Elektronik Yük Devresi Tasarımı

Evet haklısınız. Olmasa da olurdu. Mosfetleri riske atmak istemedim. Aslında koruma işini ilk seri diyotla yapmayı düşünmüştüm ama seri diyot üzerinde düşüşen gerilimin düşük voltajlarda sorun olacağını anlayıp paralele çevirdim.
Güçlü germanyum diyot ile 0,2-0,3v civarında bir kayıpla halledebilirdik bunu aslında.

Olaylar gelişirken konuyu takip etme fırsatım olmalı. Bugün göz attım. Ters gerilim için otomatik koruma olayı çok karmaşıklaştırıyor.

1. Devreyi açmak için röle kullanmak olabilir. Ama hoşuma gitmeyen bir yöntem.
2. Ters çalışan Ek bir mosfet konur. Süper diyot gibi çalışır ama düz bağlantıda iletime sokması zor.
3. İlk başta düşündüğünüz gibi normal seri diyot konabilir.

Galiba seri diyot en kolay yöntem. Diyot üzerindeki voltaj düşümü nasıl bir sorun oluşturacak anlayamadım...

Olaylar gelişirken konuyu takip etme fırsatım olmalı. Bugün göz attım. Ters gerilim için otomatik koruma olayı çok karmaşıklaştırıyor.

1. Devreyi açmak için röle kullanmak olabilir. Ama hoşuma gitmeyen bir yöntem.
2. Ters çalışan Ek bir mosfet konur. Süper diyot gibi çalışır ama düz bağlantıda iletime sokması zor.
3. İlk başta düşündüğünüz gibi normal seri diyot konabilir.

Galiba seri diyot en kolay yöntem. Diyot üzerindeki voltaj düşümü nasıl bir sorun oluşturacak anlayamadım...
3.3v regülatörünü denediğimizi düşünelim.

Regülatör çıkışımız 3.3v

Bizim yüke giriş voltajı 2.6v

Germanyum bir diyotla yapalım bşirde bunu

Regülatör voltajımız 3.3

Bizim yüke germanyum diyot ile giriş voltajı 3.1-3.0v civarında olacaktır.

Devrenin minimum voltajlarda da çekebileceği akımı azaltıyor. 3.6 bir pil düşünelim mesela. 0.8 diyot üzerinde düşse, 2.8v kalır. 1v kablo, baskı devre yolları, sigorta vs. Üzerinde düşse 1.8v kalır. 1.8 volttan da 15 amper çekeceğinden emin değilim.

3.3v regülatörünü denediğimizi düşünelim.

Regülatör çıkışımız 3.3v

Bizim yüke giriş voltajı 2.6v

Germanyum bir diyotla yapalım bşirde bunu

Regülatör voltajımız 3.3

Bizim yüke germanyum diyot ile giriş voltajı 3.1-3.0v civarında olacaktır.
Bir de ısınma sorunu var. Düşük fv li diyot kullansak atıyorum 0.3v olsun. 0.3V x 15A = 4.5w kayıp.
To220 gibi soğutucuya bağlanabilen bir diyot lazım ve suğutucuya da bağlamak lazım olurdu.

Bir de ısınma sorunu var. Düşük fv li diyot kullansak atıyorum 0.3v olsun. 0.3V x 15A = 4.5w kayıp.
To220 gibi soğutucuya bağlanabilen bir diyot lazım ve suğutucuya da bağlamak lazım olurdu.
MOS.png

Böyle birşey düşündüm ama ne kadar etkili olur bilemedim

17380 eklentisine bak
Böyle birşey düşündüm ama ne kadar etkili olur bilemedim
Polarite doğru olduğu zaman mosfet opto üzerinden iletime geçecek ve yük mosfetlerine yol vermiş olacak. Doğru anlamış mıyım?

Ama o zaman da ters polarite mosfet içindeki diyottan zaten geçeceği için bir anlamı olmayacak.

Son düzenleme:
1652953611279.png

5 Volt altındaki gerilimler ile işimiz olmasaydı yukarıdaki devre şık bir çözüm olurdu. Logic level mosfet ile ters gerilimde kesime giderdik. Ancak mosfetin doğru gerilimde iletime geçmesi yükün (çizimde batarya) voltajına bağlı olduğu için 5volt altında mosfet yüksek direnç göstermeye başlayacak ve bizim için işe yaramaz olacak...

