Hurdalıktan atölyeye, günün ganimetleri!

fide

Aktif Üye
Staff member
Profesyonel bir cihaza benziyor. Hayırlı olsun.
Multimetrelerde genelde bobin kademesi bulunmaz ama bunda varmış. Bu da güzel bir özellik.

Sercan

Kıdemli Üye
Bende bu cihazdan bir tane daha var, harika bir cihaz. Forumda başka konuları da olmuştu. Bugün denk gelince yedek parça gibi aldım ama testleri bitirmesemde sanırım ikinici çalışan bir cihaz daha almış oldum.

Sercan

Kıdemli Üye
Bugün adını sanını bilmediğim bir ÇY damgalı cihazdan iki tane geçti elime. Üzerinde çakar filan yazıyormuş ama sanıyorum kapı otomatiğini kart ile aktifleştirmek için kullanıyordu. Hemen içini açtım bir de ne göreyim, inanılmaz bir ar-ge ve bol bol silikon! :D

Neyse çok fazla yorum yapmayacağım. Neticede ticari bir ürün. Ben atölyeye iki tane nano, RFID-RC522, role modülü kazandırmış oldum.

20230301_181818.jpg
20230301_182201.jpg
20230301_182212.jpg
20230301_182632.jpg
20230301_194359.jpg

Sercan

Kıdemli Üye
Bugünün ganimeti 100Mbps hızında CNet marka 8 port ethernet switch oldu.

Osiloskop gibi ekipmanların olduğu yerde modemden gelen 1 tane ethernet kablom var ama oradaki 4 cihazın da ethernet portu var. Lazım oldukça değiştiriyordum. İstesemde fazladan bir kablo çekemiyorum çünkü TP-Link Archer VR2600 ile idare ediyorum ve bunun 4 ethernet çıkışı da dolu.

Switch'i 20 TL'ye adaptörsüz şekilde aldım. İçini açıp plastik aksamı kimyasallar ile yıkadım ve 9V 300mA adaptör ayarladım. Şimdi bütün cihazlarıma yetecek hatta fazlaca ethernet portum var.

20230312_171401.jpg
20230312_171409.jpg
20230312_171806.jpg
20230312_173242.jpg
20230312_173959.jpg

cevdetfaikosman

Kıdemli Üye
Bu arada sararmış plastikleri beyazlatmak için hidrojen peroksit sürüp, streçe sardıktan sonra güneş altına bırakırsanız bembeyaz oluyor.

Sercan

Kıdemli Üye
Saf hidrojen peroksit denemedim. Ben 4-5 sene evvel aldığım, içeriğinde hidrojen peroksik bulunan, aşağıdaki oksidanı kullanıyorum. Kadın kuaförleri bunu saçları sarartmak için kullanıyor o nedenle kuaför malzemeleri satan yerlerde rahatlıkla bulunuyor, bende öyle almıştım.

Saklaması biraz sıkıntılı, zamanla açığa çıkarttığı gazlar sebebi ile genleşiyor ve bu basınç bidonda delik açıp sızmaya başlıyor. Hatta bu yüzden bidonu değiştirdim. Çüzüm için bidonu büzüştürüyorum, çok daha uzun süre dayanıyor. Uzun aralıklarla da olsa ara ara bu işlemi tekrarlamak gerek.

20230313_115050.jpg
20230313_115714.jpg

Sercan

Kıdemli Üye

Sercan

Kıdemli Üye
İstanbul'da her semtte mutlaka hurdacı var. Bu söylediğime Florya, Göktürk, Caddebostan, Fenerbahçe gibi kalburüstü semtlerde dahil. Aynı şekilde bit pazarları kurulur. Tepeören gibi lüks villaların olduğu uzak köşelerde dahi bit pazarı bile kuruluyor. Ben şu an Ümraniye'deyim ve bu civardaki hurdacılara gidiyorum, Ataşehir'de yeni bir bit pazarı kuruluyor, meşhur Kadıköy bit pazarı var, Feriköy antika pazarı, Dolapdere bit pazarı var. Çok nadir de olsa, zaman zaman Sancaktepe civarında daha yoğun olan hurdacılara da gidiyorum.

Fırsat buldukça, denk geldiğim yerlere gidiyorum, keyif de alıyorum. Hatta buralara üniversitede profesör olan arkadaşlarımı bile götürüyorum. Forumdan bir kaç arkadaşa Bursa'da pit pazarı varmış gidelim filan demiştim ama zamanı uydurup, planlayamadık. Ankara'da kuruluyor, oralarıda merak ediyorum.

