Ahmet
S38>S85
he aynen bu geçen gün great scott paylaşmıştı bunu orada gördüm.
he aynen bu geçen gün great scott paylaşmıştı bunu orada gördüm.
Akım algılayan Şönt direçler ısındıkça akım bir miktar düşecektir. Ama ne kadar ısınınca ne kadar fark ediyor Bunu hiç test etmedim ama ederim. Şu an şehir dışındayım bir kaç güne döneceğim o zaman test ederim.@mehmetaliözdemir , örneğin 10A ile yüklendikten sonra akımda bir azalma oluyor mu? Seri ampermetre bağlayıp test edebilir misin. Cihaz soğuk iken 10A ayarla 5dk sonra hala tam 10A mi yoksa azalıyor mu? Azalmıyorsa cihazın ayarını değiştirme, 20dk kapalı kalsın soğusun. Tekrar aç sonra tam 10A mi?
Tahminimce ufak kaymalar olmalı...
Müsait bir zamanda test edebilir misin?
Aynen. Benim dirençler akımı paylaştığı için totalde akım hattı üzerinde 0.05 ohm 20w gibi bir değere sahip oluyor.Benim tasarımda 10w 0r1 tek şönt var. 5A ile yaptığım testlerde 1A yakın kaymalar oluyor. Sende şönt daha fazla ama 0.22 kullandığın için bendeki kadar olmasa da biraz kayacaktır.
Böyle bir ürünü kalibre etmek te dert miş
Abi güç elektroniğinden çok anlamam ama soğtuma istiyor olabilir mi?Benim tasarımda 10w 0r1 tek şönt var. 5A ile yaptığım testlerde 1A yakın kaymalar oluyor. Sende şönt sayısı daha fazla ama 0.22 kullandığın için bendeki kadar olmasa da biraz kayacaktır.
Böyle bir ürünü kalibre etmek te dert miş
Isabellenhütte isimli bir marka var Özdisan'da. Sadece şönt direnç ürünleri var ama bazılarının fiyatı cep telefonu gibi. Sanırım stabilite için onlardan kullanmak gerekiyor. Oem yada noname yada taş direnç ile stabilite yakalamak biraz zor.
Belki dışarıdan akım okuma yapıp ufak tefek düzeltme yapılabilir.
ben bunun devrede kullanılacağını düşünmüyorum kalibrasyon için üretildiği düşüncesindeyim@taydin biliyorum abi. İki tane aldım. Tanesi 1$ civarında.
Bazı modelleri özellikle soğutucu montajlı köprü diyot kılıfına olanlar pahalı diye görmüştüm.
Şimdi tekrar baktım da 31.000dolares direnç var. 60uohm %0.01 tolerans. Kullanıldığı yeri merak ettim doğrusu. Sıfır araba parasına şönt direnç.
Link: https://www.ozdisan.com/passive-com...n-power-and-shunt-resistors/IKL-H-R00006-0-01
Bende bundan 0R01 var. 10A için 1W yapar. 2.5w max demişler. Bir deneyim bakim nasıl olacak.Cep telefonu kadar pahalısını bilmiyorum ama uygun fiyatlı şöntler var. Mesela şimdi direnç nette bakıyorum 20 TL ye şöntler var.
17771 eklentisine bak330mR 2512 Şönt Direnç Uygun Fiyatıyla Satın Al - Direnc.net®
330mR 2512 Şönt Direnç ürününü uygun fiyatı, hızlı kargo seçeneği ile Şönt Direnç kategorisinden online olarak Türkiye'nin en büyük elektronik komponent satış sitesi Direnc.net® 'ten hemen satın alabilirsiniz.www.direnc.net
Bende bundan 0R01 var. 10A için 1W yapar. 2.5w max demişler. Bir deneyim bakim nasıl olacak.
Lm358 bu iş için biraz kaba kaçabilir. Mcp6022, TL6001 yada OPA serisi bişey bakmak lazım.Şimdi bir daha düşününce bu kadar küçük değer ile opamp ın referansı iyice düşecek buradan da başka sorunlar çıkabilir. Ama bir deneyecem...
Evet bu nedenle lm35 ile taş direnci adam etmek benim için daha mantıklı. Başından beri ben amatör/basit bir tasarım peşindeyim...Lm358 bu iş için biraz kaba kaçabilir. Mcp6022, TL6001 yada OPA serisi bişey bakmak lazım.
Testi yaptım. 10 amper kaynağım olmadığı için 8 amperde yapabildim.@mehmetaliözdemir , örneğin 10A ile yüklendikten sonra akımda bir azalma oluyor mu? Seri ampermetre bağlayıp test edebilir misin. Cihaz soğuk iken 10A ayarla 5dk sonra hala tam 10A mi yoksa azalıyor mu? Azalmıyorsa cihazın ayarını değiştirme, 20dk kapalı kalsın soğusun. Tekrar aç sonra tam 10A mi?
Tahminimce ufak kaymalar olmalı...
Müsait bir zamanda test edebilir misin?
Testi yaptım. 10 amper kaynağım olmadığı için 8 amperde yapabildim.
8 ampere sabitledim ve başlattım
Akım Yavaş yavaş düşmeye başladı. Ama 8-10 saniyede 1 ma gibi bir hızla. Yaklaşık 15 dakika sonra düşüş durup 7.89 amperde sabitlendi. 5 dakika daha devam ettim hala 7.89 civarı takılıyor.
Kapatıp soğumasını bekledikten sonra yine 8 de başlayıp aynı döngüyü takip ediyor.
Sonuç olarak ısınmaya bağlı 8 amperde 110 ma sapma oluyor.
Evet. Öte yandan direncin markasının da etkili olacağını düşünüyorum. Geçenlerde de yazmıştım. Elimdeki arızalı 11w 0.1R direçleri kırdım. Bazıları birkaç tur alelade demir telle 0.1R yi yakalarken bazıları 8-10 tur bakır alaşımlı tel ile yakalamış. Bu toleransla da ilgilidir ama Bence kaliteli olanlar çok sarımlı olanlar. Markası "liket" idi. Ben bu marka olanları seçip kullandım. Ne kadar bilemem ama Belki bunun da etkisi vardır.Sende şönt fazla olduğu için benim sisteme göre benzer bir sonuç. Tahminimce sende de tek olsa 110ma x 5 gibi olacaktı...