Ekovat ile Kompresör ve Vakum Tankı

İç basınca dayanıklı olan bir tank, vakuma dayanıklı olmayabilir. İdeale yakın bir vakum içeren 10 cm3 lük bir kutu, dışarıdan 600 kg yüke maruz kalır. Senin ekovat tankının hacmi bundan daha fazladır. Üç misli fazla ise 1.8 tonluk yüke maruz kalır. Tankın kesinlikle buna dayanabileceğinden emin olmadan vakumla kullanmamak lazım.

Bir de şu var: Senin kullandığın o basit vakum ölçerlere de kesinlikle güvenmemek lazım. Bende iki tane vardı, ikisinin de yanlış ölçtüğünü belirledim sonradan. Üstelik işin kötü tarafı, vakumu EKSİK ölçüyordu. Sonradan profesyonel aletlerle ölçünce vakumun çok daha fazla olduğunu anladım.

Videoda gördüğüm kadarıyla vakum ölçer -700 mmHg gösteriyor. Bu 80 mBar'a denk geliyor. Bununla hesap edersek, 10 cm3 küp üzerine toplam 300 kg yük biner, yani ideal vakumun yarısı. Ekovat tankı 30 cm3 ise, 900 kg yük biner. Ama eğer vakum ölçer eksik ölçüyorsa, o zaman büyük bir risk alıyorsun demektir.

Sana bendeki 25 litrelik bir vakum tankının resmini atayım. AISI 304 paslanmaz çelik, 4 mm duvar kalınlığı, 20 mm kapak kalınlığı var.

1760531478840.jpeg

Opera Anlık Görüntü_2025-10-15_161923_www.geogebra.org.png

Küresel depo et kalınlığı hesabı böyle yapılıyor.
Silindirik olan depo boru hesaplarıda buna benzer şekilde yapılıyor.
Eskiden bahçe sulama için hidrofor tankı yapıyorduk. :)

1760538344311.png

Valf olarak buna benzer birşey kullanıyorum. Şöyle can sıkıcı bir durum ortaya çıktı.
Bu arkadaş enerji verince konumu değiştirmesi gerekiyor fakat değiştirmiyor.
Aldığım yere gittim. Bu bozuk dedim. Çalışmıyor dedim. Diğerini test ettiler. O da aynı.
Meğer durum şu şekilde imiş.
Bu arkadaşın konum değiştirmesi için enaz 1 bar civarında basınca ihtiyacı varmış. Kompresör çıkışında bu basıncı anlık olarak bulabilirim belki ama girişte bulamam. Bu yüzden kafamda net olarak çözdüğüm bir durum başıma bela olacak gibi duruyor.

1760538762412.png
1760538676300.jpeg

Gaza gelip stand basmıştım. Güzel projelerden biri olacaktı ama pürüz çıktı.

Tam bu tipte olup boşta bile konum değiştireni olması lazım. En azından ben öyle bir valf kullandığımı hatırlıyorum, hatta sonradan 0.5 barlık ve 8 barlık iki hattı kontrol etmesi için kullanmıştık ama ilk testleri yaparken borular boştaydı ve sese göre açık kapalısını anlayıp kafam karışınca borulara üflüyordum. Yalnız benimkiler 12 ya da 24V dc versiyondu. Bir tık fazla ısınıyorlardı hiç bir zaman güven duyamamıştım o ürünlere.

Hazır konusu açılmışken ben de bir şey sormak istiyorum. Bir vakum motorum var ve ben de bir vakum haznesi yapmak istiyorum.

Elimde 1 mm kalınlığında bir düdüklü tencere var. Çapı 22 cm, derinliği ise 14 cm.

Benim şahsi görüşüme göre bu çok da uygun olmayacağı yönünde fakat yeri gelmişken sormuş olayım, bunu kullanmam güvenli olur mu?

Bu arada FY-1.5A model bir vakum motorum var. ultimate vakum 10 VA, 1/4 HP gücünde.

20251015_203313.jpg

Basıncın düşük (vakumun yüksek olması) durumunun içe bükülme dışında tehlikesi nedir?
Basınçlı tankın patlama riski mevcut ama vakum için tehlikeli durum nedir?

Bunun içe doğru patlamadan (implosion) farkı olmaz. Şarapnel etkisi, dışa doğru patlama kadar vahim olmasa da, gene metal parçaları keskin olacağı için büyük tehlike sözkonusu.

Hazır konusu açılmışken ben de bir şey sormak istiyorum. Bir vakum motorum var ve ben de bir vakum haznesi yapmak istiyorum.

Elimde 1 mm kalınlığında bir düdüklü tencere var. Çapı 22 cm, derinliği ise 14 cm.

Benim şahsi görüşüme göre bu çok da uygun olmayacağı yönünde fakat yeri gelmişken sormuş olayım, bunu kullanmam güvenli olur mu?

Bu arada FY-1.5A model bir vakum motorum var. ultimate vakum 10 VA, 1/4 HP gücünde.

44406 eklentisine bak
Üst kapak uygun değil iç basınç yüksek iken kapatıyor.
Vakum olursa içe çöker.

44406 eklentisine bak

İşte genel kurala göre kendin tahmin yürüt. 10 cm3 bir küpün yüzeylerine toplam 600 kg kuvvet biniyor. Senin tencerenin hacmi ne kadar kabaca hesapla (silindirin hacmi). 10 cm3 e göre oranla, o kadarlık bir kuvvet sözkonusu olacak.

Basınçlı tankların tasarımında güvenlik marjları iyice abartılıyor. Vakım tanklarında da öyle. Adam hesaplar, sonra da 7 kat, 10 kat güvenlik marjı bırakır. Senin de o seviyede emin olman lazım.

