Mikro Step
Kıdemli Üye
Kondansator diyorlar, uzerinde 100n falan yaziyor. Iki bacagi oluyor bunlarin bacaklarina lehim surtup devre falan kuruyoruz ya, ben bu kondansatoru anlamadim gitti.
iki telin ucuna birer teneke lehimlemisler tenekelerin arasini ve ustunu mercimek tozuyla kaplayip yapistirmislar.
Ben ezber bildiklerimi unutup cok gerilere gitmek istiyorum. II. Mahmut, III selim zamanlarina.
Acaba iki yuk tanesi ile oynamak caizmidir? Neyse bu kismina takilmayalim.
Elimizde 1 tane +Q yuku 1 tane de -Q yuku olsun.
Bu +Q yukunu kimildamayacak sekilde boslukta bir noktaya tutturalim.
-Q yukunu de 1 cm otede bir noktaya kimildamayacagi sekilde bir noktaya tutturalim.
Kimildayamasinlar aksi halde birbirini cekip carpisir ve imha olurlar.
Sorum su.
-Q yuku sadece 1 elektrondan olussun. Bu durumda +Q yuku de pozitron olacaktir.
Proton ve pozitron farkli seyler. Pozitronun agirligi da elektron kadar.
Bu iki yuk arasinda bir alan olusur. Yani ne demek bu iki yuk birbirini gorunmez bir kuvvetle cekiyor ya.
Bu cekim alaninin icine girdikmi alana girdik diye anlasilsin.
Alan su sekilde de tanimlanabilir. Bir bolgeye girildiginde bir kuvvet hissediliyorsa bu girdigimiz bolge alandir. (Geometrideki alan, tarla, meydan anlasilmasin)
Kutle cekim alani, elektrik alani magnetik alani diye 3 tane alan cesidi vardir.
Mesela bizi uzayda dunya ile ay arasinda bir noktaya birakirlarsa alana gireriz cunku ay ve dunya bize kuvvet uygular hangisi fazla kuvvet uygularsa aya yada dunyaya duseriz.
Mesela bir kus tuyunu evde esintisiz bir odada havaya biraktigimizda tuy yukariya yukseliyorsa demekki tuy yercekiminden daha buyuk bir cekim kuvvetine sahip alana girmis demektir. Tavana bakarsaniz bir plaka ve buna bagli yuksek voltaj kaynagi goreceksiniz.
Keza bir demir parcasi odada gene havaya yukseliyorsa bunun mantikli tek bir anlami vardir. Yukarida bir yerlerde cok guclu bir miknatisin cekim alanina girmistir.
Velhasil alan demek kuvvet uygulama yetenegi olan bolge/hacim demektir.
Peki bu cekim kuvveti gorunmez tek bir iplikcik uzerinden mi gerceklesiyor?
Ben bilmiyorum. Acaba yuk sadece 1 elektrondan ibaretse 1 tane mi iplikcik vardir? Yoksa sonsuz sayida mi iplikci vardir?
Bilen yazarsa ogreniriz.
Bir elektronun yuku -1.6 10E-19 C Burada C Coulomb. C ile gosteriliyor. (Kapasitorun C si degil.)
Kafa karismasin diye Q ile de gosteriliyor. (Okudugunuz kitaba gore degisir)
Aha bu adam bu isle ugrasmis. Onun adindan geliyor Coulomb.
Bizim ugrastigimiz iki yuk birbirine
[math]F=\frac{-Q*Q}{4\pi\epsilon{r^2}}[/math] kuvveti uygular.
Bulunan sonuc negatif olacagindan bu cekim kuvveti anlamina gelir.
Burada epsilon harfi ortama ait sabiti gosterir.
Devam edecek.
iki telin ucuna birer teneke lehimlemisler tenekelerin arasini ve ustunu mercimek tozuyla kaplayip yapistirmislar.
Ben ezber bildiklerimi unutup cok gerilere gitmek istiyorum. II. Mahmut, III selim zamanlarina.
Acaba iki yuk tanesi ile oynamak caizmidir? Neyse bu kismina takilmayalim.
Elimizde 1 tane +Q yuku 1 tane de -Q yuku olsun.
Bu +Q yukunu kimildamayacak sekilde boslukta bir noktaya tutturalim.
-Q yukunu de 1 cm otede bir noktaya kimildamayacagi sekilde bir noktaya tutturalim.
Kimildayamasinlar aksi halde birbirini cekip carpisir ve imha olurlar.
Sorum su.
-Q yuku sadece 1 elektrondan olussun. Bu durumda +Q yuku de pozitron olacaktir.
Proton ve pozitron farkli seyler. Pozitronun agirligi da elektron kadar.
Bu iki yuk arasinda bir alan olusur. Yani ne demek bu iki yuk birbirini gorunmez bir kuvvetle cekiyor ya.
Bu cekim alaninin icine girdikmi alana girdik diye anlasilsin.
Alan su sekilde de tanimlanabilir. Bir bolgeye girildiginde bir kuvvet hissediliyorsa bu girdigimiz bolge alandir. (Geometrideki alan, tarla, meydan anlasilmasin)
Kutle cekim alani, elektrik alani magnetik alani diye 3 tane alan cesidi vardir.
Mesela bizi uzayda dunya ile ay arasinda bir noktaya birakirlarsa alana gireriz cunku ay ve dunya bize kuvvet uygular hangisi fazla kuvvet uygularsa aya yada dunyaya duseriz.
Mesela bir kus tuyunu evde esintisiz bir odada havaya biraktigimizda tuy yukariya yukseliyorsa demekki tuy yercekiminden daha buyuk bir cekim kuvvetine sahip alana girmis demektir. Tavana bakarsaniz bir plaka ve buna bagli yuksek voltaj kaynagi goreceksiniz.
Keza bir demir parcasi odada gene havaya yukseliyorsa bunun mantikli tek bir anlami vardir. Yukarida bir yerlerde cok guclu bir miknatisin cekim alanina girmistir.
Velhasil alan demek kuvvet uygulama yetenegi olan bolge/hacim demektir.
Peki bu cekim kuvveti gorunmez tek bir iplikcik uzerinden mi gerceklesiyor?
Ben bilmiyorum. Acaba yuk sadece 1 elektrondan ibaretse 1 tane mi iplikcik vardir? Yoksa sonsuz sayida mi iplikci vardir?
Bilen yazarsa ogreniriz.
Bir elektronun yuku -1.6 10E-19 C Burada C Coulomb. C ile gosteriliyor. (Kapasitorun C si degil.)
Kafa karismasin diye Q ile de gosteriliyor. (Okudugunuz kitaba gore degisir)
Aha bu adam bu isle ugrasmis. Onun adindan geliyor Coulomb.
Bizim ugrastigimiz iki yuk birbirine
[math]F=\frac{-Q*Q}{4\pi\epsilon{r^2}}[/math] kuvveti uygular.
Bulunan sonuc negatif olacagindan bu cekim kuvveti anlamina gelir.
Burada epsilon harfi ortama ait sabiti gosterir.
Devam edecek.
Son düzenleme: