Diyot ve doğrultucu sembolleri

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
İçinde Benim de bilmediklerimi görünce... :cheeky1:
1763100321801.webp

Bidirectional Photodiode'un nesini bilmiyorsun? Ne kadar ayıp. Terket hemen forumu. :katil2:

Yawu iş onla mı bitiyo.
Şu ucubeleri kim biliyorki.
Shockley ne yaw...!!??
Uydur uydur sembol icat ed.
Bizim zamanımızda warmıydı bunlar...

Gıyamet alameti haa...:dehset1:
1763110483804.png

Schottky diyot ile zener diyot sembollerini karıştırıyorum. :)

Bizim zamanımızda warmıydı bunlar..
Bilen hatırlar, 90lı yıllarda ders veren biri, komponentleri teknik resim olarak çizdiriyordu. çift geytli bilmemne elemanını çiziniz 20 puan?

Malzeme dersinin konusu buydu. Komponent ezberlenecek. Teknik resim olarak çizilecek. Vize..final..

Başka sene başka konu. Seneye önemi kayboldu mu çizimin? Meslek değişti mi? Sürünenler dersten kalanlar boşuna mı kaldı. Çizenler iyi mi anladı malzemeyi?

O dönem anlatılacak konuyu hoca kendi belirliyordu. İşkembeden atıyordu sanırım

Deli mucit kıvamında biri yıllarca "malzeme" dersi verdi.

Teknik resim ciziminde tek amac cizim yapmak degil ki.

Teknik resim dersi ayrıca zaten vardı. Malzeme dersinde komponent çiziliyordu. Bilgisayarı olmayan öğrenciler orCad öğrenmeli sınavda istenen bir çizim için kısayolları cevap olarak yazmalıydı. Sırayla basılacak tuşlar...

Son düzenleme:
Çalıştığım kamu kurumunda ilk işe başladığımda resim hane diye tarihi bir oda ve kocaman çizim masaları vardı. Ama artık atıl durumdaydı. Burada çalışanların yaptığı çalışmalardan kitap haline getirilmiş küçük bir çalışmayı görünce çok şaşırmıştım. Akkor flamanlı ampülü dahi ölçülendirip çizimini yapmışlar.

Teknik resim ciziminde tek amac cizim yapmak degil ki.

Teknik cizim yaparken mekanik ve geometrik dusunme yetenegi artar. Cetveli, pergeli, gonyeyi hakkiyla kullanamayan tornavidayi keski, penseyi de cekic. gibi kullanir.

Oglum da ayni kafada. Universitede makine okuyor ve hocasini elestiriyor. Neymis CAD programlari varken nicin kagit kalem cetvel kullanarak cizdiriyormus.
Halbuki CAD dersi de aldilar.

Eski makaleleri görenler varsa bilgisayar olmamasıma rağmen çok güzel grafikler(ölçekli, sanki bilgisayar çizmiş gibi garip fonksiyonların dahi düzgüm grafikleri), inanılmaz güzel görsel anlatımlar var. Şu an bilgisayardan öyle çizimler yapmak bile saatler sürer. Aynı zamanda sınav sorularında vs de böyle güzel görseller var, hep merak etmiştim nasıl oluyor diye. Çünkü hoca soruyu yazıp o görseli, devreyi kendisi çiziyorsa bir kaç gün zamanını sorunun süsü püsüne harcayacak, bir makale için belki aylarca resim yapacak. Tesadüf eseri seneler önce bu işi yapmış(belki 80 yaşına gelmişti artık) biriyle tanıştım, üniversitelerin bu şekilde çizim yapan personeli oluyormuş o zamanlar. Kaba bir çizim ya da anlatım veriyorsun sana istediğin devreyi aynı bilgisayar çizmiş gibi çiziyor, istediğin fonksiyonu bir sürü noktasını hesaplayıp yaklaşık olarak benzer eğrilere sahip cetveller ile sanki bilgisayar çizmiş gibi çiziyorlarmış. Çok zamanlarını alsa da gerçekten çıkardıkları işler çok güzeldi. Şu an tabi ölü bir meslek, bu yetenekleri geliştiren kimse yok ama uğraşılınca neler neler yapılıyormuş. Aynı şekilde 80 lerde 2 katlı, 4 katlı tasarımlar var. Şematik hadi kabaca çizdin, layout u yapmak için mecbursun o aleti edevatı mühendis olarak kullanmak zorundasın. Şu an bazı görselleri oluşturmak için yapay zeka kullanabiliyorsun, bir sürü çizim programı var, grafik çizme programı var ama bilgisayar elimizden gidince en basit sembollerde bile zorlanıyoruz. Basit grafikleri bile çizemiyoruz çoğu zaman.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,533
Üyeler
3,392
Son üye
teknik_notlar

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back