Debian 10 ile Linux'a geçiş

Testing sürümünü ana bilgisayarda kullanamam. İkinci bir bilgisayarda olabilir. Ev kullanıcısı gibi düşünmemek gerek, işim gereği ana bilgisayar benim ofis diyebilirim, mümkün olduğunca sade ve stabil çalışması gerekiyor.
 
Testing sürümünü ana bilgisayarda kullanamam. İkinci bir bilgisayarda olabilir. Ev kullanıcısı gibi düşünmemek gerek, işim gereği ana bilgisayar benim ofis diyebilirim, mümkün olduğunca sade ve stabil çalışması gerekiyor.
Debian testing sürümünün Windowstan daha stabil olduğundan emin olabilirsin [emoji23][emoji23]

 
Zaten öyle olduğunu düşündüğüm için Debian'a geçiyorum... :D
 
Pardus'u daha önceleri kullanmıştım. Bu geçiş fikri aklıma geldiğinde tekrar araştırdım, çok güzel yol almışlar. Kesinlikle ciddi bir alternatif.

Ara ara donanım güncellemesi ile desteklesem de 2013 yılından beridir kullandığım notebook artık donanım olarak limitlerine geldi. Diğer yandan Windows altında çalışan bir kaç programa çözüm bulamadım. :rolleyes: Fakat kullandığım programlarım %80'nini hallettim. Bu durumda Windows çalışan bir sistemi yedekde tutmak koşulu ile geçiş yapabilecek durumdaydım...

Yeni bir bilgisayar toparlayıp, onunla birlikte bu geçiş sürecini de tamamlamayı planlıyorum. İşlerin de verdiği yoğunluk olunca bu sebeplerden bir süre ötelemek durumunda kaldım.
 
Adobe programlarının çoğunu kullanıyorum. En önemlisi Acrobat Pro ve illustrator. Bunlar olmazsa olmaz. Çok uzun yıllardır kullandığım programlar yani alışkanlıklarım olmasının dışında, Acrobat Pro zorunluluk...

Wine ile halledilebilir diye okudum ama tecrübe etmedim.
 
Debian'a geçerken 2013 yılından beridir kullandığım dizüstü bilgisayarı olduğu gibi bırakıp masaüstü yeni bir bilgisayar kurmaya karar verdim. Yeni dediysem ikinci el parçalardan bir araya gelen bir bilgisayar.

Elimdeki 1150 soket anakarta E5 sunucu işlemcisi aldım. 8 GB RAM, 60 GB SSD ve son olarak Nvidia quadro 570 sanırım bir ekran kartı. Parçalar içinde sorunlu olan sadece ekran kartı çünkü 3 monitör kullanmalıyım ama bu kart en fazla 2 monitör destekliyor.

Hadi hayırlısı, bakalım hemen adapte olabilecek miyim.

IMG_20210310_200029.jpg
 
İşletim sistemi ile değil ama ilk sorun! Masaüstü ne kadar da gürültülü çalışıyor, şimdiden kafam şişti! Umarım güzelce sessizleştirmenin bir yolunu bulurum.
 
Sessizleştirme çok masraflı bir iş ... Özel sessiz güç kaynağı, büyük fanlı büyük petekli CPU soğutucusu, büyük çipset soğutucusu, sessiz grafik kartı, sessiz harddisk gerekiyor.
 
Güç kaynağını ısıya göre fan hızını ayarlıyor. Bu benim için yeterli, fan değil titreşim ses yapıyor. Etrana esnek bir malzeme koymalıyım.
Harddisk SSD yani zaten sessiz.
CPU soğutucusuna ihtiyacım var, stok fan var.
Grafik kartı zaten komple değişmeli. 3 ekran olayı benim için önemli. Bir ekran dik diğer ikisi normal duruyor. Bunun fanı da garip incecik bir yapısı var normalden daha gürültülü çalışıyor.

Bu arada sessiz dediysem sıfır ses değil, makul bir fan sesine razıyım. Şu an uzaya fırlatma öncesi gibi fıslaya fıslaya çalışıyor.
 
