endüstiriyel tasarım öğrencisiyim el feneri için kutu tasarlayacağım ama içerisindeki devreden de sorumluyum devrelerin yerleştirilmesinden ve özelliklerinden de sorumluyumBen sizin elektronik öğrencisi olduğunuz sanmıştım.Eğer sizden istenin tam metnini eklerseniz çok daha faydalı olur.
Yani belki siz buna kutu falanda tasarlıyacaksınız yada başka istenenler var.
Eğer sizden istenende elektronikle ilgili kısıtlamalar yoksa hazır satılan kafa lambalarına şarz devresi takabilirsiniz
Aksi takdirde 2 pilli ve 1 pilli devreler arasında elektronik olarak çok farklılıklar olur
Yani mesela aşağıdaki linkteki gibi bir ürünü söküp bir masaüstü aydınlatma lambası olarak kolayca yapabilirsiniz
https://www.hepsiburada.com/panther-pt-5910-pompali-zoom-ledli-kafa-lambasi-3w-p-hbv00000qmnfu
Calistirmak istesiginiz ledin datasheet ini eklermisiniz ? Gorelim ona gore yorum yapalim.
LED nin forward voltajını 2 V kabul edersek (bu farklı olabilir, üretici datasheet'ten net değer bakılmalı) ohm kanunundan:
5V power led kullanacağım
Emin değilim ama 5Volt değildir o. 5volt led ben hiç göredim. 12Volt olabilir veya 2-3V civarında olabilir. Taydın hesaplama yaparken bu durumu belirtmiş zaten. Önce Bu durumu netleştirmelisiniz. Kullanılacak olan led için çalışma gerilimi nedir. Bu sizin belirleyeceğiniz bir değer değil. Kullanılacak malzemeye özgü değer. Bağlantılarınız bunun üzerine şekillenir.
tasarım ödevi ama hocalar çalışan bir prototip istiyor ve hedef kitlem şarjlı olmasını gerektiriyorSatilan sitedeki bilgiye gore maksimum 7 volt 700 miliamper gereksinimi saglamaniz lazim.
Bu tur ledleri sabit akimla surmelisiniz. Gorunuse gore iki lityum pili seri kullanmaniz ve 700 ma lik bir sabit akim devresi kurmaniz gerekiyor.
Ayrica sarj icinde 2 seri pili sarj edecek hucre voltajlarini takip edecek devreye ihtiyaciniz var.
Tasarim odevi olduguna gore bence bu sarj devresini yer sorunu olmamasi icin adaptor icinde dusunun.
Lamba icinde sadece anahtar ve sabit akim kaynagi olsun.
Bundan anladigim bu projede hazir satilan modullerden kullanmaniz mumkun degil degil mi?tasarım ödevi ama hocalar çalışan bir prototip istiyor ve hedef kitlem şarjlı olmasını gerektiriyor
biraz geç yazdım kusura bakmayın hazır satılan bir modül varsa çok iyi olur şöyle bir devre çizdi biri benim için bana hem maliyetli hemde biraz zor gelmeye başladı hazır bir devre varsa onu kullanayımBundan anladigim bu projede hazir satilan modullerden kullanmaniz mumkun degil degil mi?
Ona gore size oneride bulunalim.
Muhtemelen budur ;Bu sekli ile tek anlamadigim ozelligi yazilmayan cikistaki ledin bagli oldugu parca nedir anlayamadim.
Voltaj yukselten modulun akim ayarlisi var ise daha iyi olur baska bir modul kullanmaya gerek kalmaz.
Kolay gelsin.