KORAD KA3005D Güç kaynağında rahatsız edici fan sesi

Bu forumdaki tavsiyeler üzerine aldığım ve evdeki güç ihtiyacımı fazlasıyla karşılayan Korad KA3005D güç kaynağımdan genel olarak çok memnunum. Ancak cihazın fanıyla ilgili ciddi bir sorun yaşıyorum.

Sorun şu ki; cihazın fan sesi gerçekten çok rahatsız edici. Üstelik bu ses sadece yük altındayken değil, cihazı açar açmaz başlıyor. Henüz çıkış (output) vermemiş olsam bile, fan sanki "buradayım, beni sakın unutma" dercesine gürültülü çalışıyor. Eklediğim ses kaydında bu durumu net bir şekilde duyabilirsiniz.

Bu modeli kullanan diğer arkadaşlara sormak istiyorum:
  • Bu genel bir kronik sorun mu, yoksa sadece benim cihazıma mı özgü?
  • Sorun fanın kalitesinden mi kaynaklanıyor yoksa kontrol devresiyle mi ilgili?
Benzer bir durumla karşılaşan veya çözüm önerisi olan varsa paylaşımlarınızı bekliyorum.

Ekler

• korad.mp4
    713.6 KB
Fanda rulman sorunu var gibi. Bu tip ürünlerde belli bir fiyat hedefi güdüldüğü için haliyle kullanılan fanlarında kalitesi üst seviyede olmuyor. Uygun ölçüde ve elektriksel parametrelere sahip farklı bir fan ile değiştirebilirsin.

Fanda rulman sorunu var gibi. Bu tip ürünlerde belli bir fiyat hedefi güdüldüğü için haliyle kullanılan fanlarında kalitesi üst seviyede olmuyor. Uygun ölçüde ve elektriksel parametrelere sahip farklı bir fan ile değiştirebilirsin.
Fan sesinin yüksüz durumda bile sürekli "sanki bir yere sürtüyormuş" hissi bu yazdığınızı güçlendiriyor. Uygun bir fanla değiştirip test edeceğim.

Fanın kendi sesinden ziyade bazen kasa ile fan direkt temas halinde vibrasyon ve yüksek ses yapabilir, kasa ile fan arasına varsa silikon pullar veya kauçuk contalar koyun bir miktar sesi azaltabilir.

Fanı değiştirmek istersen daha kaliteli ve sessiz fan kullanabilirsin ama alacağın fan 3-4 pinli olabilir, ya dönüştürücü ile bağlaman ya da direkt lehimleme yapman gerekecek.

Fan Ölçüleri: 80x80x25 mm.
Voltaj: 12V DC.

Fanı çıkartın. Bakımını yapın. Gress yağı ile fan yatağını/ mili yağlayın.
Ses kesilecektir.
Gres kalın bir yağ olduğu için düşük torka sahip 8CM lik fan dönme hızı RPM düşürebilir, cihazın ısınmasını ve yeterince soğumamasına sebep olabilir ayrıca bir süre sonra toz ve gres birleşerek çamurumsu bir madde haline gelir aşınma daha da hızlanabilir.

Son düzenleme:
Gres kalın bir yağ olduğu için düşük torka sahip 8CM lik fan dönme hızı RPM düşürebilir, cihazın ısınmasını ve yeterince soğumamasına sebep olabilir ayrıca bir süre sonra toz ve gres birleşerek çamurumsu bir madde haline gelir aşınma daha da hızlanabilir.
Böyle bir durum oluşmaz.
Devamlı fan bakımlarında kullandığımız yöntemdir.

Böyle bir durum oluşmaz.
Devamlı fan bakımlarında kullandığımız yöntemdir.

Sizin yönteminiz sesi geçici olarak kesebilir ancak fiziksel gerçekler değişmez.

8 cm fanların torku düşüktür; ağır bir yağ (gres) motorun üzerindeki yükü artırır ve devri düşürür.
Ayrıca gresin toz tutma kapasitesi, zamanla yatağın içinde aşındırıcı bir macun oluşmasına neden olur.
Endüstriyel standartlarda bu tip küçük motorlar için yüksek viskoziteli gres değil, düşük viskoziteli ince yağlar (örneğin dikiş makinesi yağı veya sentetik ince yağlar) önerilir.

Sizin 'kullandığımız yöntemdir' dediğiniz şey, aslında fana ömür katmak değil, ses yapan fanı bir süre daha susturma taktiğidir.

@TA3UIS

örneğin dikiş makinesi yağı veya sentetik ince yağlar) önerilir.
Kim öneriyorsa; ince yağı o kullansın.
Fan yatağında toz oluşmaz. Gress birikmez. Ezber yapmayalım.
Toz, hava üfüren yapraklarda birikir,
Burada bahsedilen fan yatağı ve milin yağlanması dır.
Fan sökülür, sekmanı çıkartılır, mil açığa çıkar, fan yatağına nohut büyüklüğünde gress sürülür ve mil takılır uzun zaman fan ses yapmadan çalışır.
Aksini söyleyen ya fan bakımı yapmamıştır veya yazdığımız gibi yapmamıştır.
Fan çalışınca mil de ki ince yağ veya makine yağı kısa sürede kurur, kısa sürelerle sök/tak yağlama tekrarı, eziyete dönüşür.

Yazdıklarımı sizler uygulamaya bilirsiniz.
Foruma katılanlara/okuyanlara katkısı olur.

Son düzenleme:
Ben bu sesi aslında aldığımdan beri duyuyorum. Yani kullanıma, tozlanma vs. bağlı olmadan bu şekildeydi.
Önce rahatsız etmemişti ama sonra ciddi şekilde rahatsız edici olduğunu farkettim.
Sürekli kullansam fanı değiştirmeyi ya da başka değişiklikler yapmayı düşünürdüm belki. Ancak ikisini de evde kullanıyorum, açık olduğunda osiloskop ve bazen daha sesli çalışan başka cihazların sesiyle karışıp gidiyor. Televizyon da açıksa fark etmiyorum bir süre sonra. :D

Forum istatistikleri

Konular
8,828
Üyeler
3,544
Son üye
tamer_gs

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back