ac yön değişitirince yüksek ve düşük beslemenin gnd uçları ortak olduğu için düşük beslemeye 30V gidiyor. Düşük taraf 15-30-15-30 gerilim alıyor...
Simdi anladım.
ac yön değişitirince yüksek ve düşük beslemenin gnd uçları ortak olduğu için düşük beslemeye 30V gidiyor. Düşük taraf 15-30-15-30 gerilim alıyor...
Bizim demonte güç kaynağında kullanılan reverse charge pump gayet güzel iş görüyor. Hem çok daha az komponent gerektiriyor
Denedim. Sevmedim ben onu
Bunun yerine trafonun 30v ucundan tek diyotla yarım dalga doğrultup 7812 yi öyle besle diyor.
Normal 317 ile de olur. 7812 limitlerini zorlasada belki o bile olur da ilk düşündüğümüz olsa idi süperdi...LM317hvt ye ne dersin 30 volttan alıp kullansak.
Doğru diyon nedense tepeyi 37v gibi düşündüm bir an.%15 lik bir şebeke toleransı ile hesaplarsak en kötü durumda 46 küsür volt gelecek LM317 ye. Buna dayanır mı?
Benim Beyin yandı SerkanNormal LM317 ile 7812 nasıl oluyor,
Besleme gerilimimiz 30 volt 1.41 katı 42 volt.
7812 maksimum gerilimi 35 volt lm317 40 volt.
%15 lik bir şebeke toleransı ile hesaplarsak en kötü durumda 46 küsür volt gelecek LM317 ye. Buna dayanır mı?
Ne yapıyım bir transistör zener ile voltajmı düşüreyim..?
Devre lineer olsada gerektiğinde smps ile de beslenebilsin istedim. Şu an aklımda en çok yatan zener+transistör ile 12v oluşturmak var. Negaitif tarafı dediğin gibi yapsamda bana yine 12v lazım ...Valla bence en verimli çözüm negatif tarafta reverse charge pump, pozitif tarafta da sadece doğrultma. Regülatör hiç koyma. Eğer böyle yaparsan, pozitif ve negatif tarafta tam olarak aynı ripple olacak ve birbirine az çok iptal edecek. En azından baya yumuşatacak. Ama sen ne yaptın? Negatif tarafta yüksek frekanslı bir charge pump koymuşsun, pozitif taraf tertemiz DC. Bu durumda herşey opamp'in PSRR sinin ne kadar iyi olduğuna kalıyor.
Çıkıştaki ripple neden oluşuyor. Nerden geliyor emin değilim. Devreye referansı bir pil üzerinden versek yine aynı ripple olurmu acaba...
Bu çözüm de başka sorunlar doğurabilir. Mesela 1v altında güç çekmeye kalkılırsa kısa devre olarak algılanabilir.Yani düşünüyorumda çıkış kısa devre ise kablo kötüde olsa voltaj 1v altına iner sanırım bu durumda çıkış akımıda 1A gibi bir değere sınırlanabilir.... Mantıklımı?
Bence o şekilde beklenmedik sınırlandırmalar getirilmemeli. CV ve CC modlarının tanımı net bir şekilde bellidir, onun dışına çıkmamalı güç kaynağı. Onun yerine transistörler için termal koruma konabilir.
Transistör zenerli regülatör de olur. Negatif üretecin arkasına da koyarsan gene aynı hedefi elde etmiş olursun. Pozitif ve negatif tarafın ripple sinyali korelasyonlu olur.