KORAD KA3005D Güç kaynağında rahatsız edici fan sesi

Vurunca veya sarsınca sesin kesilmesi, fanın içindeki yatağın (bearing) iyice boşluk yaptığını ve milin yalpalamaya başladığını gösterir.
Evet, yağlama bir çözümdür ancak burada kritik bir ayrım var:

Gres kullanırsanız; o yoğun kıvam yatak boşluklarını bir dolgu malzemesi gibi doldurur ve sesi tamamen keser.
Ancak fan, gresin direnci yüzünden olması gereken hızda (RPM) dönemez. Fanınız sessizleşir ama cihazınız artık eskisi gibi soğutamaz.

İnce yağ kullanırsanız; milin sürtünmesini azaltıp devrini korumasını sağlarsınız. Eğer ince yağ sürmenize rağmen ses kesilmiyorsa, o fan artık fiziksel olarak ömrünü tamamlamış, yatağı genişlemiş demektir.

Özetle;
Sesi gresle boğup fanı yavaşlatmak bir bakım değil, ölmek üzere olan fanı susturma yöntemidir. Gerçek bir soğutma performansı için üretici standartlarında ince yağ kullanılmalı, yatak kurtarılamıyorsa fan değiştirilmelidir.

Seçim, sessiz ama yavaş bir fan mı, yoksa gürültüsüz ve hızlı bir fan mı istediğinize bağlı.

Son düzenleme:
Bende de aynı ses var ama öyle çok rahatsız edici değil şimdilik.Yeni aldığım halde bu şekilde geldi ki satın alanlar hep bunu söylemiş. Bunu bilerek aldım. Burada çinliler maliyetten kısmışlar gibi görünüyor.İnternette fan bakımı yapan bir abimiz kauçuk gress kullanıyordu. Normal gressten farkını bilmiyorum ama yıllardır bunu kullanıyorum demişti.

Bende de aynı ses var ama öyle çok rahatsız edici değil şimdilik.Yeni aldığım halde bu şekilde geldi ki satın alanlar hep bunu söylemiş. Bunu bilerek aldım. Burada çinliler maliyetten kısmışlar gibi görünüyor.İnternette fan bakımı yapan bir abimiz kauçuk gress kullanıyordu. Normal gressten farkını bilmiyorum ama yıllardır bunu kullanıyorum demişti.

Yeni bahsedilen kauçuk gres normal gresten çok daha yapışkan ve yoğun bir madde.
Genelde iş makinelerinin şasilerinde veya suyla temas eden ağır sanayi parçalarında kullanılıyor.

Bir bilgisayar fanının içine kauçuklu gres sürmek fanın içini adeta balçıkla doldurmak gibidir.

Sesi bıçak gibi keser doğru ama fan devri RPM yi o kadar düşürür ki fan sadece süs gibi döner, havayı etkili biçimde itemez.

Bilgisayar donanımlarında öncelik sessizlik değil ısı tahliyesidir. Bunun içinde fanın fabrikasyon hızında dönmesi gerekir.

Tercih kullanıcıların.

Amma uzamış ha bu basit konu..!
Pirinç yataklı fanlarda zaman içinde aşınmalar nedeniyle oluşan boşluklarda vibrasyon oluşuyor.
Yağladığınızda hem sürtünme azalıyor hemde boşluğu doldurarak daha dengeli bir yataklama sağlanmış oluyor.
20 yıldan beri kullandığım masa üstü PC de birkaç yılda bir özellikle ilk açılışta POWER fanı gacır gucur sesler çıkarır. Fazlalaşınca bir damla motor yağı ile meseleyi çözerim.
Taa ki oyağ kuruyacak yada buharlaşacak olanakadar da gider.

Mesele üzüm yekse aha size üzüm. Muhsin arkadaşta sanırım benzer vidyo eklemiş. Ama ben motor yağını tercih ediyorum 40 seneden beriye.
Yok mesele bağcı dövmekse eh yanlış meseleye yorum yapıyorum beyhude yere demektir.

Uzun zamandır uzak kaldığım için ancak yorum yazabildim.
Gecikme için üzgünüm.