Contanın da uygun seçilmesi lazım. Herhangi bir şekilde contanın bir kısmında izolasyon bozulursa, oradan içeri dalacak olan hava neticesinde tencerenin ne yapacağını kimse kestiremez.

Kapak yerine kalın pleksi kestireceğim. Bu kapak kullanılmayacak sadece metal gövdenin uygunluğunu merak ediyorum.
Olur o zaman. Kenarları kıvrık olduğu için bükülmez .
Conta yüzeyi sorun olur ama.
Contaya hasar verebilir.
Tencerenin kıvrılmış kenarları yuvarlak değil düz ve geniş olsa daha iyi.

Gecmiste ekovat ve mavı punomatık hortumla calıstım. Fakat kullandıgım hortumun basınc dayanımı hatırlamıyorum. Hortum sık sık balon yapıp patlar cıkan sesten irkilirdim.

@fide ekovat tankının içinde vakum elde etmekteki amaç nedir? Bu vakumdan nasıl yararlanacaksın? Vakum uygulamalarında genelde kapaklı kaplar olur. İçini açarsın, birşey koyarsın, kapağı kapatıp sonra da vakum elde edersin.

Veya CNC uygulamalarında vakumla parçayı tablaya sabitlersin. Bu uygulamada herhangi bir risk yok mesela çünkü çok küçük bir hacimde vakum elde ediliyor ve metal parçaların kendi rijitliği de herhangi bir içe çökmeye meydan vermiyor.

Basınçlı hatlar için R6 tekstil esaslı düşük basınçlı hidrolik hortumu da kullanabilirsiniz.

Kapak yerine kalın pleksi kestireceğim. Bu kapak kullanılmayacak sadece metal gövdenin uygunluğunu merak ediyorum.
Dert etme kullan.
Hesap yaparken mühendisler ara sıra abartırlar ve pek anlamayan olursa .. muziplik yapma haklarını kullanırlar.

1mm2/m kesit adi demir çekme mukavemeti en az 30 kg dır. ( malzemenin kalıcı olarak akıp kesit inceldiği sınır )
Toplam yüzeyde basınç hesaplarken o toplam yüzey mukavemetini de hesaplamak gerekir.
Pratik gözlem olarak şöylede düşüne bilirsiniz.
2-3-..5 mm kalınlığında bir O Ring kurallara uygun yapılmış bir yuvada 300-500 bar ( ~~kg/cm) basınçdan haberi bile olmaz.
Bur durumdaki incelik , basınca maruz kalan yüzey miktarıdır.
5-10 mm olarak tanımlanan hava hortumları 30 bar basınçta ve ya tam vakumda sorunsuz kullanılıyor.

O düdüklü bir çok kişi tarafından yapılıp kullanılan bir sistemdir 8-10 mm pleksi kapak yeterli.
Epoksi , silikon ve ya benzeri kimyasalların gazını almak için kullanılıyor , asıl sorun sızdırmazlık için uygun conta çünkü vakumlanıp motor çalışmazken uzun süre vakumu koruması beklenir.
Uygun kauçuk profili ve ya yapacağın basit bir kalıp ve ucuz mastik bile sorunsuz iş görür.
Mastik ve silikon farkı sadece bazı asidik kimyasallara dayanımı ile sınırlı.

Vakum için tank kullanılması pek mantıklı değil ne dersiniz ?
Basınçlı tankın maksadı bir kez besledikten sonra kullanımdaki sürekliliktir , ya vakum da ???

Ekovat denilen oyuncakların çoğu ( ufakları ) pistonlu dandik pompa ( segman bile yok ) , büyükleri paletli tip pompadır ve vakumları iyidir.
Yine de vakumda tank ???
Ekovat-tank basınç da kullan ve vakum gerektiğinde bir kaç musluk - çekvalf eki ile tankı baypass ederek kullan.

@fide ekovat tankının içinde vakum elde etmekteki amaç nedir? Bu vakumdan nasıl yararlanacaksın? Vakum uygulamalarında genelde kapaklı kaplar olur. İçini açarsın, birşey koyarsın, kapağı kapatıp sonra da vakum elde edersin.Veya CNC uygulamalarında vakumla parçayı tablaya sabitlersin. Bu uygulamada herhangi bir risk yok mesela çünkü çok küçük bir hacimde vakum elde ediliyor ve metal parçaların kendi rijitliği de herhangi bir içe çökmeye meydan vermiyor.

Uygulama alanı olarak ilk başta lehim emme pompasını vakuma bağlamak var aklımda.
Filament vakumlama da eklenebilir.

Vakum + kompresör projesini aslında sadece ekovat + valfler, ESP32 ve LCD ekran şeklinde yapacağım. Hem basınçlı hava tankı hem de vakum tankı sistemde olmayacak. Yaklaşık 7~8litre hacminde taşınabilir bir cihaz olacak. İster vakum tarafı ister basınçlı taraf bağlantı yapıp telefondan yada 1-2 buton yardımıyla çalıştırılabilecek Bir düzenek olacak.
Bakalım basınç olmadan valflerin konum değiştirmesini sağlayabilirsem inşallah ilerleyecek.

Son düzenleme:
Güvenli olması için vakum seviyesini düşük tutman lazım. Bu durumda da vakum fazla gitmez. Onun yerine şu 160 bin Çin RPM'i hızıyla dönen üfleyicilerden alıp tersinden kullansan daha iyi emiş elde edebilirsin belki.

Forum istatistikleri

Konular
8,397
Üyeler
3,322
Son üye
asmukami

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back