Dry Film Bulmak

Mustafa_Dizdar

Yeni Üye
Selamlar,

Türkiyede Dry Film satın alabileceğimiz kanallar nelerdir, nerelerde bulabiliriz bilgisi olan varsa bilgilendirirse çok sevinirim.

bu firma ile görüşebilirsin normalde toptancı ama amatörlere yardımcı oluyorlar:

diğer seçenek amazon-hepsiburada-n11 gibi satıcılarda çıkan ilanlar (çinden geliyor)

son seçenek moserden veya digikeyden - türkiye dist. üzerinden (ekom-demsay-sarnikon vs.) hazır kuru film kaplı pcb sipariş etmek.

bu firma ile görüşebilirsin normalde toptancı ama amatörlere yardımcı oluyorlar:

diğer seçenek amazon-hepsiburada-n11 gibi satıcılarda çıkan ilanlar (çinden geliyor)

son seçenek moserden veya digikeyden - türkiye dist. üzerinden (ekom-demsay-sarnikon vs.) hazır kuru film kaplı pcb sipariş etmek.
Dry film Türkiye'de nerede bulunur bilmiyorum, ama aynı süreçle kullanılabilecek photoresist kaplı PCB'ler özdisan'da var

Çok Teşekkürler.

Ben mail ile iletişime geçtim ama yardımcı olamadılar. Malesef sadece koli bazında satış yapıyorlarmış ve parça satışları yokmuş.

" 33 lük kuru film Min satış miktarımız 1 kutudur. 1 kutuda 2 rulo vardır. Rulonun Eni 33 cm boyu 152 metredir."

Bu cevabı aldım hem ücreti benim için çok hemde toplamda 304 metre filmi kulanamam ziyan olur. Başka alternatif tedarikci arıyorum. Daha önce denediğim bir yöntem olmadığı ve kullandığım bir malzeme olmadığı için fazla alım yapıp ziyan olmasını istemiyorum. Malum bu işlerde sürekli fazla fazla birşeyler alıyoruz ve bazen bazı malzemeler atıl kalabiliyor ve fazla ortalık karışa biliyor bu yüzden birşeyler alırken daha düzenli olmaya özen gösteriyorum.

Kısaca ben burdan görüp firma ile iletişime geçtim ama olumsuz cevap aldım bu yüzden paylaşıyorum bu mesajı.

Demsay vs tedarikçilere sordunuz mu?
İnternet üzerinden şimdi baktım bende onlara ama sitelerinde açıkca belirtilmiş bir ürün göremedim , arayıp tedarik etmek gerekiyor galiba ama internet üzerinden satış yapmıyorlarsa onlarında perakende vereceğine umudum çok düşük olduğundan iletişime geçmedim. o-kom'un perakende satış sitesindede göremedim. Hazır kaplı pcb de bulamadım dry filmin kendisinide , sadece trendyolda bir satıcı görebildim şimdiye kadar

Trendyol linki

Ama bu satıcıda ürünle alakalı teknik bir bilgi veya bir boyut bilgisi girmemiş görünüyor. Ama alternatif bulamazsam galiba bu satıcıyı deneyeceğim ama öncesinde daha güvenilir bir ürün sağlayıcı arayışıma devam edeceğim. Eğer üründen başarılı sonuç alırsam kendi ürün üretimimde kullanmayı planlıyorum. Ayrıca Dry film pozlamayı uv lamba ve mask ile değil 3D Reçine yazıcı ile yapmayı planlıyorum şuan tüm malzemeleri topluyorum.

Ürün Açıklaması​

Dry Film UV Pozlamalı PCB Fotoresist Film – Elektronik Devre Üretimi İçin

UV pozlamalı Dry Film (fotoresist film), baskı devre (PCB) üretiminde yüksek hassasiyetli devre desenleri oluşturmak için kullanılan ışığa duyarlı koruyucu filmdir. Bakır kaplı PCB yüzeyine lamine edildikten sonra UV ışığı ile pozlanır ve banyo işlemi sonrasında net devre yolları elde edilmesini sağlar. İnce hatlı ve profesyonel PCB üretimi için idealdir.

Özellikler:

* UV ışığa duyarlı fotoresist film
* Yüksek çözünürlük ve net devre deseni oluşturma
* Güçlü yüzey yapışması
* Tek ve çift taraflı PCB uygulamalarına uygundur
* Kimyasal dağlama (etching) işlemlerinde yüksek dayanım
* Hobi, eğitim, laboratuvar ve profesyonel elektronik projelerinde kullanılabilir

Kullanım Alanları:

* PCB (Baskı Devre) üretimi
* Elektronik prototipleme
* Devre kartı onarım ve geliştirme çalışmaları
* Maker ve DIY elektronik projeleri

Paket İçeriği:

* 1 Metre Dry Film UV Pozlamalı Fotoresist Film

Not:
En iyi sonuç için film temizlenmiş bakır yüzeye lamine edilmeli, uygun UV pozlama süresi uygulanmalı ve önerilen geliştirici çözelti ile banyo işlemi yapılmalıdır. Ürün serin, kuru ve doğrudan güneş ışığından uzak ortamda saklanmalıdır.
..demiş , 1 metre için çok para
fakat posiv 20 nin 1500 tl civarı olduğunu duymuş olmalı..
5 metresini toplam 15 dolara almışım 2025 de.