Amma uzamış ha bu basit konu..!
Pirinç yataklı fanlarda zaman içinde aşınmalar nedeniyle oluşan boşluklarda vibrasyon oluşuyor.
Yağladığınızda hem sürtünme azalıyor hemde boşluğu doldurarak daha dengeli bir yataklama sağlanmış oluyor.
20 yıldan beri kullandığım masa üstü PC de birkaç yılda bir özellikle ilk açılışta POWER fanı gacır gucur sesler çıkarır. Fazlalaşınca bir damla motor yağı ile meseleyi çözerim.
Taa ki oyağ kuruyacak yada buharlaşacak olanakadar da gider.

Mesele üzüm yekse aha size üzüm. Muhsin arkadaşta sanırım benzer vidyo eklemiş. Ama ben motor yağını tercih ediyorum 40 seneden beriye.
Yok mesele bağcı dövmekse eh yanlış meseleye yorum yapıyorum beyhude yere demektir.

Uzun zamandır uzak kaldığım için ancak yorum yazabildim.
Gecikme için üzgünüm.

Vay be, 40 yıllık tecrübe de gelmiş hoş geldin abim!
Tam da bağcıyı mı dövelim üzümü mü yiyelim diye birbirimize girmiştik, masaya motor yağını koyup raconu kestin :)

Yalnız, senin yöntemin üzüm yemek olur da, diğer arkadaşın nohut kadar gres yöntemi üzümü çekirdeğiyle, sapıyla yutmak gibi oldu biraz.

Sen bir damla motor yağı diyorsun, motor yağı akar, yolunu bulur.
Ama nohut kadar gres sürmek o küçücük fanın ağzına susturucu takmak gibi.
Ses kesilir ama fan ben ne yapmaya geldim bu dünyaya? diye sorgular, devirden düşer.

Görünen o ki mesele yağlı güreşe dönüyor.:D
Senin 40 yıllık motor yağına saygımız sonsuz ama şu nohut işini bir türlü fana sığdıramadık gitti.

Neyse en azından herkesin fanı gönlüne göre dönsün diyelim..:)

nohut kadar gres yöntemi üzümü çekirdeğiyle, sapıyla yutmak gibi oldu biraz.
Gereksiz yer konuyu uzatmak tarzınız herhalde...
Eminim fan sekmanı dahil söküp, bakım yapmamışsınız dır.
Sadece konuya dahil olup bilmişlik taslamayın. Sizin bilginiz size faydası var. bizim bilgimizin herkese...
Onlarca bilgisayar, laptop, PSU ve müzik seti fanlarının bakım ve onarımı yaptım.
Bakım yaptığım yöntemi de yazdım.
Bizim aklınıza ihtiyacımız yok.
Yaptığımız işi bize mi öğreteceksiniz?
Konuyu sakız gibi çiğneyip, aynı şeyleri tekrar etmenin size ne faydası var.

Evet!
Nohut büyüklüğünde gress le fan bakımı yapıyorum.
Ve yıllardır çalışıyor, devir düşüklüğü de yoktur. itirazınız nedir?
Alaycı tavırlarla, eksik bilgilerle 220 voltluk fanları örnek göstermeyin. Fabrikaların kullandığı bakım yağlarını örnek göstermeyin.
Sadece bildiğinizi tek doğru olduğuna inanıyorsunuz. Bilmediğiniz çook şey var.

Sayenizde, bu seviyesizliğiniz/alaycılığınız yüzünden,
Bir daha bu forumda da yazmam.
Forum size kalsın.

Gereksiz yer konuyu uzatmak tarzınız herhalde...
Eminim fan sekmanı dahil söküp, bakım yapmamışsınız dır.
Sadece konuya dahil olup bilmişlik taslamayın. Sizin bilginiz size faydası var. bizim bilgimizin herkese...
Onlarca bilgisayar, laptop, PSU ve müzik seti fanlarının bakım ve onarımı yaptım.
Bakım yaptığım yöntemi de yazdım.
Bizim aklınıza ihtiyacımız yok.
Yaptığımız işi bize mi öğreteceksiniz?
Konuyu sakız gibi çiğneyip, aynı şeyleri tekrar etmenin size ne faydası var.

