Ahmet
S38>S85
- Katılım
- 31 Mayıs 2021
- Mesajlar
- 6,079
Önerilere ve yorumlara açığım abi : ))Takipteyim.
Önerilere ve yorumlara açığım abi : ))Takipteyim.
Bence DAC'ı, sürücü opamplara referans sağlamak için kullanmak daha pratik, daha performaslı, kodda zaman içinde ortaya çıkacak hatalar bakımından da daha güvenli. Ama DAC ile transistörleri kontrol etmek de olur. Bunun için kodlamayı çok verimli apmak gerek ama. Hem INA226'nın örnekleme hızı ne? Düşünsene saniyede kaç kere INA226'yı okuyup, gelen veriyi işleyip, DAC'a gönderip sonucunu gözlemleyebilirsin? Güzel bir deney olur, iyi de deneyim kazandırır. Ama uzman olmayan görüşüm, performansın opampla transistör sürmeye göre çok düşük olacağı.Önerilere ve yorumlara açığım abi : ))
Abi ben sana kısa bir özet geçeyim;INA226 ya opamp baglamana gerek var.
Baglamazsan MCU ADC2 pini her ne kadar giris olsa da ADC olcum esnasinda INAyi cikisini etkiler. Bosver sonucuna katlarim dersen. (1)
DAC cikisi ile dogrudan guc katiyla iliskilendirirsen transistorlerin BE voltajlarini yazilimla tolere ederim, sicaklik degisimlerinin VBE de yapacaklari degisim cikis voltajina aynen yansir sonucuna katlarim dersen. (2)
Guc kaynagi yapmis olursun ama onca kullandigin degerli malzeme ile kiytirik vasifsiz bir guc kaynagi yapmis olursun.
op-amp ile akım gerilim okumak fiyat olarak da performans olarakta çok daha avantajlı biliyorum.Ama bu is icin cok low level kodlama ile cok yuksek hizda regulasyon rutinleri calistirsan bile kiytirik bir opampin hizina ulasamazsin.
Sana ilk verdigim yapiyi kur kafan rahat etsin. Bir tane opamptan kacma. Hatta INA yi da kullanma. Sadece DAC cipini koy gec.
INA226 örnekleme hızı biraz bizim elimizde aslında burada işin komik boyutu başlıyor.Bence DAC'ı, sürücü opamplara referans sağlamak için kullanmak daha pratik, daha performaslı, kodda zaman içinde ortaya çıkacak hatalar bakımından da daha güvenli. Ama DAC ile transistörleri kontrol etmek de olur. Bunun için kodlamayı çok verimli apmak gerek ama. Hem INA226'nın örnekleme hızı ne? Düşünsene saniyede kaç kere INA226'yı okuyup, gelen veriyi işleyip, DAC'a gönderip sonucunu gözlemleyebilirsin? Güzel bir deney olur, iyi de deneyim kazandırır. Ama uzman olmayan görüşüm, performansın opampla transistör sürmeye göre çok düşük olacağı.
VBE gerilimleri hep DAC cikisindan kayip olacak. Mesela cikis voltajini sifir yapmak icin DACA 0x000 yukledin diyelim.
Cikis voltajini 0'in birazcik ustune cikartmak icin atiyorum DAC'a 0x100 yazman gerekecek. Cunku 0x000 ... 0x100 araligi transistorun 0.6 beyz voltajini asmaya yetmeyecek. Ancak voltaji 0x100 den buyuk degerlerle degistirebileceksin.
Tamam yaşayacağım olası sorunları önceden görmüş oldum teşekkür ederim fakat aklımın takıldığı bir nokta var.VBE gerilimleri hep DAC cikisindan kayip olacak. Mesela cikis voltajini sifir yapmak icin DACA 0x000 yukledin diyelim.
Cikis voltajini 0'in birazcik ustune cikartmak icin atiyorum DAC'a 0x100 yazman gerekecek. Cunku 0x000 ... 0x100 araligi transistorun 0.6 beyz voltajini asmaya yetmeyecek. Ancak voltaji 0x100 den buyuk degerlerle degistirebileceksin.
Ustelik sebeke voltaji inip cikarsa cikis voltajini DAC ile set etmis olmana ragmen cikis voltaji beslemedeki degisikliklerden etkilenecek.
Cunku DAC 0..5v arasi voltaj verecek. Bununla bir transistorun kollektor akimini ayarlayacagiz fakat kollektor akimini sabit tutsak bile giris voltajin degistikce cikis voltajin da degisecek.
Bu dedigim sorunlari opampsiz yazilimla yaparim dersen simdiden soyleyeyim yapamazsin.
Hani motor isitici voltajini ayarlamak icin olur ama lab guc kaynagi icin olmaz.
