En basit halinden en iyi haline doğrultma devresi

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Şöyle bir görsel buldum. Görselde dikkatimi bobin çekti. Ben şimdiye kadar yaptığım doğrultma devrelerinde hiç bobin kullanmadım. Kimsede kullan demedi.
Görsel mi yanlış? Yada biz neden bobin kullanmıyoruz?

Screenshot_20200316-150825.jpg

maliyetten ötürü. çoğu alet c deki köprü-kondansatör doğrultmasıyla nazlanmadan çalışıyor. f dekine "pi filtre" deniyor, laptop adaptöründe görmüştüm.

Buradaki doğrultucularda şok bobin iki amaçla kullanılır:

1) Ripple azaltmak
2) Kondansatör şarj akımlarını azaltmak

Modern regülatörler yeterince hızlı tepki verdiği için 1. madde anlamsız. Aynı şekilde modern doğrultucu diyotlar, kısa süreliğine anma akımlarının 200 katı kadar akıma dayanabildiği için 2. madde de teknik olarak gerekli değil. Ama EMI açısından faydası olduğu için, bir de köprü diyodunu fazla yormamak adına 2. madde gereği şok konabilir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back