Elektronik Yük Devresi Tasarımı

Giriş gerilimi transistör yerine opamp ile örneklenebilir. Hem istenilen voltajda (0.5V bile) polarizasyon kontrol edilir. Yüksek voltaj da zener ile sınırlanır.
Çizip atmaya çalışırım.
Voltajı MCU ile okumak ilk aşamada doğru gelmedi bana. Ters bağlantı MCU yu sıkıntıya sokabilir belki.

@mehmetaliözdemir , örneğin 10A ile yüklendikten sonra akımda bir azalma oluyor mu? Seri ampermetre bağlayıp test edebilir misin. Cihaz soğuk iken 10A ayarla 5dk sonra hala tam 10A mi yoksa azalıyor mu? Azalmıyorsa cihazın ayarını değiştirme, 20dk kapalı kalsın soğusun. Tekrar aç sonra tam 10A mi?

Tahminimce ufak kaymalar olmalı...

Müsait bir zamanda test edebilir misin?

@mehmetaliözdemir , örneğin 10A ile yüklendikten sonra akımda bir azalma oluyor mu? Seri ampermetre bağlayıp test edebilir misin. Cihaz soğuk iken 10A ayarla 5dk sonra hala tam 10A mi yoksa azalıyor mu? Azalmıyorsa cihazın ayarını değiştirme, 20dk kapalı kalsın soğusun. Tekrar aç sonra tam 10A mi?

Akım algılayan Şönt direçler ısındıkça akım bir miktar düşecektir. Ama ne kadar ısınınca ne kadar fark ediyor Bunu hiç test etmedim ama ederim. Şu an şehir dışındayım bir kaç güne döneceğim o zaman test ederim.

Benim tasarımda 10w 0r1 tek şönt var. 5A ile yaptığım testlerde 1A yakın kaymalar oluyor. Sende şönt sayısı daha fazla ama 0.22 kullandığın için bendeki kadar olmasa da biraz kayacaktır.

Böyle bir ürünü kalibre etmek te dert miş :)

Benim tasarımda 10w 0r1 tek şönt var. 5A ile yaptığım testlerde 1A yakın kaymalar oluyor. Sende şönt daha fazla ama 0.22 kullandığın için bendeki kadar olmasa da biraz kayacaktır.

Aynen. Benim dirençler akımı paylaştığı için totalde akım hattı üzerinde 0.05 ohm 20w gibi bir değere sahip oluyor.

Benim tasarımda 10w 0r1 tek şönt var. 5A ile yaptığım testlerde 1A yakın kaymalar oluyor. Sende şönt sayısı daha fazla ama 0.22 kullandığın için bendeki kadar olmasa da biraz kayacaktır.

Abi güç elektroniğinden çok anlamam ama soğtuma istiyor olabilir mi?

Isabellenhütte isimli bir marka var Özdisan'da. Sadece şönt direnç ürünleri var ama bazılarının fiyatı cep telefonu gibi. Sanırım stabilite için onlardan kullanmak gerekiyor. Oem yada noname yada taş direnç ile stabilite yakalamak biraz zor.
Belki dışarıdan akım okuma yapıp ufak tefek düzeltme yapılabilir.

Isabellenhütte isimli bir marka var Özdisan'da. Sadece şönt direnç ürünleri var ama bazılarının fiyatı cep telefonu gibi. Sanırım stabilite için onlardan kullanmak gerekiyor. Oem yada noname yada taş direnç ile stabilite yakalamak biraz zor.
Belki dışarıdan akım okuma yapıp ufak tefek düzeltme yapılabilir.

Cep telefonu kadar pahalısını bilmiyorum ama uygun fiyatlı şöntler var. Mesela şimdi direnç nette bakıyorum 20 TL ye şöntler var.

1655061203594.png

5 amper için direnç üzerinde 2.5w gibi bir güç harcanıyor. 5 amperde 1 amper. Bu %20 lik bir değişim. Yani direnç 0.12 ohm oluyor. 10w lık direnç için 2.5w wattlık güçte illaki olacaktır ama bu değişim bana fazla geldi. Acaba direnç çok dandik olabilir mi?