..demiş , 1 metre için çok para
fakat posiv 20 nin 1500 tl civarı olduğunu duymuş olmalı..
5 metresini toplam 15 dolara almışım 2025 de.
Banada gereksiz pahalı geldi netpcb den aldığım toptan fiyatı iki rulo halinde toplam 30 cm x 304 m için kdv dahil 360 auro du yani güncel kurla metresi toptanda 66.4 Türk lirasına tekabül ediyor. arada 15 kat fark var. Banada aşırı geldi fiyatı. Ama baska kuru film ( Dry Film ) satan perakendeci göremedim. Fakat farklı bir çözüm geldi aklıma sıvı fotorezist boya ile pcb üzerini kaplayıp pozlamak , bunun için perakendede boya aradım fakat ordada bir sonuç göremedim. Bir kaç satışta ürün var ama ilk deneme için litrelik bir ürün almakta istemiyorum. Bakalım araştırmam devem ediyor. Gördüğüm bir başka ürün 405 nm pcb tamiri için kullanılan uv boya var mechanic markasının belki onu deneyebilirim ama gereğinden pahalı bir malzeme bu iş için.

Aslında toptan dry film alıp metre metre satsam mı :tamam1

Bu malzemeyi bulmak neden bu kadar zor hiç kullanılmıyor galiba.

Lazer tonere göre daha uğraştırıcı ve pahalı .
Toner transfer için de 4 rulolu laminatör gerekiyor ve max sıcaklığı oynamak gerekiyor.
Ufak ölçüler için ütü tamam ama büyük boy için laminatör şart gibi.
Doğru toner ve kağıt azıcık şans işi.

Tabela reklamcıların eskiden serigrafi çalışmalarında kullandıkları boya vardı.
UV ile pozlayıp başka kimyasal ile indirme yapıp serigraf ipek kalıbı çıkarıyorlardı.
Halen warmı bilmiyorum
Bildiğimiz pozlamaya göre negatif çalışıyor diye hatırlıyorum.

Tabela reklamcıların eskiden serigrafi çalışmalarında kullandıkları boya vardı.
UV ile pozlayıp başka kimyasal ile indirme yapıp serigraf ipek kalıbı çıkarıyorlardı.
Halen warmı bilmiyorum
Bildiğimiz pozlamaya göre negatif çalışıyor diye hatırlıyorum.
Dün bende aynı ürünü gördüm.

" Ferrik klorür veya bakır(II) klorür gibi aşındırma çözeltilerine karşı direnç. Soda bazlı alkali çözeltilerle giderilebilir "

Şeklinde bir açıklama yapmışlar sanırsam aynı ürün oluyor. Minumum satış suan 500 gr görünüyor ve 1500 lira fiyat vermişler. Tahminimce çok fazla kartta kullanılabilinir 500 gr yani fiyat olarak uygun geldi bana. Ufak bir test numunesi bulabilrisem bundan almayı planlıyorum.

Lazer tonere göre daha uğraştırıcı ve pahalı .
Toner transfer için de 4 rulolu laminatör gerekiyor ve max sıcaklığı oynamak gerekiyor.
Ufak ölçüler için ütü tamam ama büyük boy için laminatör şart gibi.
Doğru toner ve kağıt azıcık şans işi.
Aslında bir model 3d yazıcı belirledim reçine SLA yazıcılardan. Onların üstünde zaten uv tayfında ışık yayan ekranlar var. Ekranlara harici olarak baktım yazıcıyla aynı para görünüyor ve çok bir tedarik imkanı yok. Bende yazıcı ile pozlamayı planlıyorum. Dönüştürcü programı buldum Uvtools var geber formatı gerekli şekilde dönüştürüyor. Dry Filmi lamine etmeden aslında pozlamayı başarmak istediğim. Amacım hem süreci kısaltmak hem ince yolları çıkara bilmek. Sıvı uv boya ile kaplama yapan bir kaç geliştiricinin blog yazıları ve videoları var. Pozlamadan önce boyanın kuruması gerekiyormuş. Sadece sıvı boyada kuruma süresi uzun sürüyormuş boyanın ama yurt dışında bu iş için hızlı kuruyon uv boya varmış ama malesef onu yerelde tedarik edecek yeri bulamadım. Şimdi seligrafi uv boyası arıyorum ufak bir numune bulursem deneme yapacağım. Aklımdaki yapıyı kurabilirsem klasik toner yöntemine göre daha hızlı daha az zahmetli ve daha kaliteli bir düzenek yapmayı amaçlıyorum.

Serigrafi boyasi icin ipek uzerine baski almaniz ardindan ipegi pozlayip daha sonrasinda ipegi yikayip baski yapabilir hale getirmeniz gerekiyor.

Bu asamaya geldikten sonra bu ipekle artik yuzlerce baski alabilirsiniz ve artik o boya ile isiniz kalmiyor.

Tek pcb basimi icin zahmetli bir surec.

Serigrafi boyasi icin ipek uzerine baski almaniz ardindan ipegi pozlayip daha sonrasinda ipegi yikayip baski yapabilir hale getirmeniz gerekiyor.

Bu asamaya geldikten sonra bu ipekle artik yuzlerce baski alabilirsiniz ve artik o boya ile isiniz kalmiyor.

Tek pcb basimi icin zahmetli bir surec.
Galiba tam anlatamadım ipek ile yapmak değil benim bahsettiğim. Mesela prototip üretiyorsun yada pcb de bir revizyon yapıyorsan hatta küçük miktarda üretim yapıyorsun bile diyelim. Lcd ekran ile pcb yi pozlayacaksın. Bir maske yada ipek yapman gerekmiyor. Geber alıyorsun Lcd de açıyorsun üstü dry kaplı yada uv boya kaplı pcb pozlanıyor. Yoksa dediğiniz gibi İpek ile uğraşılmaz ben temiz bir yöntem oluşturmaya çalışıyorum.

Forum istatistikleri

Konular
9,352
Üyeler
3,869
Son üye
kadirsahinby

Son kaynaklar

Back