Evet!
Nohut büyüklüğünde gress le fan bakımı yapıyorum.
Ve yıllardır çalışıyor, devir düşüklüğü de yoktur. itirazınız nedir?
Alaycı tavırlarla, eksik bilgilerle 220 voltluk fanları örnek göstermeyin. Fabrikaların kullandığı bakım yağlarını örnek göstermeyin.
Sadece bildiğinizi tek doğru olduğuna inanıyorsunuz. Bilmediğiniz çook şey var.

Sayenizde, bu seviyesizliğiniz/alaycılığınız yüzünden,
Bir daha bu forumda da yazmam.
Forum size kalsın.

Estağfurullah, ne sizi kırmak ne de bilmişlik taslamak gibi bir niyetim var.

Eğer şaka dozunu yanlış ayarlayıp sizi incittiysem samimi olarak kusura bakmayın.

Amacım sadece teknik bir konudaki farklı bir bakış açısını fiziksel prensip ve üretici standartlarını paylaşmaktı.

Sizin tecrübenize de saygı duyuyorum, Onlarca cihazı hayata döndürmüş olmanız elbette değerlidir. Teknik konularda farklı düşünmemiz, birbirimize karşı saygısızlık etmemizi gerektirmez.

Kimsenin forumu bırakmasını ya da küsmesini istemem, burası bir paylaşım alanı ve hepimiz birbirimizden bir şeyler öğreniyoruz.

Tekrar kırdıysam kusura bakmayın, niyetim kesinlikle böyle bir şey değildi.

Peki; özürünüzü kabul ediyorum.

Fan bakımı yağlanmasında hangi yağ kullanılırsa kullanılsın. Sözüm yok. Ben sadece kendi kullandığım uygulamayı yazdım.
@Dede ye hitabınız da beni kastederek alaycı bir tutum almanız yanlıştır. Forumlarda seviye düşürülmesin.
Herkes birbirine karşı saygılı olsun.
Bir kaç foruma katılırım. Bildiklerimi yazarım. Kimseyi kırmamışımdır.
Herkese karşı saygılıyım dır.
İnsanları kırmak tarzım değil, haddim de değildir.

Şu nohut büyüklüğünde gress olayını açıklayayım. İyi anlaşılmadı.
FAn sökümünde, sekman çıkartıldıktan sonra lastik tapa bulunur. Bu tapa çıkartılıp motor mili ve yatağın olduğu kısıma ulaşılır. Burası geniş bir alandır. Nohut büyüklüğünde gress buraya konur. Pervane Mili geçtikten yatağa oturduktan sonra mil, nohut büyüklüğü gress yağından hafif greesi alır. Motor çalıştıkça ısınır, ısındıkça mil gress yağından çeker ve devamlı yağlama oluşur. Tapanın altında hala bütün gress vardır, mil ve motor yatağınla irtibatlı değildir. Motor döndükçe, mil ince zar gibi devamlı yağlanır. Yağ Motorun dönüş hızını (RPM) etkilemez.

Kendi cihazınızda fanı, ince dikiş makine yağı ile yağlarsınız, 1-2 ay sonra yağ kurursa, cihazı açar yeniden yağlarsınız. Siz böyle yapın.

Fakat dışarıya iş yaparsanız 1-2 ayda bir aynı cihaza fan bakım yağlanmasını, ne biz yapmak isteriz, ne de cihaz sahibi getir/götür ile uğraşmak istemez.
Gress yağı bu aşama da çok faydalı dır. Ancak silikon gress değil. Beyaz gress kullanırım. Margarin yağı renginde bir yağ türü.
Bir çok gress yağı türü vardır.
Okumak isteyenler için Gress yağı türleri makalesini okuyabilirler.

Silikon gress yağından da bahsetmiştiniz.
Silikon gressler ise genellikle dişli kullanılan cihazlarda kullanılır. Gressin dişlilere sıkı tutunmasını sağlar.
Yazıcıların (printer) mekanik dişlilerin de, fabrikalarda üretim aşamasında kullanılır.
Yazıcı onarımlarımda/bakımlarında fiyatının yüksekliği nedeniyle silikonlu gress kullanamıyorum. Kilosu 4-5 bin TL
Yazıcı dişlilerin de normal gress (beyaz) uyguluyorum. Memnun değilim ama mecburum.