Galiba yapacak çok bir şey yok. 3.7 lipo yu ters bağlarsan batarya patlayacak :D

içime sinmedi ve röle korumalı bir tasarım yaptım. Sümulasyonda S1 anahtarı ile yükü ters düz bağlıyoruz. Yük doğru bağlı değil ise transistör iletime geçmiyor. Yükün voltajı düşük olsa bile transistörü iletime geçirmeye yetiyor. Dez avantaj olarak ek devre 1-2mA civarında akım çalıyor. Maks/Min gerilimlere göre transistör dirençleri ile oynanabilir. Veya bir transistör daha kullanılarak akım kazancı artırılabilir. Eh... liponun patlamasından iyidir. Tasarımda röle doğru bağlantıda otomatik çalışıyor ancak mcu kontrollü bir sistemde röleyi süren sinyal mcu tarafından değerlendirilip sonrasında mcu ile röle kontrol edilirse daha şık olur.

1652958048455.png

Simulasyon : link

Hocam and kapısı koyup hem MCU enable ettiyse hem de yük doğru polarize ise çalışsın, doğru polarize değilse buzzer ötsün uyarsın düşünülebilir. Hem and kapısı ile kaynaktan çekilen akım minimize olur hem de MCU enable imkanı olur.

Hocam and kapısı koyup hem MCU enable ettiyse hem de yük doğru polarize ise çalışsın, doğru polarize değilse buzzer ötsün uyarsın düşünülebilir. Hem and kapısı ile kaynaktan çekilen akım minimize olur hem de MCU enable imkanı olur.

Tam anlamadım. Aslında anladım ama deneyip herhangi bir sakınca olup olmadığına bakmak lazım. Müsait olduğunda simule edersen hepimize faydalı olur.

1652960022977489223878320877029.jpg

Kabaca böyle bişey çizdim. (Dişçideyim).
Giriş gerilimi aralığının geniş olması tasarımı zorlaştırıyor. Hatta izole tasarım daha şık olur

Evet giriş gerilimi sıkıntılı tek bir kalem pili test etmek istersen 0.9 Volt seviyesine kadar düşük gerilimle de çalışmalı. Atıyorum 60V ile de çalışmalı. Ama demek istediğini anladım. MCU da boşta bacak kalmadıysa olabilir ama 2 bacak var ise VE işini mcu nun yapması daha mantıklı.

Bu arada geçmiş olsun.

Polarite doğru olduğu zaman mosfet opto üzerinden iletime geçecek ve yük mosfetlerine yol vermiş olacak. Doğru anlamış mıyım?

Ama o zaman da ters polarite mosfet içindeki diyottan zaten geçeceği için bir anlamı olmayacak.
ben orayı atlamışım abi aslında üstüne biraz çalışıp 4 mosfeti köprü bağlayıp her türlü polaritede doğru şekilde bağlantı yaptırabilriiz.

ben orayı atlamışım abi aslında üstüne biraz çalışıp 4 mosfeti köprü bağlayıp her türlü polaritede doğru şekilde bağlantı yaptırabilriiz.
Aslında 1 voltu gözden çıkarırsak düşük fv li 4 diyotla köprü kurup polarite olayını tamamen ortadan kaldırabiliriz.
Ayrıca trafo vs testinde direk ac giriş yapabiliriz.

Sizin köyde mosfet bedeve heralde :katil1:
ben zamanında 50 tane ırfz44'ü 20 liraya almıştım abi çinden. akılsız kafam o zaman lojik level mosfet almayı akıl edememiş şimdi ekteki abi gibi hesap yapıyorum mosfet alırken

Ekler

• download.jpg
    download.jpg
    7 KB · Görüntüleme: 103
Aslında 1 voltu gözden çıkarırsak düşük fv li 4 diyotla köprü kurup polarite olayını tamamen ortadan kaldırabiliriz.
Ayrıca trafo vs testinde direk ac giriş yapabiliriz.
bunu aslında opsiyonel yapabiliriz.

2li konum değiştiren swtich ile direk bağlantılı veya köprüden geçişli yapabiliriz böylelikle hem acde yükleniriz hem dc'de

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,939
Üyeler
2,820
Son üye
Tuncay

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back