeşim bu kadar alıngan olmana şaşırdım açıkçası.
bir kapasitörü en iyi anlatma yolu doldurup öğrenmek şisteyenin eline tutuşturmaktır.
Şüpheniz olmasın ki asla bir daha onutmaz.
Benzer şekilde bobini anlatmak içinde bobini düşük voltajla şarj edip ürettiği elektiriğie çarpılmalarını sağlamaktır.
Bu temel yapıyı iyi anlamayı sağlar ama tam manasıyla asıl meseleyi izah etmez.
Siz akım geçirmez derken fiziksel dayanaklarla bunu izah etmeye kalktığınızda empedans yapısını anlamayıda bloke etmiş oluyorsunuz.
Beni eleştirdiğiniz sanallık yapoısından dahada büyük bir yanlış algılamanın kapısını aralamış oluyorsunuz.
Bir kapasitörü en iyi ifade edebilecek mekanik yapı benzetmesi su hidroforlarındaki yarıya kadar dolu basınç tankıdır ki genede yetersizdir.
Zira gerilim ile akımın faz farkını izahtan varestedir.
Öncelile elektiriği tam olarak anlamak lazın elektronik malzemeleri anlayabilmek için.

Maksat birşeyleri anlatmak ise kısacık ipuçlarıyla da dvasa parağraflarlada anlatılabilir.
O yüzden alınganlığınızı bir kenara koyun ve sadece anlartın derim.
Benim bu forumda yönetici olmak yada kural koymak gibi bir yetkim yok.
Sadece anlatmanın şu yada bu şekilde daha da iyi olacağını önermek gibi herkes kadar bir hakkım war.
Yok öyle bir hakkınız derseniz foruma gülegüle derim size keyfinize iyi anlatmalar derim biter.

Hulasa maksadın hasıl olduğu kanaatindeyim.
Saygılar.
 
Ben hep cap patlama sebebi olarak onlari dusunurdum , disari sacilmis kagit parcalari hep garip gelirdi. yoksa iki levha niye oyle deli gibi tepki versin di.

Konfeti gibi sacilan kagit parcaciklarindaki olay daha farkli. Gene dielektrik yuzunden ama orda dilektrik malzeme kagidin bizzat kendisi degil.

Elektrigi iletebilen ozel bir sivi emdirilmis kagit iki aluminyum levhanin yuzeyini islatir. Aluminyum levhalar fabrikasyon asamasinda oksitlendigi icin levhalar yalitken durumdadir., sarili duran iki levha arasinda ince bir kagit olsa da aslinda aradaki mesafe sadece iki oksit tabakasi kalinligindadir. Cunku sivinin iletken oldugunu soylemistik.

Dolayisi ile kagit arada fazla bir rol oynamiyor ama dogrudan metal levhalarin birbirine temas etmesini engelliyor.

Oksit tabakasi cok cok ince (mikrometreler seviyesinde kalinliginda) oldugu icin kapasitor degeri de levhalar arasindaki mesafe ile ters orantili oldugu icin elko kapasitorlerin hacim basina kapasite degerleri dehset buyuk oluyor.

Gelelim patlama olayina.

Eger kapasitor nominal voltajinin ustunde voltaja ya da ters polaritede voltaja maruz kalırsa iki seye neden olur.

Dilektrik oksit tabakasi bozulmaya baslar ve sivi uzerinden akim akar. Bu siviyi isitir gaz olusur ve gaz, tamamen kapali kondansator icinde sikismaya baslar.
(Diger durum da bozulan dielektrik tabakasi voltaj altinda kendiliginden onarilmak istenirken gaz cikar.)

Sonucta basinca dayanamaz ve kondansator govdesi ya yarilir ya da lastik tapa yerinden cikar. Bu esnada icerideki kagit hatta bazen aluminyum levhalar disari savrulur.

Bu arada dip not: Elko kondansatorler devreye her gerilim uygulandiginda kendini onarmak adina oksit tabakasi bozulmus bolgelerini onarir.
 
Son düzenleme:
Kondansatorun lehalarinda nasil yuk depoladigini acikladik.

Gelelim DC/AC olayina. Simdilik AC voltaji unutalim.

DC voltaj verdigimizde kondansatorun levhalarinda voltaja ve kondansatorun kapasitesi ile dogru orantili yuk birikir. Q=C*V dir.