Opamp olmasin bir suru transistorlerle yaparim dersen olur.
INA ile 18650 pil şarj aleti yaparım. Çekmeceye koyalım.31828 eklentisine bak
31829 eklentisine bak
31830 eklentisine bak
INA226 transistörleri DAC ile kontrol etmek için uygun değil. akım ve voltaj ölçümleri minimum 140 us sürüyor. toplamda 280 us 4 KHz bile değil. Bunca uğraşın sonucunda ortaya kötü bir iş çıkmasın. DAC ile transistör sürüp dijital kontrol döngüsü çalışmak için daha basit regülasyon devresi yaparsın, değişken yükler altında da skopla incelersin...
Şema linkteki ile %95 aynı 1-2 yolu takip edemesemde çok büyük oranda şemamız linkteki blog yazısında verilen şema ile aynı aşşağı yukarı 2 saattir kıyas yapıyorum.Şu altta eleman şema çıkarmış ama doğru mu bilmiyorum.
Bence önce şema çıkarılmalı. Yoksa böyle pek bir şey anlaşılmayacak...
Lineer Güç Kaynağı İncelemesi: Korad KA3005D
Güç kaynakları, biz tasarımcılar için olmazsa olmazlardandır. Bu yüzden üreticiler her geçen gün, hem fiyat hem de özellik olarak cazip bir çok model karşımıza çıkarmaktadır. Demirbaş olan bu cihazların fiyatlarının düşmesinin, bu sektöre yeni atılan kişiler için oldukça önemli olduğunu...www.firatdeveci.com
Sizin versiyon aynı mı, devre az çok doğru mu bakabilirseniz iyi olur.
Bakma sen milletin dediğine, aynı devreyi koru, sadece 595 ile yapılmış DAC yerine kendi DAC'ını koy. Önden bir tablo gibi bir şey oluştur referans oluşturmak için. Sonra çıkan gerilimi ölçer çoook yavaş da olsa DAC çıktısını aşağı yukarı oynatırsın. Burada hız çok elzem olmayacak göreceksin.
O abilerin dediği kutuplar, sıfırlar falanlar çok hızlı kontroller için geçerli ki elin çinlisi zaten bunu deneyimleyip opamplara gerekli direnç kapasiteleri koymuş. Bizim işimiz orayla değil. Kabasını da işlemci ile çok rahat alırsın. Unutmayalım ki kontrol hızını yavaşlatırsak, çoğu şeyi kontrol ederiz. İlla PID'dir, sıfırdır, kutuptur uğraşmaya gerek yok.
Her şeyi bir kenara koy, önce şemayı çıkar derim. Şemasız bu iş olmaz. Netteki devrelerle şu üstte verilen devrenin alakası yok. Sanırım çok eski bir versiyona ait, boşuna kürek çekme derim.
DAC'ını ve işlemcinin ADC ref'ini, TL431'e benzer güzel bir voltaj referans kaynağından besle derim.
Yapacağınız olay, analog bir devrenin referansını dijital olarak vermek sonuçta. 1760 Leonardo da Vinci zamanının, 8051 işlemcileri ile fi tarihinden beri uygulanan dünyanın bilinen en basit dijital ayarlı güç kaynağı yapma tekniği bu.
Kontrol edilebilirlik, kutup, sıfır, PID gibi gibi 1960 kafasında, kitapsal bilgiler kullanıp, konuyu öcü gibi gösterenlerden nefret ediyorum her zaman. Hocalarım da böyleydi okulda, tepegöz kafalılar derdim hep, ellerinde bir slayt göster dur. Hocam PID nasıl hesaplancak diye sor hemen yapıştırır zigler nickıls diye. Utanmaz adamın kendi denemişliği yoktur bu çöp metodu, ezbere kitapta ne gördüyse onu söyler öğrenciye, sahada tecrübe yok ki adamın, hayatı kantin ile kendi odası arasında gidip gelmek olan, özel sektörde tutanamadığından bari hoca olayım, garanti iştir deyip çocuklara bilgi öğretmektense, kendi içsel travmalarını çocuklara umutsuzluk olarak aşılayanlar.. Kızdım bak; nasıl öğrenecek o zaman bu adamlar denemeden. Töbe töbe...
@devreci 'nin güç kaynağı projesini gördüm. Sakın oradan esinlenme, çok yanlış bir yol bence de. Emek var ama öğrenme açısından @Mikro Step ile aynı fikirdeyim. Layout nedir, ne için çizilir, gerçek bir PSU nedir, neden lab PSU deriz vs. vs. Analog kontrole çok iyi hakim olmak lazım, dijital kontrollü bir şeyler yapmak için. Sıfır yazılım bilgim ile ben bunu diyorsam, @Mikro Step gibi üstatlar kim bilir neler der siz düşünün.