Cok guzel, simdi daha cok sevdim bu cap lari i ben
Tanıdıkça mı sevdiniz?
Sevdikçe mi tanıdınız?
Yoksa biraz ondan, biraz bundan mı?
DC'yi bloke eder, AC'yi geçirir derler hep
Gerçeğin köşesinden mi?
Yalanın kıyısından mı?
Biraz şaka, çokça ciddi...
Biraz tekerleme, biraz şarkı sözü...
Bize neler neler öğrettiler kondansatör üstüne
Aldatıldık, aldatıldık kondansatör böyle değil
Ne masallar ninniler söylediler DC/AC üstüne
Aldatıldık, aldatıldık DC/AC böyle değil…
Şimdi buraya biraz da "olumlu kışkırtıcılık" gerek!
DC'yi bloke ettiğini, ilk voltaj uygulandığı an hariç, doğru kabul edelim.
Ama AC'yi geçirdiği külliyen yalan.
Hele hele çok yüksek frekanslarda kısa devre olduğu, kuyruklu yalan.
(Sızıntı akımı konumuzun dışında!)
İki levha arasında "dielektrik" (elektriği iletmeyen) madde varsa ve gerilim AC bile olsa; kondansatör nasıl akım geçirirmiş? Bu, elektronikçilerin on yıllardır kendini ve birbirini kandırma cümlesidir.
Eski tip radyolarda istasyon (frekans) ayarlamaya yarayan havalı değişken kondansatörler vardı. Mesela onların plakaları arasındaki hava boşluğundan çatır çutur "ark şeklinde" akım geçişi mi oluyordu?
Sırf devreye etkisi bakımından, yani ürettiği sonuç açısından hataya yol açmayan bir kabul cümlesi olsa da, yine de kondansatörün kendi üzerinden AC akımı geçirdiği kesinlikle gerçek dışı bir ifadedir.
O halde doğru ifade ne olmalı?
Dielektrik madde gerçekliğiyle ve aşağıdaki iki formülle aykırılık oluşturmayacak bir "kondansatör davranış modelini" nasıl cümlelere dökebiliriz?
Xc = 1 / 2πfC
Ic = C (dV / dt)
(Burada "dV", dt zaman aralığında gerçekleşen voltaj değişiminin miktarını ifade ediyor.)
Bir de, DC'yi ilk başlatma anı ile yine o iki formül arasında nasıl bir ilgi kurulabilir?
(Öyle ya; mademki ilk başlatma anında klasik "DC'yi bloke" davranışının dışına çıkıp, farklı bir tepki veriyor; bunun formüllere de aykırı düşmeyecek bir açıklaması olmalı.)
AC/DC demişken... Buraya Dalgalı DC'yi de ekleyelim ki, kendini öksüz hissetmesin.
Belki de, asıl bu cümleye dökme işlerini hallettikten sonra kondansatörü seveceksiniz. Aranızdaki karşılıksız aşk, belki o zaman çift yönlü hâle gelecek çünkü kondansatör "artık gerçekten anlaşılıyorum" duygusuyla size daha bir sıcak yaklaşacak.
Bu arada...
Herkesin kulağına faydalı bilgiler fısıldayan kuşların bana gıcığı olmalı ki, bilgi yerine tutup soru cümlesi fısıldadılar.
Şöyle dediler: Xc'nin rezistans değil de reaktans olmasından bir ipucu çıkarılabilir mi?
Ah bu kuşlar!..
Konuyu daha rahat düşünebilmeniz için, ilgili grafikleri de ekliyorum. Sırasıyla:
* DC
* AC (Yüksek Frekanslı)
* AC (Düşük Frekanslı)
* DC (Dalgalı)
Not: Başlatma anlarındaki gerilim çizgisi daha net görülebilsin diye, hepsini sıfır noktasından biraz öteleyerek başlattım. Başka özel bir nedeni yok.