ESP32 Reset Problemi

Onerildimi goremedim. ESP Modulu ve selonoidin beslemelerini deneme amaciyla iki ayri kaynaktan besle (USB'den degil) Zorlayici testleri yap sorunun ne oldugu ortaya cikacaktir.

100 nF'nin orda bir işi yok. Üstelik tuhaf sorunlar çıkartabilir. Bobinin enerjisi bittikten sonra diyot gerilim düşümünün altında bir gerilimde osilasyon başlatacaktır diye düşünüyorum. Çok küçük bir enerji ile başlayan ve hemen sönümlenecek bir osilasyon, bize göre. Rahatsız olan devreye göre olmayabilir. Elemekte fayda var.

Bugün yine can sıkıcı bir Reset porblemi ile uğraşıyorum ve çözüm bulamadım henüz.
Oyuncular ESP32 s3, 8 kanal röle, uln2803 ve 220V valf magnetleri
1762611965608.png
1762611986295.png
1762612025176.png

Daha önce esp32 ile röleleri çektirirken reset problemi ile karşılaştım. Röle uçlarına paralel olarak 1k 1w direnç taktım ve röle çekerken reset probleminden kurtuldum. Sonraki problem röle çektikten sonra röleyi bırakırken resetlenmeye başladı. Bunu da rölenin transistöre bağlanan ucu ile Gnd arasına 1K direnç atarak çözdüm. Amaç röle bıraktığı anda bobin üzerinden geçen akımın 0'a düşmesine izin vermemek. Röle bıraksa da röle üzerinden hafif bir akım geçiyor ve bobin ucundaki ters EMK, zararlı seviyelere çıkamıyor.
Bu uygulama ESP32'nin röle bırakma anındaki sıkıntısını çözdü ama başka bir problemle karşılaştım.
Bu problem de şu:
Ekovatı çalıştırıken 3 tane valfi kontrol ediyorum. Önce ekovatı basınç ve vakum tanklarından valfler sayesinde ayırıp boşta çalıştırıyorum. Sonra yine valfler sayesinde yine vakum yada basınç tankına bağlıyorum. Problem de burada başlıyor. Valfı bıraktığım zaman esp32 yine resetleniyor. Daha doğrusu kilitleniyor. Selenoid valfler üzerinde 220AC ile çalışan bobinler var. Röleler de bu bobinleri sürüyor.
Kodlama ile uğraşıp basınç ve vakum sensörleri ile uğraşacağım derken ilginç ilginç reset problemleri ile uğraştım. Canım sıkıldı. Çözüm bulmak için uğpraşmak güzel ama zaman kaybı yaşamak can sıkıcı. Hem de çok.
Önerisi olan var mı?

1762612717041.jpeg

Röle kartının son hali.

ESP32'nin bypass kondansatörünü arttırmayı denedin mi? Belki gerilim düşmesi oluyordur. Osiloskop ile bakmak lazım.

Deneyeyim ama 220AC ile çalışan valf, galvanik olarak ESP32 ile izole. Arada hem opto hem de röle var. Ama yine de ESP32 kilitleniyor. Sadece röle bağlı, valf bağlı değilken sıkıntı olmadan çalışıyor.

hocam diğer mantıklı çözümlere ilaveten ventilin dışına alüminyum folyo sarıp topraklamayı bir denesen sonuca nasıl bir etkisi olur acaba?

hocam diğer mantıklı çözümlere ilaveten ventilin dışına alüminyum folyo sarıp topraklamayı bir denesen sonuca nasıl bir etkisi olur acaba?
Ventilden vazgeçemeyeceğim için ya ESP32 yerine pi pico veya Arduino Nano 33iot'a geçicem yada valfi dizegetirmenin yolunu bulucam.
Aslında valf bobini ile yakın değil ama biletlerden nem kapıyor ESP32

ESP32 ile role vs butun ivir zivir kartlari arasindaki baglantilari ayir.

Sadece GNDleri bagli olsun.

ESP de basit bir test programi kostur. Ama reset yedigini anlayabilecegin bir sey olsun.

Kodu baslat kosmaya.

Role kartinda girislere bir tel parcasi ile sinyal ver role tik tak ceksin dursun. Valfler tak tak ceksin dursun.

Bu sartlarda ESPnin reset yemedigininden emin ol.

Sonra devam ederiz.

ESP32 ile role vs butun ivir zivir kartlari arasindaki baglantilari ayir.

Sadece GNDleri bagli olsun.

ESP de basit bir test programi kostur. Ama reset yedigini anlayabilecegin bir sey olsun.

Kodu baslat kosmaya.

Role kartinda girislere bir tel parcasi ile sinyal ver role tik tak ceksin dursun. Valfler tak tak ceksin dursun.

Bu sartlarda ESPnin reset yemedigininden emin ol.

Sonra devam ederiz.
Canım sıkıldı. Karga tulumba projeyi köşeye kaldırdım ama tekrar el atınca deneyeyim hocam.
Şunu net olarak söyleyebilirim.
ESP32 + 8 kanal röle tek tek açıp kapatınca ESP32 reset yemiyor.
Röleleri ekopvat ve valflere bağladım. Enerji var. Ekovat çalışıyor, valflerin 2 tanesi açık. Valflerden birini kapatınca ESP32 çakılıyor. Valfi açınca sıkıntı yok ama kapatınca ESP32 çakılıyor. Sanırım yine EMP / ters EMK / Manyetik yayınım ile ilgili bir durum var ama çözüm bulamadım. Rölelerdeki dirençlerin röle EMK'yı absorbe etme konusunda işe yaramasına sevindim ama Valfin yayınımı hevesimi kursağımda bıraktı.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,503
Üyeler
3,373
Son üye
Uğur ÇOTUK

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back