Bir ara arızalı taş dirençleri kırıp içine bakıyordum. Aynı değerdeki dirençler, bazıları bakır alaşımlı telle 20-30 tur ile 0,1ohm değerini yakalarken bazı markalar 3-4 tur demirimsi tel ile işi halletmiş oluyor. Sendeki de bu dandik demir telli olanlardan olabilir.

Son düzenleme:
@taydin biliyorum abi. İki tane aldım. Tanesi 1$ civarında.
Bazı modelleri özellikle soğutucu montajlı köprü diyot kılıfına olanlar pahalı diye görmüştüm.

Şimdi tekrar baktım da 31.000dolares direnç var. 60uohm %0.01 tolerans. Kullanıldığı yeri merak ettim doğrusu. Sıfır araba parasına şönt direnç.
Link: https://www.ozdisan.com/passive-com...n-power-and-shunt-resistors/IKL-H-R00006-0-01
ben bunun devrede kullanılacağını düşünmüyorum kalibrasyon için üretildiği düşüncesindeyim

Cep telefonu kadar pahalısını bilmiyorum ama uygun fiyatlı şöntler var. Mesela şimdi direnç nette bakıyorum 20 TL ye şöntler var.

17771 eklentisine bak
Bende bundan 0R01 var. 10A için 1W yapar. 2.5w max demişler. Bir deneyim bakim nasıl olacak.

Ekler

• IMG_20220612_230927.jpg
    IMG_20220612_230927.jpg
    188.7 KB · Görüntüleme: 107
Son düzenleme:
Şimdi bir daha düşününce bu kadar küçük değer ile opamp ın referansı iyice düşecek buradan da başka sorunlar çıkabilir. Ama bir deneyecem...
Lm358 bu iş için biraz kaba kaçabilir. Mcp6022, TL6001 yada OPA serisi bişey bakmak lazım.

Testi yaptım. 10 amper kaynağım olmadığı için 8 amperde yapabildim.
8 ampere sabitledim ve başlattım
Akım Yavaş yavaş düşmeye başladı. Ama 8-10 saniyede 1 ma gibi bir hızla. Yaklaşık 15 dakika sonra düşüş durup 7.89 amperde sabitlendi. 5 dakika daha devam ettim hala 7.89 civarı takılıyor.
Kapatıp soğumasını bekledikten sonra yine 8 de başlayıp aynı döngüyü takip ediyor.
Sonuç olarak ısınmaya bağlı 8 amperde 110 ma sapma oluyor.

Testi yaptım. 10 amper kaynağım olmadığı için 8 amperde yapabildim.
8 ampere sabitledim ve başlattım
Akım Yavaş yavaş düşmeye başladı. Ama 8-10 saniyede 1 ma gibi bir hızla. Yaklaşık 15 dakika sonra düşüş durup 7.89 amperde sabitlendi. 5 dakika daha devam ettim hala 7.89 civarı takılıyor.
Kapatıp soğumasını bekledikten sonra yine 8 de başlayıp aynı döngüyü takip ediyor.
Sonuç olarak ısınmaya bağlı 8 amperde 110 ma sapma oluyor.

Sende şönt fazla olduğu için benim sisteme göre benzer bir sonuç. Tahminimce sende de tek olsa 110ma x 5 gibi olacaktı...

Sende şönt fazla olduğu için benim sisteme göre benzer bir sonuç. Tahminimce sende de tek olsa 110ma x 5 gibi olacaktı...
Evet. Öte yandan direncin markasının da etkili olacağını düşünüyorum. Geçenlerde de yazmıştım. Elimdeki arızalı 11w 0.1R direçleri kırdım. Bazıları birkaç tur alelade demir telle 0.1R yi yakalarken bazıları 8-10 tur bakır alaşımlı tel ile yakalamış. Bu toleransla da ilgilidir ama Bence kaliteli olanlar çok sarımlı olanlar. Markası "liket" idi. Ben bu marka olanları seçip kullandım. Ne kadar bilemem ama Belki bunun da etkisi vardır.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back