Konuyu da burada noktalayalım.
İsteyen istediği yağı, fan bakımlarında kullansın.

Son düzenleme:
Gres denince herkes standart 2 numara gres düşünüyor ama çok daha akışkan 00 gres bile var.

Peki; özürünüzü kabul ediyorum.

Fan bakımı yağlanmasında hangi yağ kullanılırsa kullanılsın. Sözüm yok. Ben sadece kendi kullandığım uygulamayı yazdım.
@Dede ye hitabınız da beni kastederek alaycı bir tutum almanız yanlıştır. Forumlarda seviye düşürülmesin.
Herkes birbirine karşı saygılı olsun.
Bir kaç foruma katılırım. Bildiklerimi yazarım. Kimseyi kırmamışımdır.
Herkese karşı saygılıyım dır.
İnsanları kırmak tarzım değil, haddim de değildir.

Şu nohut büyüklüğünde gress olayını açıklayayım. İyi anlaşılmadı.
FAn sökümünde, sekman çıkartıldıktan sonra lastik tapa bulunur. Bu tapa çıkartılıp motor mili ve yatağının olduğu kısıma ulaşılır. Burası geniş bir alandır. Nohut büyüklüğünde gress buraya konur. Pervane Mili geçtikten sonra mil, nohut büyüklüğü gress yağından hafif greesi alır. Motor çalıştıkça ısınır, ısındıkça mil gress yağından çeker ve devamlı yağlama oluşur. Tapanın altında hala bütün gress vardır, mil ve motor yatağınla irtibatlı değildir. Motor döndükçe, mil ince zar gibi devamlı yağlanır. Yağ Motorun dönüş hızını (RPM) etkilemez.

Kendi cihazınız olursa fanı ince dikiş makine yağı ile yağlarsınız, 1-2 ay sonra yağ kurudu mu? Cihazı açar yeniden yağlarsınız. Siz böyle yapın.

Fakat dışarıya iş yaparsanız 1-2 ayda bir aynı cihaza fan bakım yağlanmasını, ne biz yapmak isteriz, ne de cihaz sahibi getir/götür ile uğraşmak istemez.
Gress yağı bu aşama da çok faydalı dır. Ancak silikon gress değil. Beyaz gress kullanırım. Margarin yağı gibi bir yağ türü.
Bir çok gress yağı türü vardır.
Okumak isteyenler için Gress yağı türleri
Silikon gress yağından da bahsetmiştiniz.
Silikon gressler ise genellikle dişli kullanılan cihazlarda kullanılır. Gressin dişlilere sıkı tutunmasını sağlar.
Yazıcıların (printer) mekanik dişlilerin de, fabrikalarda üretim aşamasında kullanılır.
Yazıcı onarımlarımda/bakımlarında fiyatının yüksekliği nedeniyle silikonlu gress kullanamıyorum. Kilosuna 4-5 bin TL
Yazıcı dişlilerin de normal gress (beyaz) uyguluyorum. Memnun değilim ama mecburum.

Konuyu da burada noktalayalım.
İsteyen istediği yağı, fan bakımlarında kullansın.

Detaylı açıklamanız iyi oldu, şimdi hazne mantığını ve miktar konusunu çok daha net anladım.

Dediğiniz gibi, profesyonel hizmette (dışarıya iş yaparken) cihazın uzun süre sorun çıkarmadan çalışması (uzun ömürlülük) daha öncelikli bir kriterdir; bu bakış açısıyla gres kullanımınızın pratik nedenini anlıyorum.

Beyaz gres ve silikon gres arasındaki ayrım konusundaki teknik bilgiler de okuyanlar için faydalı olacaktır. Konuyu tatlıya bağladığımız için memnun oldum.
Farklı yöntemler olsa da hepimizin amacı cihazların sağlığı.

Konuyu dediğiniz gibi burada noktalayalım.
Tecrübelerini paylaştığınız için teşekkür ederim.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
8,835
Üyeler
3,548
Son üye
Cihat dede.

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back