Bu arada Notepad++'dan ayrıldığım için çok üzgünüm. Bir süredir alışayım diye Geany kullanıyordum zaten şu an kurdum sorun yok ama genede Notepad++'ı çok uzun zamandır kullanıyordum. Arama ve yeni açılan boş metin dosyalarına aldığım notları saklaması çok önemliydi. Şimdi bir de UPS bağlamadan masa üstü bilgisayara geçtim. Hepten sorun olur bu iş...
 
Debian'da FastStone'a alternatif ne kullanabilirim?
 
KDE altında ben Spectacle kullanıyorum, yeterli oluyor.

Yeni editör bakıyorsan sana tavsiyem Emacs olur. Editörlerin motorlu testeresi, altından kalkamadığı iş yok :)
 
Ben GNOME kurdum.

Yazılım merkezinde var oradan kurdum. Spectacle bende sapıttı. Ekran görüntüsü almıyor. Çift monitör var diye mi bilmiyorum. Bir de bu sadece ekran görüntüsü alıyor. Ben üzerine not filan da almak istiyorum. FastStone çok güzeldi.

Aslında yeni bir editör aramıyorum. Kullanımı Notepad++'a en yakın olanına bakıyorum. En yakın Geany görünüyor. Onun da kendine göre güzel özellikleri var ama senelerin alışkanlığı...

Wine olayını deneyeceğim. Zorluyorum kendimi ama böyle de çok kan kaybediyorum. Her programın daha eksiği ile yüzleşiyorum. Senelerin alışkanlığı da var. Daha da olmazsa Linux'u masaüstü olarak kullanmaktan vazgeçip Windows'a dönebilirim. Sadece atölye vb. işler için kullanacak olsam kesinlikle dönmeye gerek duymazdım. Gene de önce sonuna kadar zorlayacağım.

Bu arada benim evde 7/24 çalışan CentOS sunucum zaten var, Linux ile olan işlerimi onda hallediyorum hatta samba, yazıcı servisi gibi özellikler aktif, iç-dış bütün cihazlarla haberleşiyor filan.
 
Linuxta eğer ki programlarda ekran kaynakli çökme yaşamak istemiyorsan kde ve Gnome dan uzak durmalısınız.
Mate ve XFCE kullanımı daha rahat.
Programlar bazı paket eksikliklerinden dolayı bazen çalışmaz.Programi konsol aracılığı ile çalıştırırsaniz eksik olnan paket veya hata ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Bu arada çok sevmesem de Snap program merkezi var.Ubuntu tarafından geliştiriliyor.burada programlar docker mantığı ile kuruluyor.bunu da düşünebilirsiniz.
Notepad için linuxta da benzer programlar var ben genelde alternative diye aratiyorum.Bulup kuruyorum.
Linux evet kullanana kadar çok sorun yaşatıyor ama alışınca da windowsa dönesin gelmiyor.
Windows 7 satılsa orijinal alırım lakin Windows 10 için 5 kuruş vermem.

 
@DrFreeman buzdolabı motorlu ATX nedir yahu, ne iş yapacak o?
 
Windows 7 satılsa orijinal alırım lakin Windows 10 için 5 kuruş vermem.
Ben Microsoft ürünlerine hiç para vermedim. Aksine onlar bana verdi. :)

Hürriyet grubunda donanım editörlüğü yaptığım dönemlerden Microsoft'taki arkadaşlarımın bana verdiği Volume Lisans hesabım var. Belkide alışkanlığım buralardan geliyor.
 
Ben Microsoft ürünlerine hiç para vermedim. Aksine onlar bana verdi. :)

Hürriyet grubunda donanım editörlüğü yaptığım dönemlerden Microsoft'taki arkadaşlarımın bana verdiği Volume Lisans hesabım var. Belkide alışkanlığım buralardan geliyor.
Volume lisansı tek bir lisans ile bir çok bilgisayarı lisanslayan lisans değil miydi?
Windowsta en sevmediğim şey antivirüs lisansı da alman gerekiyor oluşu.Tek başına yetmiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,823
Mesajlar
99,361
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top