Elektrolitik kondansatorlerde calisma voltaji

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
3,939
1000uF 16v kondansatorun ic yapisi ile 1000uF 50v kondansatorun ic yapisi arasinda ne gibi farklilik vardir?
 
İzolasyon folyosu daha kalın olur, bu da kondansatörün boyutuna yansır.
 
Iyi ama elcolarda izolasyon malzememiz oksit tabakasi. Iki Al levha arasinda iletken bir sivi var levhalar arasindaki kagidimsi malzeme islak oldugu icin aralama malzemesi iletken. sonucta dayanim voltajini oksit tabakasinin kalinligi belirliyor diye dusunuyorum.
 
Plakalar arasındaki mesafenin değişmesi şart. Yoksa aralarında ideal izolatör bile olsa belli bir voltajda delinmez mi?
 
Sorumun cevabini bilmiyorum. Birden aklima takildi. Sikinti, levhalar arasini ne kadar acarsan ac aradaki boslukta elektrolit var ve tek izolasyon malzemesi oksit tabakasi.
 
Son düzenleme:
Sikinti levhalar arasini ne kadar acarsan ac elektrolit var ve tek izolasyon oksit tabakasi

Plakalar arasındaki mesafe fazla olunca (daha kalın kağıt) oksit tabakası da daha kalın oluyor mecburen. Dolayısıyla daha yüksek voltaja dayanabiliyor.

Tabi elektrolitiği ters bağlarsan, voltaj dayanımının bir önemi kalmıyor, kondansatör her voltajda düşük empedans gösteriyor.
 
Mesafe acilinca oksit tabakasi neden kalin olsun ki?

Mikrometre boyutlarinda bir katman o.
 
Benim de kesin bir cevabım yok ama oksit tabakasını oluşturan ne? Kondansatöre uygulanan voltaj. Daha kalın kağıt ile daha büyük mesafe sağlarsan, daha yüksek voltaj neticesinde daha kalın bir oksit tabakası oluşur diye düşünüyorum.

Aslında bunu test edebiliriz. Benim SMU ile aynı kondansatörün değişik voltajlarda izolasyon direncini ölçebilirim, hmm ...
 
Muhtemelen imalat surecinde aluminyum levhalar once kimyasal bir tanka batirilip imal edilmek istenen kapasitor voltaji icin gerekli oksit tabakasi kalinligi elde edilinceye kadar anodize islemi yapiliyor.

"Oksit tabakasi kalinlasirsa kapasite degeri duser. Bunu telafi etmek icin de daha uzun aluminyum levha kullanmak gerekir. Bu da kapasitor boyutlarini artirir" sonucuna ulastim. Fakat isin dogrusunu yazan bir kaynaga ulasamadim henuz.

Eger bu yorumum dogruysa devrenin calisma voltajindan bir ust degerde elco kullanmamiz sart olur. Aksi halde kondansatorun kendi kendini onarim sureci riske girer.

Ornegin kapasitor uclarinda maksimim 12v olacaksa kapasitoru 25, 35, 50 degil 16v secmemiz de fayda var.
 
Son düzenleme:
Aşağıdaki PDF te anlatıyor. Düşük voltajı kapasitörde Oksit tabakasını düzgün yüzeyli yapıyorlar. Yüksek voltajlı kapasitörde ise bol girintili çıkıntılı yapıp belli bir yükseklik sağlıyorlar gibi anladım.

1679505170595.png
 

Forum istatistikleri

Konular
5,929
Mesajlar
101,306
Üyeler
2,505
Son üye
mustafa125307

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top