El freni ayarı nasıl yapılır?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Bizim 2006 toyota corolla'nın el frenini sonuna kadar çekiyorum, hala tam olarak tutmuyor. Bunun ayarı nasıl yapılır? Arabanın altına mı girmek gerekiyor?

El freni mekanik olduğundan uzun bir vida üzerindeki bir somunla sıkıldığını görmüştüm. Yeri altta mı üst körüğün orada mı emin değilim.
El frene inik haldeyken balatalara sürtmeyecek şekilde sıkıp, ayarlayıp sabitlemek gerekiyor. Balatalar inceldikçe boşluk olması normaldir.

Bizim 2006 toyota corolla'nın el frenini sonuna kadar çekiyorum, hala tam olarak tutmuyor. Bunun ayarı nasıl yapılır? Arabanın altına mı girmek gerekiyor?
Servise/frenciye götürmenizi tavsiye ederim, hızlıca ayarlarlar. Hem balata, kampana/disk, fren silindiri, kaçak kontrolleri de yapılmış olur.

içindeki çelik tel özellikle yaz aylarında kendini salıyor. duruma göre ayar sondaysa telin değişmesi gerekebilir.
bence de bir frenciye götürüp sağ-sol dengesi gözetilerek ayarlanması daha doğru olur. bu arada kampanaların temizliğini de yaparlar.
kampana içinde kaliper tozu biriktiğinde bu da fren gücünü azaltıyor.

Evet bir frenciye baktırayım. Belki de dediğiniz gibi diskler ve balatalar bitik ve o yüzden bu durum meydana geldi. En son ne zaman disk/balata değiştirdiğimi hatırlamıyorum. Araba da sık kullanılmıyor zaten.

Frenciye götürdüm. Hem balatalar hem disklerin tamamı değişti, el freni de normale döndü.
Balata ve disklerin değişimine gerek olduğuna ikna olduysanız sorun yok. Genelde bu ustalar baktıkları her noktada birşey değiştirmeseler o bakma işlemi onlar cereme gelir!

Geçtiğimiz ay ön porya bilyası ses yaptığından dolayı, bilya da poryaya perçinli/gömülü olduğundan komple değiştirdim. Usta, arabayı lifte kaldırdığından mı nedendir, sağ poryayı da değiştir dedi. Dedim sağlam olan poryayı neden değişeyim? Sonra parçacıya gittim, parçayı buldum, dükkan sahibine, "usta diğer tarafı da değiştir dedi" dedim. Parçacı da "sorun olmayan parçayı neden değişesin ki, diye sordu. Yoksa ben parça satmak isterim". Zaten almayacaktım, 2400₺ biriydi. Bu şekilde kendime bir destek bulmuş oldum. Ustaya tek porya ile dönüp, parçacının dediğini söyledim. Ustabın dediği, "sen parayı çok seviyorsun". Kim parayı seviyor?! Kendine iş çıkaran mı, ben mi?

Geçen hafta benzeri bir durum yaşadım; 2010 Lada Kalina, fren hortumları çürümüş sebebi oymuş. Takım haline değişip bir temizlik yapıldı, iyi duruma geldi. Eğer kolaydaysa, görünüyor ise bir göz atabilirsiniz

Forum istatistikleri

Konular
9,327
Üyeler
3,856
Son üye
mirac koca

Son kaynaklar

Back