Korad3005P(rev24Q02)

Bu bize ogretilen testten farkli.

Kontrol sisteminin kararliligini incelerken Bode diyagramindan yararlanacaksak sistemin ileri yol transfer fonksiyonuna bakariz. Bunun icin feedback bacagi kesilir ve artik cikisimiz burasi olur.

Ardindan giris, sinusel sinyalle istenen frekans araliginda taranirken feedback sinyalinin genlik ve faz diyagrami cikartilir.

Bu durumda geri besleme sinyalinin giris sinyali ile degisim grafi incelenir.

Videodaki deney, belki geri besleme koparttildiginde sorun cikartan sistemler icin icin olusturulmus bir deneydir.

O yuzden sordum zaten. Closed sistemden elde edilen Bode grafigi, sistemin frekans cevabini verir. Bizim kararlilik icin derdimiz feedback yolundaki sinyalin davranisi.
 
Son düzenleme:
Benim yaptigim videoda olan sekildeydi. Ve neredeyse nokta atisi TL431 lerin oradaki kompanzasyona ayar cekebiliyorduk. O yuzden dedim zaten hesap kitapla ugrasmadan 30dk da feedback tasarimini hallediyorduk diye. Benim ugrastigim seyler aku sarjirlar besleme psulari falandi. Belki motor surucu gibi seylerde isler degisiktir bilemiyorum tam.
 
Konuya yazıyordum yarım kalmış. @Ahmet Develi nin bahsettiği alet BODE100, ama genelde bode denir. Stability analysis, control loop design işleri için kullanılır. Nasıl kullanıldığı ile bir çok video var, injection transformer ı vs olmadan 6Kusd gibi bir fiyatı var diye hatırlıyorum. Tabiki olmadan olmaz diye bir şey yok ama gerçekten çok güzel bir alet.

Edit: Son mesajları görmemişim. Bir kaç firma var yazılım sağlayan bildiğim kadarıyla, bunların yazılımı ile birlikte kullanırsanız hem dijital hem de analog kompanzasyom için parametreleri/komponemt değerlerini hatta kodu dahi üretirler. Ama işi bilmeyen biri yapabilir demek değil bu. @Ahmet Develi nin işini kolaylaştırıyor çünkü işin zor kısmını anlıyor, yorum yapabiliyor. Eğer hiç bilmeyen birine versen yapamaz.
 
SDS2000x dahili sinyal jeneratörü ve opsiyonları açık ise bode analizi yapılabiliyor. Bir ara kafayı takıp injection transformer sarmayı denemiştim. Ama SDS2000x alamadık...
 
Yani nereye gelmiş olduk, alet çalışır el övünür...

@clc bin yaşa, adı şimdi aklıma geldi. BODE100 doğrusu. Ama piyasada bode dedin mi, bu alet aklına geliyor herkesin.
Ridley de benzer alet yapıyor. Yani SMPS, güç kaynakları ile uğraşılıyorsa ve bundan para kazanılıyorsa olmazsa olmaz. Zaten her savunmaya iş yapan firmanın argesinde bundan 1-2 tane vardır.

Şu taş devrinden kalma hocalar, kontrol dersini bunun gibi aletlerle anlatsalar, Türkiye şimdi farklı noktada olurdu o derece...
 
SDS2000x dahili sinyal jeneratörü ve opsiyonları açık ise bode analizi yapılabiliyor. Bir ara kafayı takıp injection transformer sarmayı denemiştim. Ama SDS2000x alamadık...
İlgileniyorsan henüz ilan açmadım ama bendeki SDS2104X Plus'ı yeni çıksan SDS3000 serisine geçmek için satmayı düşünüyorum. PA hariç bütün opsiyonları resmi olarak açık. Opsiyon anahtarları dahil, kutusundan çıkan tüm aksesuarları ile sıfır gibi verebilirim. İstersen 500 MHz olarak da kullanabiliyorsun. Dediğin gibi sinyal jenaratörü donanımı dahili olduğu için çok avantajlı. Diğer modellerde harici bir donanım da satın almak gerekiyor.

ScreenImg(2).png
ScreenImg(3).png
 
Devrecinin devresini elestirmek istemedim. Bana kizacak ama daha bir firin ekmek yemesi lazim.

Kapali cevrim hizi ne demek, geri besleme yoluna konan kutuplar ne anlama gelir. Sifirlar ne yapar? geribeslemeli bir sistemde kompanzasyona neden gerek duyariz?

Bunlari bilmeden guc kaynagi/surucu vs yaparsan cizir cizir oter.

Geri besleme ile tabiki yaparsin ama spec acisindan labaratuvar guc kaynagi olmaz.