O halde DCvoltaj da kondansatore bir akim akisina neden olur. Cunku bir iletkenden yuk akiyorsa elektrik akimi akiyor demektir.
Birim zamanda akan yuk miktari amper demektir. ( I=dq/dt )

Tamam DC voltaj verdik ve kondansator doldu. Dolunca artik akim gecisi durur. Eger kondansatore uygulanan voltaji azicik ama azicik artirirsak bu durumda levhalara da birazcik daha yuk yukleme sansimiz olur. Tersine uygulanan voltaji azicik ama azicik azaltirsak bu kez de levhalardaki yukler voltak kaynagina itilebilecek kadar elektronu iter.. Yani levhalardaki yuklerin ve kapasite degerinin belirledigi voltaj degeri ile kapasitore uygulanan voltaj hem esit olmak zorunda.

Ne demistik C*V=Q yada V=Q/C

Q/C degeri volyaj kaynagimizdan daha fazla ise Q azaltilir. Yani kaynaga iade edilir. Tersine Q/C voltaj kaynagimizdan az ise kaynak kapasitore elektron (yuk) yollar.

Yani kondansator hep dengede durmak zorunda.

Bu durumda DC gerilimizde hafif hafif oynama varsa konsansatorden akim gececek demektir.

O halde kondansator DC gerilidme akim gecirmez soylemini bir kenara birakalim. Burda aslinda DC ile hic oynamayan hic salinmayan voltaj kasdediliyor.
Ama biz DC gerilim ile aslinda bu sekilde hic oynamayan gerilimlere de DC voltaj diyoruz. Bu bir hata ama oyle.

Cunku uzerinde hafif dalgalanma olan voltajlara ne bileyim ripilli voltaj falan demek lazim. Ya da yonu degismeyen ama siddeti degisen voltajlara pulstatif voltaj dememiz lazim.

Neyse demekki kondansator geriliminde oynama olursa akim akitiyor.

Gelelim 90 derece meselesine.

Kondansator tamamen bosken voltaj uygulandiginda akim max oluyor. Kondansator voltaji max degerine ulastiginda da akim sifir oluyor.

Bunu anlamayip sebebini sormak isteyen var mi?
 
Aslında kapasitörün taşıma hattı üzerinde hatta seri bağlanması üzerinden gitmek lazım. Yani güç aktarım elemanı olarak yüke seri değil, Kapasitörü yük olarak ele alarak anlattınız buraya kadar.
 
Degisen bir sey olmaz. Yuk olarak kapasitore seri bir direnc baglarsan yuklerin kapasitore bir anda hucum etmesini engeller, kapasitorde birikecek ya da kapasitoru terkedecek yukler zamana yayilacak.
 
Degisen bir sey olmaz. Yuk olarak kapasitore seri bir direnc baglarsan yuklerin kapasitore bir anda hucum etmesini engeller, kapasitorde birikecek ya da kapasitoru terkedecek yukler zamana yayilacak.
FM kardeşimiz akım geçmez deişti ya.
Yük üzerindeki etkisi daha çok ilgilendiriyor olmalı bizi.
Tabii birde yükün cinsi war etken olacak olan burada..
 
Akim gecmez derken dileketrik icinden akim gecmez diyor.

Yukun cinsi, kapasitorun davranisa herhangi bir etkide bulunmaz. Fakat devreye kapasitor baglanirsa devrenin davranisi cok etkilenir.
 
AC davranışıda irdeledikten sonra şunu sormak isterim.

Kapasitördeki yük nerede depolanıyor? Dielektiriktemi, iletkenlerdemi?
 
Tabiki levhalarda.

Aslinda artik kapasitorun AC de davranisini anlatmaya gerek kalmadi. Cunku DC voltajimiz azicik degisse kapoasitorde akima neden oluyor, bunu anladik. Haliyle DC yerine AC versek akim akisi cok daha belirginlesecek.

Haa belki AC voltajin frekansi artirilirsa neden akim artiyor sorusu gelebilir.
 
Ben enerjinin saklanan çok çok kısmının dielektirikte olduğunu söylersem bana ne dersin.
 
Nayir nolamaz derim.

