İntegral ve Türev Alıcı Opamp

catesahin

Yeni Üye
Katılım
13 Ocak 2021
Mesajlar
6
Merhabalar Basit bir sorum var bu devrelerde başlangıç anında kondansatörde bir Vc(0) gerilimi varsa ÇIKIŞ geriliminin formülü nasıl olur acaba??
5ce20f2e-8fcf-40e4-94dd-afe3d69805a6.jpg
 
Türev alıcının çıkışı, girişteki sinyal fonksiyonunun türevi gibidir. Kondansatörde ilk anda belli bir şarj varsa, bu giriş fonksiyonuna artı olarak eklenen bir sabit terimdir. Sabit bir sayının da türevi 0 olduğunda göre, kondansatördeki ilk anda var olan şarj devrenin çalışmasını etkilemez.
 
çok teşekkür ederim bende öyle düşünmüştüm ama bir bilene sormayı daha uygun gördüm.
tekrardan sağolun.
 
Peki integratör için tahminin ne? :)
 
İntegralde kapasitördeki ilk şarj önemlidir ve fark yaratır. Burada hep şöyle düşünmek lazım: Türev, bir fonksiyonun eğrisinin belli bir noktasındaki eğimi. Fonksiyona bir sabit terim eklenirse eğim değişmez. Ama İntegral, fonksiyonun eğrisinin altında kalan alan. Eğer fonksiyona bir sabit terim eklenirsa bu alan artar, öyle değil mi?
 
0 ve 5 V arasında değişen bir kare dalga için türev alıcının çıkışı. Kare dalganın yükselen kenarında pozitif bir pik, düşen kenarında negatif bir pik alıyoruz. Beklenen durum.

1610560911071.png


1 ve 6 V arasında değişen bir kare dalga için türev alıcının çıkışı. Kare dalganın yükselen kenarında pozitif bir pik, düşen kenarında negatif bir pik alıyoruz. Girişte bir DC offsetin olması türev alıcının çalışmasını etkilemiyor.

1610561043353.png
 
0 ve 5 V arasında değişen bir kare dalga için integratörün çıkışı. Görüldüğü gibi integratör, kare dalganın 5V olduğu anları biriktiriyor. Beklenen durum.

1610561180144.png


1 ve 6 V arasında değişen bir kare dalga için integratörün çıkışı. Görüldüğü gibi sinyalin DC bileşenleri, integratör çıkışının anında doyuma gitmesine sebep oluyor.

1610561289605.png
 
MicroCap simulatörünü mutlaka indir ve kendin de yap bu denemeleri. En iyi öğrenme yolu budur :tamam2:
 
Halbuki bilse evindeki elektrik sayacı da aslında bir integratör :katil2:
 

Forum istatistikleri

Konular
5,884
Mesajlar
100,397
Üyeler
2,492
Son üye
alikara3

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top