@devreci 'nin güç kaynağı projesini gördüm. Sakın oradan esinlenme, çok yanlış bir yol bence de. Emek var ama öğrenme açısından @Mikro Step ile aynı fikirdeyim. Layout nedir, ne için çizilir, gerçek bir PSU nedir, neden lab PSU deriz vs. vs. Analog kontrole çok iyi hakim olmak lazım, dijital kontrollü bir şeyler yapmak için. Sıfır yazılım bilgim ile ben bunu diyorsam, @Mikro Step gibi üstatlar kim bilir neler der siz düşünün.

Mikrostep ve Develi Ahmet aynı konuda hemfikir dişimi kıracam.

Kompansazyon problemi değil üzerine çok uğraştım , yanlış yol da değil doğrusunu söyleyin niye çekiniyorsunuz , danışmanlık ücreti mi istiyorsunuz yoksa .

@Ahmet Develi yanlış yöntem derken nasıl bir yöntem olabilir dijital kontollu güç kaynağı için , eğer analog devre eklemek ise sonradan onu yaptım.

BU başlık için hepsin okumadım ama Dac ihtiyaç yok sadece opamp ve pwm çıkışı ile yapabilirsiniz adc ye de ihtiyaç yok ama ekranda V A yazdırmak için en primitif bir adc yeterli olur,

Konu başlığını yine hortlatacağım yanlış ne ise yazın
 
@Mikro Step hocam, BODE100 ile 30dk da geri besleme stabilizasyonu yapılır mıymış, ikna edebildik mi tarihte ilk kez seni :)
 
Ikna olmam icin teorisini anlamam lazim.
Cunku benim bildigim duruma ters. Kapali cevrimde bu isin yapildigi ogretilmedi bize.
 
Ikna olmam icin teorisini anlamam lazim.
Cunku benim bildigim duruma ters. Kapali cevrimde bu isin yapildigi ogretilmedi bize.
Sizin hocada iş yokmuş o zaman, şaka şaka :)
Eski projelerimi karıştırınca fark ettim, @devreci 'nin uğraştığı devrelerin çoğunda BODE100 hayatımı kurtarıyordu, özellikle CC modundaki dertli osilasyonlarda. 2-3 denemede feedback taş gibi oluyordu.
 

Application notelar fena değil.

Closed loop ölçüm - stabilite teorisini açıklayan: "Loop Gain Measurement - Information Note"
 
Bu da Ridley'inki.

 
Şu Bode 100'ün ucuzunu yapalım hadi. Yapılmayacak şey değil.

Analog Discovery var aynı işi yapan. Ama tabi BODE100 50 MHz, AD çok daha düşük. Bir de BODE100 de çok üst seviye yüksek çözünürlüklü ADC/DAC'lar kullanılıyor.

 
Şu kablonun twistet core üzerinde farkettiyseniz birbirine coupled sarılması bile bir now how. Dertli işler, saçınız değersizse girin :)
 
Analog Discovery var aynı işi yapan.
Analog discovery'nin akademik fiyatlı versiyonu alınabilir fiyata yakın aslında. Elimizde edu.tr uzantılı mail adresi ve forma danışman olarak yazacak bir akademisyen bulsak bu iş tamam mı oluyor? Yani resmi bir evrak filan istenmiyor değil mi?
 
Analog Discovery var aynı işi yapan. Ama tabi BODE100 50 MHz, AD çok daha düşük. Bir de BODE100 de çok üst seviye yüksek çözünürlüklü ADC/DAC'lar kullanılıyor.
Gıcık kısmı "injection transformer". Bunu tamamen atlayıp izoleli bir sinyal kaynağı kullanabiliriz. Düşük frekans alıcı verici kısmı audio ADC/DAC. Yüksek frekansı sonra yaparız, Si5351 + gain/phase ölçen devre.
 
 
Sadece O transformeri 600 dolara satıyor herifler. Bana pek mantık yapmıyor. O kadar sadakatlı bir trafo yapacağına, transfer fonksiyonu yamuk yumuk olan bir trafo yapıp, transnfer fonksiyonunu yazılımda düzeltmek, 600 dolar bayılmaktan daha mantıklı değil mi?

BODE100 neticede bir VNA. Nasıl ki VNA larda tracking generator çıkışındaki frekansa bağlı değişimleri sıfırlıyorsun, trafonun önceden bilinen karakteristiğini de baştan sıfırlayabilmek mümkün gibime geliyor.
 
Analog discovery'nin akademik fiyatlı versiyonu alınabilir fiyata yakın aslında. Elimizde edu.tr uzantılı mail adresi ve forma danışman olarak yazacak bir akademisyen bulsak bu iş tamam mı oluyor? Yani resmi bir evrak filan istenmiyor değil mi?

Aslında ararsan o konuda satıcı mutlaka yardımcı olur. Türkiye'de böyle şeylerin her zaman bir hal yolu oluyor :katil2: Adam neticede malına satmak isteyecek.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,229
Mesajlar
122,390
Üyeler
2,921
Son üye
windowsxp

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top