Yani gitmek istersen yer çok, biraz da macera katmak istersen şehirdışına gidebilirsin. Etrafındaki hurdacıların nerede olduklarını bilmiyorsan kağıt toplayanlara dahi sorabilirsin. Bit pazarı için internet araştırması yapabilirsin. Tabii bilindik yerlere gitmekte fayda var... :D

Atak

Aktif Üye
İstanbul'da her semtte mutlaka hurdacı var. Bu söylediğime Florya, Göktürk, Caddebostan, Fenerbahçe gibi kalburüstü semtlerde dahil. Aynı şekilde bit pazarları kurulur. Tepeören gibi lüks villaların olduğu uzak köşelerde dahi bit pazarı bile kuruluyor. Ben şu an Ümraniye'deyim ve bu civardaki hurdacılara gidiyorum, Ataşehir'de yeni bir bit pazarı kuruluyor, meşhur Kadıköy bit pazarı var, Feriköy antika pazarı, Dolapdere bit pazarı var. Çok nadir de olsa, zaman zaman Sancaktepe civarında daha yoğun olan hurdacılara da gidiyorum.

Fırsat buldukça, denk geldiğim yerlere gidiyorum, keyif de alıyorum. Hatta buralara üniversitede profesör olan arkadaşlarımı bile götürüyorum. Forumdan bir kaç arkadaşa Bursa'da pit pazarı varmış gidelim filan demiştim ama zamanı uydurup, planlayamadık. Ankara'da kuruluyor, oralarıda merak ediyorum.

Yani gitmek istersen yer çok, biraz da macera katmak istersen şehirdışına gidebilirsin. Etrafındaki hurdacıların nerede olduklarını bilmiyorsan kağıt toplayanlara dahi sorabilirsin. Bit pazarı için internet araştırması yapabilirsin. Tabii bilindik yerlere gitmekte fayda var... :D
Teşekkür ederim Sercan abi ben daha az tek tük olur diye düşünüyordum bu kadar çok varsa güzel yazdığın yerlerin birçoğu da bana yakın gidersem eklerim konuya ben de birşeyler artık.

Sercan

Kıdemli Üye
Bugün uzun zamandır yapmayı planladığım vakum kalemi için melzeme tedarik etme fırsatım oldu. Amacım SMD komponentleri tutacak bir kalem yapmak. Aslında yakın zamana kadar aşağıdaki şarjlı damacana pompası ile denemeler yaptım ama çok verimli olmadı.

Untitled.jpg

Aslında yapmak istediğim ve çok beğendiğim aşağıdaki Pixel Pump gibi bir şeydi,

Bu gidişle bir sonraki denemem 10 sene sonraya ancak fırsat bulurum ama genede güzel malzemler edindim.

5 adet SMC üretimi SY3120-5LOU-M5-Q model hava kontrolcüsü aldım. Bunlar pnomotik sistemleri selenoid ile kontrol etmek içinkullanılıyor. Bir maske makinesinden sökülmüşler. Aslında çok yüksek akımlı 5V çıkış veren güç kaynağı, kontrol panelleri filan da vardı ama onları taşıyamadığım için kaldı... :rolleyes:

20230319_173825.jpg

20230319_173836.jpg

taydin

Timur Aydın
Staff member
Kompresör ile vakum elde etme yolu da var. "Venturi vacuum generator" diye aratabilirsin.

Sercan

Kıdemli Üye
Sanıyorum bundan bahsetmedim ama geçen sene hurdalıktan bir vakum pompası almıştım. Tarkan şarksıı gibi Hüp diye içine çekiyor herşeyi :D

IMG_20220330_035452.jpg
IMG_20220330_152150.jpg

fide

Aktif Üye
Staff member
@Sercan vakum benim de aklımda. Hatta dün @Ahmet ile bu konuda uzun uzun yazıştık.
Ben vakumu buzdolabı motoru (ekovat) ile elde etmeyi düşünüyorum. Hatta 1-2 deneme yaptım. Ama yapmak istediğim makinede ekovatı hem vakum hem de kompresor olarak kullanmak niyetindeyim. Bunun için iki pnömatik valf, bir basınç, bir vakum transduceri ve ara bağlantı aparatları lazım. Şu anda kullanmasam da kompresör için bir de kurutucuya ihtiyacım olacak. Tuz yada pirinç ile yapılıe diye tahmin ediyorum kurutucuyu ama denemedim.

Sercan

Kıdemli Üye
Kompresör ile vakum elde etme yolu da var. "Venturi vacuum generator" diye aratabilirsin.
Bende vakum pompası olduğu için gerek yok ama bu bildiğimiz boya tabancasının boya püskürtme mantığı, bir zamanlarda kumlama için hevelsendiğimde öğrenmiştim bu işlemi.