Dielektrik malzeme, kapasitorun levhalarini birbirine yaklastirmadan ya da levhalarin alanini buyutmeden kapasite degerini artirmaya yariyor. Kapasite degeri artinca daha cok yuk biriktirebiliyoruz. Yuk levhalarda birikiyor. Ustelik metalinin icinde de degil, yuzeyinde.

Enerji dedigimiz sey biriken yuk miktarinin is yapma kapasitesi.

Dielektrik koyunca C artiyor. E=0.5C*V^2 geregi C artinca enerji de artmis oluyor.

Ya da baska sekilde aciklarsak

C=Q/V

E=0.5C*V^2 = 0.5*(Q/V)*V^2=0.5*Q*V

Gordugun gibi ayni voltaj altinda yuk sayisini artirirsan enerji artmis oluyor.

Dielektrik malzeme ne yapiyor da kapasitenin degerini artiriyor bunu aciklayabilirsin. Yukarida bu soruyu cevapsiz biraktik.
 
Son düzenleme:
Dielektrik malzeme ne yapiyor da kapasitenin degerini artiriyor bunu aciklayabilirsin. Yukarida bu soruyu cevapsiz biraktik.

Aslında ben o sorunun cevabı için hazırlık yapıyordum. Yalnızca size değil, ilgi duyan her arkadaşa hitap eder nitelikte olsun diye; yazılı metin, grafik ve videodan oluşan bir cevap... Tabii bazı linklerle birlikte.

Şimdilik, dielektrik maddenin, "elektrik alan" etkisinde kaldığında atom/molekül yapısı bakımından dipolleşme davranışı sergilemesi işin özünü oluşturuyor diyebiliriz.

Sizin bu konuyu ortaya atmanız iyi oldu. Cevap tam olarak belirginleştiğinde, aynı zamanda şu sorunun da cevabını almış olacağız: Üzerinden akım geçirmediği gerçeği ortada dururken, neden basitçe yalıtkan madde demiyoruz da, "dielektrik madde" diyoruz (ya da diyorlar)?

Şimdilik görsel olarak şunu eklemiş olalım:

Dielektrik.png
 
Dielektrik madde icinde hic bir atom hic bir elektron yerinden kimildayamiyor. Bu sartlarda dipollesmeyi detayli anlatmani bekliyorum.

Dipollesirse dipollessin kapasite neden artiyor onun da cevabini bekliyoruz.
 
Dielektrik madde icinde hic bir atom hic bir elektron yerinden kimildayamiyor. Bu sartlarda dipollesmeyi detayli anlatmani bekliyorum.

Dipollesirse dipollessin kapasite neden artiyor onun da cevabini bekliyoruz.

Siz "soruyu cevapsız bıraktık" deyince, onunla ilgilenmekte olduğumu belirtmek için aceleyle çok kısa bir bilgilendirme yaptım. Asıl açıklama geldiğinde, en son vurguladığınız sorular da cevap bulmuş olacak.
 
Tamam o zaman cevaplari bekliyoruz.

@Dede

Enerji nasil dielectrik icinde depolaniyor.

@FM.88MHz

Dielektrik ne gibi bir etki yapiyor?
Deneyimledim dersem ne dersin. ,
Çok basit şekilde denyimleyebilirsin.
Elemanlarına ayrılabilir bir kapasitör yap şarj et elemanlarını ayır.
Metal kutupları dielektirik dışında deşarj et sonra yekrar birleştir göreceksin neler olduğunu..!!

Eğer senin dediğin gibiyse metal kutuplardaki gerilimin çok çok yükselip aşırı bir gerilim oluşturması gerekir.
 
Deneyimlemis olabilirsin onemli olan izah etmek.

Sen once dedigin olayi izah et ben de deneyindeki garipligin sebebini izah edeyim.
 
Deneyimlemis olabilirsin onemli olan izah etmek.

Sen once dedigin olayi izah et ben de deneyindeki garipligin sebebini izah edeyim.
İzahını yapamayabilirim ama gerçek bu.
Metal kutuplardada elektirik kalıyor ama çoğunu dielektirik taşıyor nasıl oluyorsa.
Dielektirikler elektirik üretmeye de en elverişli nesneler zaten.
Mesela yün..
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,759
Mesajlar
115,250
Üyeler
2,761
Son üye
ekin

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top